Mazda 323F 1.5 Pb/lpg, 1998, (otomoto: C34549832), 6.900 zł, Pawłów.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez leven » 23 lis 2014, 01:25

Cześć
Przymierzam się do kupna Mazdy 323f na 1 samochód (40km dziennie, 60% miasto 40% trasa). Silnik najprawdopodobniej 1.5 benzyna lub benzyna+gaz. Mam kilka pytań:
1. Czy znajdę coś sensownego za ~5000zł? Czy jest sens w ogóle kupować 20 letnie auto za taka kwotę, czy nie zjedzą mnie koszty napraw?
2. Na co zwracać uwagę szukając ogłoszeń i o co pytać sprzedawców?
3. Na czym skupić się podczas oglądania? Jakie są najczęstsze problemy z 323f? Prawdopodobnie będę z kimś nieco bardziej doświadczonym
4. Kupować w Polsce czy może lepiej sprowadzić to autko?

Na szybko znalazłem – warte uwagi?
http://otomoto.pl/mazda-323f-skora-klim ... 49832.html
Ostatnio edytowano 23 lis 2014, 16:01 przez stachan, łącznie edytowano 1 raz
Powód: 8.3.
Początkujący

Od: 23 lis 2014, 01:04

Postprzez Bobo_ » 30 lis 2014, 21:03

Witam,

Również wybrałam 323F BA na swój pierwszy samochód, bardzo długo szukałam sztuki która odpowiadałaby moim wymaganiom i byłaby w dobrym stanie. Mogę Ci coś poradzić ;) osobiście przed zakupem samochodu stworzyłam sobie listę elementów/rzeczy, które należy sprawdzić w tym samochodzie.

Sprawdź w dziale "sprzedam samochód" – może ktoś z forumowiczów chce sprzedać Mazdę 323F BA.

Ad. 1
Myślę, że za 5 tys znajdziesz coś w przyzwoitym stanie, ale zawsze warto dozbierać i zakupić coś w lepszym stanie. Według mnie warto. Jestem zadowolona z tego samochodu, nigdy mnie nie zawiódł. Jeżeli chcesz coś taniego w naprawie to wybierz np. seicento ;) Wiadomo, że samochód w tym wieku będzie potrzebował naprawy/wymiany niektórych podzespołów. Osobiście odkąd posiadam Mazdę to dokonałam napraw/wymian: amortyzatory przednie, łącznik stabilizatora, szczęki hamulcowe, klocki ham., bębny, przegub, wydech.

Ad. 2 i 3.
Mogę Ci na priv wysłać tą moją "listę"

Najczęstsze problemy: wcinanie oleju, korozja na nadkolach/dolnych rantach drzwi/progach, niedziałająca antena elektryczna, uszkodzenia zawieszenia.

Wiadomo, że samochód w takim wieku nie będzie bezkolizyjny, ale szukaj takiego, który nie miał porządnego dzwona.

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 30 gru 2011, 13:14
Auto: 2 DJ 1.5 115KM, 16'
6 GH 2.0 147KM, 09'
323F BA 1.5 98'