Mazda 323F 2.0 Pb, 2001, (otomoto: C35488948), 7.500 zł, Sędzin.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez suchy.pl » 23 mar 2015, 11:21

Witam,

Jestem zaintetesowany kupnem Madzi i powiem szczerze że ta :

http://otomoto.pl/mazda-323f-sportive-2-0-16v-alu-klima-ladna-C35488948.html

naprawdę mnie urzekła, na motoryzacji trochę się znam natomiast jest to wiedza w większości teoretyczna. Proszę drodzy klubowicze o kilka słów na temat tej Mazdy i podpowiedzi na co zwrócić uwagę przy ewentualnych oględzinach. wiem że może kopcić na zimnym silniku i że ruda też ją lubi.
Rozmawiałem z gościem, jak się domyślacie zachwalał, miał zostawić ją dla rodziny i jedynym mankamentem są drzwi tylne lekko wgniecione gdzieś na dole tępym czymś wiec brak głębokiej rysy.
Zmieniał lampy tylne na FL bo bardziej mu się podobały i przednie halo na świeższe.
Bardzo proszę o pomoc bo szukam auta które będzie służyło mi mojej świeżo upieczonej żonie i dziecku które będzie lada moment na świecie :)
Jeśli ktoś z Was jest w pobliżu Sędzina i mógłby podjechać zerknąć na nią to będę TurbO wdzięczny.

Pozdrawiam,
Suchy
Ostatnio edytowano 23 mar 2015, 11:53 przez suchy.pl, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 22 mar 2015, 14:23

Postprzez dadan » 23 mar 2015, 11:41

Model to BJ, a nie BG. Oj lubi go ruda i to baaardzo, jeżeli nie ma rdzy to trafiłeś na rodzynek :) Niech dośle zdjęcia nadkoli i rantów drzwi. Kielichy wyglądaja dobrze. Na miejscu sprawdzić silnik i dobrze obejrzeć na kanale. Auto jezeli nie miało dziwnych przygód na pewno trwałe i wygodne. Tylko za taki pewny egzemplarz to cena meeega okazyjna. Chyba, że ktoś robił kompleksowo rude przy okazji innych napraw blacharskich...
Forumowicz

Od: 1 kwi 2008, 13:23
Auto: TA KL

Postprzez bercikspeed » 23 mar 2015, 22:02

dadan napisał(a):Tylko za taki pewny egzemplarz to cena meeega okazyjna.

samochód ma już 14lat,jest jeszcze do opłat w PL i to jest cena meega okazyjna :|?
Klimatyzacja (klimatronic) gdzie ten klimatronic??
Kierownica wentylowana (tylko niektóre wersja sportive) pierwsze słyszę
Klubowicz

Od: 2 wrz 2010, 14:09
Auto: 626 GE 2.0 96
Rx-8 High Niuter

Postprzez dadan » 23 mar 2015, 22:37

Powiedziałbym więcej niż okazyjna, odlicz od 7 tyś zł (bo za tyle pewnie odda handlarzyna) transport i zarobek, to za ile ją kupił? W granicach 1000 euro. Teraz znajdź zwykłą BJ-tkę w niemczech (może być nawet klekot) bez rdzy za 1000 euro, życze powodzenia :)

Ceny Fs-ów zaczynają się w Niemczech od 1000 euro, wszystkie przegnite...
Forumowicz

Postprzez bercikspeed » 23 mar 2015, 23:16

dadan napisał(a): Teraz znajdź zwykłą BJ-tkę w niemczech (może być nawet klekot) bez rdzy

znajdź wgl bj bez rdzy <rotfl>
Klubowicz

Rx-8 High Niuter

Postprzez minejtor1 » 23 mar 2015, 23:29

szkoda że nie szukasz Bj-ki w dieslu bo mam na sprzedaż moją Mazdę już po wymianie reperaturek i nie ma rdzy :)
Forumowicz

Od: 1 mar 2011, 10:09
Auto: Mazda 323f BJ 2.0 TDVI 101kM 2003r.

