Mazda3 1.6 Pb, 2006, (otomoto: 6000623105), 22.900 zł, Libiąż.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez darek_z » 14 lip 2015, 11:09

Witam,
od jakiegoś czasu rozglądam się za Mazdą3 I. Wpadło mi pewne ogłoszenie od polecanego sprzedawcy:

http://otomoto.pl/oferta/mazda-3-1-6-be ... 8dfe165c98

Jednak po oględzinach wyszło kilka rzeczy, w tym podwozie, które wygląda jak w załączonym albumie.
Z racji, że na Mazdach się nie znam, tak jak ogólnie na samochodach i moje pytanie brzmi: czy taki stan podwozia jest normalny?

FM2SQtN.jpg

ke74GKU.jpg

koYexyF.jpg
Ostatnio edytowano 14 lip 2015, 17:06 przez stachan, łącznie edytowano 1 raz
Powód: 8.3.
Początkujący

Od: 3 maja 2015, 11:23

Postprzez gruwasny » 15 lip 2015, 12:39

Jakie inne rzeczy zauważyłeś? Rozważałem też wizytę u trade-lux'a celem oględzin aut, które sprzedaje. Tylko trochę daleko mam...
gruwasny

Postprzez talk_about85 » 15 lip 2015, 14:24

Co do podwozia powiem tak moze i nie ma tragedii ale dobrze tez nie jest. Robota dla porzadnego fachowca ale jak sie tego porzadnie nie zrobi to moze byc tylko gorzej.
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007

Postprzez darek_z » 15 lip 2015, 23:19

@gruwasny

Ja w sumie nic nie zauważyłem, zdecydowałem się na autotesto i oni zrobili mi pełen raport. Ogólnie bok był malowany, ale o tym sprzedający wspomniał mi w mailu. Najbardziej zaniepokoiło mnie to podwozie i wkład dodatkowy jaki trzeba by ponieść tj. kupić opony letnie, tłumaczyć dokumenty (chyba briefy z Niemiec nie są przetłumaczone) dodatkowo opłata recyklingowa, ubezpieczenie tymczasowe, żeby go do Lrakowa zwieźć, pewnie przegląd bo był robiony rok temu itp.

Jeśli chodzi o stan mechaniczny samochodu to osoba testująca nie znalazła żadnych wad, ponoć działa bardzo dobrze. Ja na razie się powstrzymałem, rozszerzyłem poszukiwania na śląsk, tam jest sporo ofert. W Krakowie znalazłem ciekawe ogłoszenie ale szybko zeszło, drugie jest na automata, ale ich się boję, bo jak się okaże wadliwy to przepadłem ;).

Dopisano 15 lip 2015, 23:21:

talk_about85 napisał(a):Co do podwozia powiem tak moze i nie ma tragedii ale dobrze tez nie jest. Robota dla porzadnego fachowca ale jak sie tego porzadnie nie zrobi to moze byc tylko gorzej.

No własnie jak ochłonąłem i zobaczyłem ponownie to faktycznie tragedii nie ma. Ale na razie szukam samochodu z w miarę niewielkim wkładem własnym (np. przegląd, czy wymiana klocków). W tego trzeba by conieco zainwestować. Ale kto wie, może się do niego przekonam jeśli nie będzie nic ciekawego.
Początkujący

Od: 3 maja 2015, 11:23

Postprzez tradelux » 16 lip 2015, 16:08

Kto powiedział, że tłumaczenia nie ma? :)
Akcyza, tłumaczenie, przegląd zerowy jest w cenie sprzedaży – co jest wpisane w ogłoszeniu.
Koszt rejestracji to 756zł (recykling + dowód i tablice).
Można doliczyć cenę z recyklingu i wyjdzie to samo ;)

Co do kosztów – opony są zimowe, tak auto zostało odkupione (nie było drugiego kompletu kół). Dochodzi koszt letnich? Można tak samo powiedzieć o tym, jak będzie trzeba kupić opony zimowe, na zimę :)
Decydując się na auto trzeba jakieś dodatkowe przeznaczyć – ładne letnie opony używane to koszt 500-700zł.

Co do transportu to tak jak pisałem – najlepiej zarejestrować auto, podjechać busem za 5zł i wrócić z normalnym ubezpieczeniem i tablicami.

Cena nie jest ostateczna – co mówiłem, a auto z tak niskim i udokumentowanym (DSR + stos faktur + przegląd TUV) bardzo niskim przebiegiem jak na dany rocznik za te pieniądze? Myślę, że to bardzo dobra oferta.
Proszę zobaczyć jak zaczynają się oferty na mobile.de – http://tinyurl.com/o26dlgf
W Polsce tak samo jedna z niższych cen: http://tinyurl.com/pohqqte

Spód Mazdy – tutaj wygląda dość ładnie jak na auto 9 letnie z Niemiec. Niestety to jest przypadłość tych samochodów. Dobry warsztat wyczyści to do gołej blachy i zabezpieczy w cenie ok. 600zł
Kolejna sprawa, że mocowania wahaczy itd. to bardzo gruba blacha i powierzchowne oznaki korozji jej nie straszne :)
Konserwacji przed sprzedażą nie wykonuję o czym informowałem inspektora! Po co zakrywać ślady i wygląd przed sprzedażą? Przyznał mi rację, bo inspekcję Mazdy 3 w automacie jak robił to konserwację miała zrobioną. Mówił, że wyglądała na przykurzoną – więc starszą – ale szczerze to jest 2 tygodnie jazdy w ładnej pogodzie lub jeden dłuższy przejazd po polnych drogach ;)

Pod maską wygląda jak nowe. Mocowania amortyzatorów, śrubki, elementy eksploatacyjne bez grama nalotu i rdzy.

Osobiście wolę kupić auto przed, niż po "kosmetyce", bo przynajmniej widać stan faktyczny.
Ktoś kto kupi to auto posłuży mu jeszcze baaaardzo długo i bezawaryjnie.
Forumowicz

Od: 4 paź 2009, 20:56
Auto: Zawsze jakieś jest :)