Mazda6 2.0 Pb, 2003, (otomoto: 6010159381), 12.000 zł, Słomniki.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez Gamebyt » 8 lut 2017, 14:09

Proszę o opinie w sprawie auta. A może ktoś coś wie na temat samego sprzedającego.
Z góry dziękuje.
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-6-s ... yK10x.html
Początkujący

Od: 24 lut 2016, 10:09
Auto: Mazda 6 GY 2005 2.0Pb 147KM

Postprzez iLuminary » 8 lut 2017, 15:30

Na pewno nie ma 160 tyś przejechane, tego możesz być pewny, ale wiadomo że przebieg to nie wszystko.

Jak na moje niesprawne do końca oko to:

1) Nie widzę jakichś nierównych odstępów, wielkich zmian lakieru, natomiast w takich warunkach oświetleniowych też ciężko to ocenić.

2) Zakładając, że opłaty za sprowadzenie auta to około 2 – 2,5 tysiąca złotych + zarobek handlarza – auto za granicą kosztowało jakieś 2 tysiące Ojro. Uważałbym mocno na to.
Początkujący

Od: 23 gru 2016, 01:20

Postprzez rywho » 8 lut 2017, 16:03

iLuminary napisał(a):Zakładając, że opłaty za sprowadzenie auta to około 2 – 2,5 tysiąca złotych + zarobek handlarza – auto za granicą kosztowało jakieś 2 tysiące Ojro. Uważałbym mocno na to.

Sorry za offtop, ale zawsze mnie interesowało w tym kontekście, skąd się biorą na naszym rynku oferty sprowadzanych kilkunastoletnich aut za kilka tysięcy – żeby nie szukać daleko np. sprowadzone Mazdy Demio oferowane za 5000-6000 zł (już po opłatach). Musiałyby być pozyskiwane praktycznie za bezcen (a takich ofert jest sporo).
Co do auta z ogłoszenia, tak jak pisze przedmówca światło na zdjęciach średnio daje możliwość lepszej oceny. Na pewno warto zwrócić uwagę na stan karoserii, bo szóstka z tego roku może mieć już całkiem spore ogniska korozji na tylnych nadkolach czy podwoziu.
Forumowicz

Od: 16 paź 2013, 20:49
Auto: Mazda 2 DY; 1,4; 2007
Mazda 2 DE; 1,3; 2013

Postprzez Marianek » 8 lut 2017, 18:08

rywho napisał(a):ale zawsze mnie interesowało w tym kontekście, skąd się biorą na naszym rynku oferty sprowadzanych kilkunastoletnich aut za kilka tysięcy – żeby nie szukać daleko np. sprowadzone Mazdy Demio oferowane za 5000-6000 zł (już po opłatach). Musiałyby być pozyskiwane praktycznie za bezcen (a takich ofert jest sporo).

Na zachodzie jest sporo stacji recyklingu, złomowania i szrotów. Często mocno zaniedbane egzemplarze sprzedają sami właściciele, jak zdarzysz przed Turasem to zarobisz więcej. Potem detaling, sprzątanie, jakieś doktory i inne duperele i Janusz kupuje z uśmiechem. Ale na to samo auto w DE już by nie spojrzał i sam doprowadzał do stanu uśmiechu. Tak to wygląda.
Kolejne mało kto wie że jest możliwość podrobienia przebiegu na TUVie, i co niektóre biznesy z pod czerwonego księżyca z gwiazda tak robią.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez dadan » 8 lut 2017, 22:00

iLuminary napisał(a):Na pewno nie ma 160 tyś przejechane, tego możesz być pewny, ale wiadomo że przebieg to nie wszystko.

Bez konkretnego dowodu uważałbym z takim teoriami.

rywho napisał(a):Sorry za offtop, ale zawsze mnie interesowało w tym kontekście, skąd się biorą na naszym rynku oferty sprowadzanych kilkunastoletnich aut za kilka tysięcy – żeby nie szukać daleko np. sprowadzone Mazdy Demio oferowane za 5000-6000 zł (już po opłatach). Musiałyby być pozyskiwane praktycznie za bezcen (a takich ofert jest sporo).

Faktycznie historia tych tanich aut jest ciekawa, opcji jest kilka i w zależności od handlarza stosowna:

1) biorą auta z jednego komisu w ramach zniżki dostają takie bonusy
2) jadą lorą i jak mają wolne miejsce to zabierają cokolwiek taniego aby zmniejszyć koszty transportu'
3) mam blisko do granicy i ściągam auta do 500e (najczęstsza opcja)

Na niemieckim rynku dużo jest aut w kwocie do 500e czy nawet 700e. Stan ich jest różny, oczywiście bez przeglądu z mniejszymi czy większymi wadami. O ile niektóre wymagają zwykłych napraw eksploatacyjnych, które mogą się zamknąć w 50% ceny auta – komplet opon, akumulator, sprzęgło czy hamulce i 2 tyś zł może nie starczyć. O tyle niektóre są pewnie sporą miną. Wiadomo auta w kwocie do 5 tyś są często bardzo zaniedbane i nie jest łatwo o zakup czegokolwiek w tej kwocie – czy to sprowadzone czy użytkowane w kraju.
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 13:23
Auto: TA KL

Postprzez iLuminary » 9 lut 2017, 01:48

dadan napisał(a):
iLuminary napisał(a):Na pewno nie ma 160 tyś przejechane, tego możesz być pewny, ale wiadomo że przebieg to nie wszystko.

Bez konkretnego dowodu uważałbym z takim teoriami.

Dowodów jako takich nie ma, natomiast przesłanki delikatne...

1) Patrząc na rok produkcji, cenę auta –> ciężko uwierzyć w taki przebieg
2) Być może to wina słabej jakości foteli, natomiast na autach z przebiegiem 160 tysięcy w moim mniemaniu nie powinno być oznak lekkich fałdek na krawędziach foteli, a zwłaszcza u pasażera. W Octavii I, która jakością wykończenia wnętrza nie błyszczała wtedy, przy 220 tysiącach fotele są w lepszym stanie.

Natomiast chciałbym podsumować raz jeszcze, w mojej opinii nie powinno się sugerować przebiegiem auta, czy przekręcaniem licznika. Ważniejsze jest jak auto było utrzymane. Większość osób, kupuje auta z magicznym przebiegiem 186 tysięcy na liczniku, mimo że wszystkie znaki na niebie wskazują że ma nabite grubo ponad 500 tysięcy. Sam widziałem auto o przebiegu 750 tysięcy, wymieniony fotel kierowcy, obszyta kierownica i inne duperele. Wystawione potem na aukcji z przebiegiem poniżej 200, pomimo że był to 15 letni diesel.

Myślę również, że zbyt pochopnie napisałem "na pewno nie ma 160", powinno być –> w mojej opinii. Mieć 160 tysięcy, cóż – może, ale wg mnie raczej nie ma.
Początkujący

Od: 23 gru 2016, 01:20

Postprzez fate » 10 lut 2017, 23:22

śmiało oglądaj ale się nie napalaj
Forumowicz

Od: 20 sty 2017, 23:34
Auto: Lancer X 2.0 150KM Cxxx 11'
Mazda 6 4D USDM AT4 L3 178KM GG 05'
BMW 3 E91 2.5 218KM UK 05'
Civic 6 4D JDM MT d14 90KM EJ9 98'