Postprzez suchy.pl » 24 mar 2015, 01:40

więc byłem u gościa i oglądałem Madzie... faktycznie korozji b.mało uważam, silnikowo też raczej bez zarzutów, nie kopci, chodzi dobrze, zbiera sie fajnie. zawias cisza, zero stuków i puków, luzów też brak. jedyne co to widocznie dostała w prawy bok, błotnik przód odkrecany, fotel inny ((zauwazyla moja zona) rozni sie tylnym obiciem gdyz ma plastik czy cos a nie caly z weluru jak kierowcy oraz sam sprzedawca mowił że jest problem z matą wykrywającą obecność pasażera (ponoć błąd wywala raz na jakiś czas). z wad o ktorych zapomnial mi powiedziec to odprysk na szybie czolowej i że pasek głośno chodzi na zimnym cokolwiek to oznacza bo nie zauważyłem... nie wie co z rozrzadem i olej kwalifikuje sie do wymiany... fotki wrzucam i czekam na wasze porady co zrobic. niestey nie jest to miasto a raczej wies gdzie kazdy sie zna wiec pojechanie do mechanika to wsadzenie koledze pana 100zl do kieszeni do czego z reszta namawia natomiast zastanawaim sie nad stacja diagnostyczna bo teoretycznie wynik z komputera to wynik a nie slowo Pana "Mietka" czy się mylę? trochę mam wrażenie niechlujnie poskładane przod i tył zderzaki bo ani szczeliny nie trzymają za bardzo ani płaszczyznowo nie do konca ladnie...
Pomocy. Brać czy nie?
I jak to jest ze zwrotem ustawowym w ciagu 14dni o czym wspomnial mi kolega a w co smiem watpic??
Na dole fotorelacja.
Załączniki
DSC_000001.JPG
DSC_000001_1.JPG
DSC_000001_2.JPG
DSC_000001_3.JPG
DSC_000001_4.JPG
DSC_000001_5.JPG
DSC_000001_6.JPG
DSC_000001_7.JPG
DSC_000001_8.JPG
DSC_000001_9.JPG
DSC_000001_10.JPG
DSC_000001_11.JPG
DSC_000001_12.JPG
Początkujący

Postprzez dadan » 24 mar 2015, 02:01

Zwrot po 14 dniach to raczej ustawowy, słyszałem o 2 takich przypadkach, za to same okoliczności posłużyłyby na mocne kino... :) Raczej nie chciałbyś tego przechodzić.

Rdzy dużo nie ma...jak na BJ-tke :) Nadkola pewnie robione, dlatego są czyste, reszta wychodzi standardowo, pytanie co zrobisz za rok, dwa? Będziesz robił, sprzedawał czy czekał aż porobią się dziury. Na pewno ten temat Cie nie ominie, chyba że za pare miesięcy chcesz go sprzedać. Kupiłem kiedyś 10 letnią BJ-tke z jednym purchlem na nadkolu, po 3 miechach kolejne na rantach, kielichach...

Napisz o co chodzi z tym siedzeniem, tzn poducha wystrzeliła i był wymieniany cały fotel? Zatem jak słupek, dach i cała reszta?

Reasumując z rdza tragedii nie ma, za to dojdą opłaty? szyba do ratowania czy nowa? Rozrząd? Napisz chociaż jak opony i hamulce, bo jak nowa szyba i rozrząd to już co najmniej 1000 zł, do tego opłaty 1500 to robi się 10 tyś. Jak z umową, na niemca?
Forumowicz

Postprzez suchy.pl » 24 mar 2015, 02:28

Rozrząd nie wiem i on też nie. Szyba do przebolenia nie pęknieta tylko od kamienia strzał ale bez długich rys tylko jedno miejsce. Hamulce ok. Tzn gość twierdzi że zmienił na tarcze prawie nowe z innej bo w tej biły poprzednie bardzo. Słupki i dach nie wiem bo miernika nie miałem. O fotelu gość nie powiedział ani słowa tylko o macie że jest z nią problem bo błąd czasem wyskakuje ale ja zmieni jak się zdecyduje na zakup natomiast jak zapytałem o poduchy to powiedział że pokaże mi że są a nie że zaślepki czy coś. Napinacze na prawym przodzie ok.
Robić nie rrobić... Wiesz nie mam zamiaru zarabiać na samochód ale też struclem jeździł nie będę. Z jednej strony chciałbym ją trochę porobić i sobie ją dłubać. Zabezpieczenie pójdzie od dołu i kwarc na bank. Plany na audio i optyke mam małe. Tak więc zadbać chce o nią. Umowa na Niemca na 80 proc. Więc opłaty pełne na mnie spoczywają opony zimowe ale to ich ostatni sezon. Wąż od klimy do wymiany ale obiecał że to ogarnie. Koła lekko biją więc felga tył do prostowania i przy okazji zmieniłbym barwę. Walczę z myślami i potrzebuje pomocy w podjęciu decyzji.
W
Początkujący

