przymierzam sie do kupna Mazdy 3 z 2004r. dlatego potrzebuje waszej pomocy.
Od dluzszego czasu marzy mi sie auto dynamiczne, ciekawa stylistyka i bogatym wyposazeniem. Wydaje sie ze znalazlem to czego szukam. Juz od roku ogladam ogloszenia i patrze, czytam opinie itp.
Mazda 3, Alfa 147, C4 VTS, Saab 9-3. Tydzien temu znalazlem cos co w 100% spelnia zalozone kryteria.
– do 18 000 zl
– minimum 150 KM
– minimum 2004r
– szyberdach
Padlo na:
Mazda 3 2.3 + ("podtlenek"
Z racji tego, ze jest to auto juz 11letnie a i tak trzeba za nie dac 16500 zl, podchodze do tematu bardzo ostroznie.
Chcialbym uslyszec wasze zdanie, bo jest pare mankamentow.
Samochod na szczescie nie przewinal sie przez rece handlarzy.
Sasiad wlasciciela sprowadzil samochod z USA 7 lat temu. Mazda ta posiada praktycznie Full opcje (Xenon, skora, szyberdach, itp) brakuje jedynie klimatronika. 5 Lat temu zostal zalozony gaz, niestety nie wiem dokladnie jakiej firmy(nie sprawdzilem).
Bylem samochod juz ogladac. Obecny wlasciciel to mlodzieniec mieszkajacy na wsi z rodzina gdzie jest pare samochodow. Bodajze Mazda jest juz 3-cim. Rodzice wlasciciela kupuja cos nowego wiec dostaje w spadku samochod ktory jest w domu od nowosci(salon).
Mazde kupil 1,5 roku temu za 19tys zl.
Po zakupie "zrobil" przyrdzewiale nadkola a z czasem kompletne tylne zawieszenie , tarcze, klocki z przodu i wymienil swiece, poniewaz do tej pory bylo jezdzone na fabrycznych.
Jednym slowem, na bierzaco bylo dbane o samochod.
Jednak...
Zauwazylem ze wlasciciel niestety nie zna sie dobrze na samochodach i mechanice poniewaz zwrocilem uwage na dwie usterki na ktore odpowiedzial:
-Tak bylo jak kupilem, nie przeszkadzalo mi to, nie robilem.
Wiec pare pytan ktore mnie nurtuja, poniewaz nie wiem dokladnie czy "ten typ tak ma", czy to usterka na ktorej mozna zbic cene i naprawic
...lub dyskwalikujaca auto do zakupu.
1. Silnik 2.3, jego moc i co z LPG w tym silniku?
– ciezko znalezc konkretne zrodlo gdzie jest wiecej informacji na jego temat. Tu na forum ktos pisze ze ma 138 KM, wikipediach pisza ze ma 156KM a znow gdzie indziej ze cos 160+KM.
Jak to wkoncu wyglada?
Z mojego punktu widzenia, moc samochodu nie zrobila na mnie duzego wrazenia. Co prawda jechalismy w 4 osoby (ja, wlasciciel, dziewczyna i brat 12lat) ale obecnie jezdze Fabia 1,4 75KM i wydaje mi sie ze powinienem poczuc znaczna roznice.
Moze to tez byc efekt tego ze licznik jest wyskalowany w milach...
Sprawdzane na gazie i na benzynie. Nie ma szarpan ani podobnych histori.
Jakies komentarze od tych co silnik znaja, moze sprawdzali na hamowni? Jak wplywa LPG na ten silnik?
USTERKI!
2. Podczas jazdy (wolnego dojezdzania, toczenia sie), nie jest mozliwe wrzucenie pierwszego biegu.
Ta Mazda lubi sie wysoko krecic i w dolnych obrotach nie ma takiej mocy, wiec dojezdzajac na skrzyzowanie ktore bylo na lekkiej gorce, pare razy mi sie zdazylo sprobowac wrzucic 1.wszy bieg zeby sie zgrabnie zebrac ale niestety to bylo nie mozliwe.
Wrazenie podobne jak proba wrzucenia wstecznego przy powolnym toczeniu sie w przod. Czyli "haczenie" obracajacych sie zebatek
Zeby wrzucic jedynke trzeba praktycznie sie zatrzymac. Od wlasiciela uslyszalem
"Tak juz bylo jak kupilem"
Ten typ tak ma, czy do zrobienia?
PS. Przeszkadza mi to bardzo.
2. Podczas przyspieszania, od okolo 3tys, slychac gwizd/swist przypominajacy jakby Turbo a bardziej Kompresor. O dzwiek nawet nie pytalem wlasciciela.
Jakis pomysl co to moze byc?
3. Kontrolka cisniena w oponach, ponoc nie ma czujnika. Cos tu moze sie nie zgadzac?
No i powrocmy do ceny.
Wlasciciel nie bardzo chce zejsc z ceny, bo mu sie nie spieszy i zainteresowanie nie bylo duze i pranuje wystawic na wiosne.Wstepnie umowilismy sie na 16500 zl i dorzuci do tego komplet opon letnich wanli 17tki za ktore zaplacil 1300zl w tym roku.
Jestem maniakiem motoryzacyjnym i chce wkoncu zaczac jezdzic samochodem ktory bedzie dawal frajde z jazdy.
Na samochod biore kredyt w banku i naprawde nie chcialbym zeby sie okazalo ze kupilem auto ktore nie odwzajemnia mi inwestycji 650 zl miesiecznie przez 3lata .
Co powiecie? Co z cena?
Pozdrawiam i dzieki.
ps. przepraszam za brak polskich znakow, w pracy na PC poprostu ich nie ma.