Witam,
Również wybrałam 323F BA na swój pierwszy samochód, bardzo długo szukałam sztuki która odpowiadałaby moim wymaganiom i byłaby w dobrym stanie. Mogę Ci coś poradzić

osobiście przed zakupem samochodu stworzyłam sobie listę elementów/rzeczy, które należy sprawdzić w tym samochodzie.
Sprawdź w dziale "sprzedam samochód" – może ktoś z forumowiczów chce sprzedać Mazdę 323F BA.
Ad. 1
Myślę, że za 5 tys znajdziesz coś w przyzwoitym stanie, ale zawsze warto dozbierać i zakupić coś w lepszym stanie. Według mnie warto. Jestem zadowolona z tego samochodu, nigdy mnie nie zawiódł. Jeżeli chcesz coś taniego w naprawie to wybierz np. seicento

Wiadomo, że samochód w tym wieku będzie potrzebował naprawy/wymiany niektórych podzespołów. Osobiście odkąd posiadam Mazdę to dokonałam napraw/wymian: amortyzatory przednie, łącznik stabilizatora, szczęki hamulcowe, klocki ham., bębny, przegub, wydech.
Ad. 2 i 3.
Mogę Ci na priv wysłać tą moją "listę"
Najczęstsze problemy: wcinanie oleju, korozja na nadkolach/dolnych rantach drzwi/progach, niedziałająca antena elektryczna, uszkodzenia zawieszenia.
Wiadomo, że samochód w takim wieku nie będzie bezkolizyjny, ale szukaj takiego, który nie miał porządnego dzwona.
Pozdrawiam