Postprzez dadan » 24 mar 2015, 02:58

Umowa na Niemca wygląda baardzo kiepsko. Temat był wałkowany wiele razy, w razie większych przebojów ubezpieczalnia może grzebać i nagle zostaniesz z niczym...Tzn z wyrokiem za fałszerstwo plus zabiorą auto.

Zabezpieczenie jak najbardziej jej się przyda, natomiast z tego co piszesz auto było bite i niechlujnie zrobione a to chyba najgorsze w aucie. Do tego opony, prostowanie felgi, rozrząd, opłaty, wąż od klimy (lepiej spuścić cene i samemu założyć niż ma chłam wstawiać) plus nabicie. Na dzień dobry minimum 3 tyś zł żeby w ogóle to zaczeło jeździć.

Jak umowa na niemca to odpuść, jak weźmie na siebie to i tak raczej jestem na nie, może ktoś inny będzie miał więcej optymizmu? Widze, że troche się napaliłeś :)
Forumowicz

Postprzez Marianek » 24 mar 2015, 08:11

Zanim podejmiesz decyzje, poczytaj o konsekwencjach podpisania "umowy na Niemca" .
Na forum w dziale moto masz nawet podgląd wezwania do wyjaśnień. Koszty prawne takiego zakupu mogą Ciebie zrujnować, o wyroku za fałszerstwo na karku nie mówiąc. Tak wiemy , wszyscy tak robią <diabełek>
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez widmo82 » 24 mar 2015, 08:39

Nie wiem o co wam chodzi z tym fotelem. Mój ojciec miał 323f z 2001r i siedzenie pasazera było składane na stolik i wlasnie po zlozeniu ten plastik służył jako blat :)
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez bercikspeed » 24 mar 2015, 20:56

widmo82 napisał(a):Nie wiem o co wam chodzi z tym fotelem. Mój ojciec miał 323f z 2001r i siedzenie pasazera było składane na stolik i wlasnie po zlozeniu ten plastik służył jako blat :)

jeżeli fotele maja ten sam wzór to tak ma być
Obrazek
jest to stolik :)
Klubowicz

Rx-8 High Niuter

Postprzez tomsimondj » 25 mar 2015, 18:58

Szczerze powiedziawszy po przeczytaniu tego wszystkiego śmiem stwierdzić że o ile uda ci się załatwić umowę nie na niemca to dobra propozycja. Posty w których jest napisane że auto które ma lat 14 i ma być calutkie w stanie idealnym trochę mnie śmieszą :) jak ktoś ma takie auto to po prostu go nie sprzedaje... Cena jak za sportivea dobra, nie ma tego aż tak dużo a i cenę trzymają nieźle, musiała być w niemcowni kupiona tanio = dużo rdzy zwłaszcza na tylnych nadkolach czyli po ściągnięciu musiało im się opłacać je naprawiać..
Co do fotela to racja to stolik i tak ma być :) jest tak i w bj i w gf i w premacy z tych lat ;)
Kwestia tylko tego jak była zrobiona po ewentualnym dzwonie, ale pamiętajmy to 14 lat i 7000... a nie nowe i 10X tyle.. Najbardziej z tych rzeczy martwiłbym się o stan podłogi i jej przyjrzał się dokładniej bo rudą trochę widać.. O kosztach na wejściu zawsze trzeba pamiętać i nie można mieć za złe że w używanym aucie po zakupie trzeba wymienić rozrząd i olej...
bercikspeed napisał(a):przez bercikspeed » 23 mar 2015, 22:02
dadan napisał(a):
Tylko za taki pewny egzemplarz to cena meeega okazyjna.

samochód ma już 14lat,jest jeszcze do opłat w PL i to jest cena meega okazyjna ?
Klimatyzacja (klimatronic) gdzie ten klimatronic??

tak więc tak cena jest okazyjna bo mazdy i tak nieźle trzymają cenę.. 14 letnia mazda po prostu nie może kosztować 4 tys zł... nawet francuzy tyle nie kosztują... a co do klimatronica to jest to pół automat, nie jest to ręczna bo ustawia się stopnie a nie niebiesko czerwone kreseczki.. tyle że nie na wyświetlaczu ale reszta działa jak w klimatronicu
Forumowicz

Od: 20 sie 2012, 19:03
Auto: 508SW 2.0hdi + Mazda 3 BL
były:
Laguna 2.0dci GT
Subaru Legacy BL 2.5 07
Mazda 6 GG 2.3 06
Mazda 6 GG 2.0+lpg
Mazda 323f BJ 1.6+LPG

Postprzez ser » 25 mar 2015, 22:00

"14 letnia mazda po prostu nie może kosztować 4 tys zł"

Jak nie moze kosztowac jak wlasnie tyle kosztuje?
Komisant kupuje M 323 za 4 000 zl w Niemczech a auto w polskim komisie kosztuje juz 8 000zl.
I tak jest w 99,99 % komisow.
Owszem co innego kwestia tego w jakim stanie jest Mazda, ktora kosztuje 4 000 zl.
Mowiac wprost: to po prostu bedzie niezly szrot <jupi>
Forumowicz

Od: 11 mar 2015, 04:40
Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZR 2008

Postprzez tomsimondj » 25 mar 2015, 22:29

Chodziło mi oczywiście o efkę w dobrym stanie :) problem w tym że idąc tym tropem wszystko co przyjechało do naszego kraju tak właśnie wygląda, kwestia wykalkulowania czy takie auto jest jeszcze zdatne do czegokolwiek.. najfajniej jest jak handlarz pokaże za ile dane auto kupił (ja za swoje widziałem ;p i nie ukrywał że na moim egzemplarzu stracił :) więc i takie sytuację się zdarzają :) )
Forumowicz

były:
Laguna 2.0dci GT
Subaru Legacy BL 2.5 07
Mazda 6 GG 2.3 06
Mazda 6 GG 2.0+lpg
Mazda 323f BJ 1.6+LPG

Postprzez Jasiu19 » 25 mar 2015, 23:14

tomsimondj napisał(a):Chodziło mi oczywiście o efkę w dobrym stanie :) problem w tym że idąc tym tropem wszystko co przyjechało do naszego kraju tak właśnie wygląda, kwestia wykalkulowania czy takie auto jest jeszcze zdatne do czegokolwiek.. najfajniej jest jak handlarz pokaże za ile dane auto kupił (ja za swoje widziałem ;p i nie ukrywał że na moim egzemplarzu stracił :) więc i takie sytuację się zdarzają :) )

Widziałeś kwote na fakturze ? czy jak płacił właścicielowi auta ? chyba nie ma handlarza który sobie pozwoli na aucie stracić.Za każde dobre auto trzeba zapłacić mniej lub więcej.Okazja trafia sie raz na xxxxx :)
Forumowicz

Od: 3 sty 2010, 02:14
Auto: Była 626 2.0 DiTD Hachback 12.98 r
Ocenie Almera N16 2003
Mazda 3 BK (żony)

Postprzez tomsimondj » 26 mar 2015, 14:34

Kwotę na fakturze z podpisami poprzedniego właściciela itp :) był skłonny stracić bo auto stało u niego bardzo długo :) wolał stracić niż żeby stało dalej (czemu stało tyle czasu? najpierw było za drogo wystawione- monitorowałem rynek już dużo dużo wcześniej, potem cena stopniowo spadała do granicy w której był na minimalnym zysku, czemu się w tym czasie nie sprzedało? miało robiony przód (ale był on zrobiony w niemczech, na oryginalnych częściach i był zrobiony dobrze) miał sporo rys na lewym boku, nic strasznego po prostu rysy no i zaczęła się korozja na tylnych nadkolach. Ale zakup był przemyślany i auto było dokładnie sprawdzone. Z perspektywy dwóch lat jeżdżenia tym autem stwierdzam że była to właśnie taka okazja (a bjtek na sprzedaż nawet po zakupie swojej widziałem mnóstwo)..
Forumowicz

były:
Laguna 2.0dci GT
Subaru Legacy BL 2.5 07
Mazda 6 GG 2.3 06
Mazda 6 GG 2.0+lpg
Mazda 323f BJ 1.6+LPG