Mazda 323f BJ, 1.6+LPG, 2003, (otomoto C32806644), 10000zł, Łódź

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez kajtus » 9 kwi 2014, 12:32

Witam ;)

Wybieram się na oględziny auta.
http://otomoto.pl/mazda-323f-C32806644.html
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?

Już parę sztuk oglądałem na śląsku i bez rewelacji były..ale ta wygląda dobrze...dziś powinienem dostać vin od wlasciciela to na ruskiej stronce skontroluje jeszcze ;)

Nie mam doświadczenia z mazdami więc porady na temat newralgicznych punktów BJ mile widziane ;)

Pozdrawiam i z góry dzięki :)
Ostatnio edytowano 9 kwi 2014, 22:04 przez kajtus, łącznie edytowano 2 razy
kajtus

PostTen post został usunięty przez Speed 10 kwi 2014, 07:12.
Powód: poprawione

Postprzez kajtus » 9 kwi 2014, 22:02

Jako klubowicz Fiat Coupe Forum, podesłałem znajomego na oględziny samochodu.

O to opis wyprawy:
Auto przede wszystkim jest dość mocno brudne (zarówno od zewnątrz jak i wewnątrz), co trochę utrudniało oględziny (zwłaszcza lakieru). Od dołu to w ogóle nic nie było widać. Auto posiada ogólnie sporo większych lub mniejszych rysek w newralgicznych miejscach (przy klamkach, na krawędziach drzwi etc) większość wyglądała na takie, które znikną po dobrej polerce. Miernika lakieru nie posiadam, na oko też jakoś bardzo się nie znam ale sprawdziłem uszczelki przy karoserii – nie ma na nich śladów lakieru. Cieniowania również nie znalazłem. Na masce są jakieś ślady widoczne pod słońce (wyglądają trochę jak po ptasich odchodach)

– Nadkola – tak jak mówiłeś, są bąble, ale zarówno z tyłu jak i z przodu. Z przodu są to faktycznie bąble, natomiast z tyłu jest gorzej, zwłaszcza z prawej strony – wszystkie 4 nadkola masz na zdjęciach, więc możesz dokładniej zobaczyć.

– Progi – niestety od dołu nie było zbyt wiele widać przez brud, na górze zwłaszcza z lewej strony wyskakują parchy. Oprócz tego całe obydwa progi wraz z dolnym fragmentem drzwi po całej długości mają strukturę "skórki pomarańczy" – tu wychodzi moja niewiedza – nie wiem czy to jest fabrycznie czy jak, w każdym razie też starałem się pokazać na zdjęciu – tam gdzie jest to pokazane oczywiście było też sporo brudu, więc musisz się przyjrzeć.

– Przedni zderzak – przytarty z lewej strony, źle spasowany (też z lewej), oprócz tego pęknięty lakier z obydwu stron grilla ( wszystko na foto)

– Tylny zderzak przerysowany z prawej strony, z lewej pęknięty lakier. (foto)

– Podłoga bagażnika – tak jak widać na foto – wyszpachlowana (no chyba, że to co innego? znów wychodzi moje niedoświadczenie :–/ ) Oprócz tego trochę zniszczone plastiki w bagażniku

– Komora silnika – widoki podobne jak w bagażniku, zwłaszcza z prawej strony przy tabliczce znamionowej. Z prawej strony lepiej. Podłużnice proste. Jest delikatnie spocony przy korku wlewu oleju. Podarte wygłuszenie.

Szyby – nie wiem jak jest w Maździe, czy powinny mieć takie same numery czy inne, więc po prostu zrobiłem zdjęcia wszystkich oznaczeń (sorry za jakość tego zdjęcia gdzie jest fotelik). W każdym razie przednia to Pilkington, więc chyba wymieniana, nie?

– Oprócz tego z zewnątrz są jakieś niewielkie wgniotki parkingowe (jedną masz na foto)

– Środek – brudny ale w całkiem ładnym stanie, kierownica nie wytarta, wykładzina podłogi też ładna. W sumie wszystkie plastiki w środku całkiem ładne. Wyjątkiem jest gałka zmiany biegów, którą masz na foto. Na fotelach są pokrowce więc nie mogłem jakoś bardzo ich obejrzeć, ale z tego co udało mi się zobaczyć to też są ładne. Podsufitka, osłony przeciw słońcu, etc – ładne. 2 elektryczne szyby – obie działają, lusterka również działają. Klima działa (chłodzi ładnie, nie śmierdzi).

– Wrażenia z jazdy: odpalił bez problemu, na gaz też przełączył się od razu bo właścicielka wróciła nim dopiero z pracy, więc był rozgrzany. Silnik pracuje równo, trzyma obroty, nie faluje. Chodzi tak samo na pb i lpg, przy przełączaniu na lpg nie szarpie.

Sprzęgło..... Bierze od samej góry i oprócz tego dość mocno się ślizga (chyba, że znów źle rozpoznaje objawy). W każdym razie jak się wciśnie mocniej gaz podczas jazdy to auto się zachowuje jakby wciśnięto gaz i sprzęgło jednocześnie. Dzieje się tak przy każdym mocniejszym wciśnięciu pedału gazu. Przy ruszaniu też trzeba delikatnie wciskać gaz bo inaczej – jak wyżej.

Przyspieszenia nie miałem jak sprawdzić ze względu na to sprzęgło.

Zawieszenie ciche, nic nie stuka ani nie puka, ładnie tłumi dziury i nierówności.

Skręca normalnie, hamuje bardzo dobrze, ale podczas jazdy prosto ściąga go w lewą stronę.

Oprócz tego pęknięta tylna prawa lampa (jest na foto), i jakieś odpryski przy wlewie paliwa (też na foto). Opony faktycznie jak nówki. Księgowy oczywiście się świeci. Brak jakiejś zaślepki na dachu.

Nie wiem co mógłbym jeszcze napisać, to chyba wszystko ale jak coś mi się przypomni to się odezwę. Starałem się napisać wszystko obiektywnie tak aby nie stawiać go ani w złym ani w dobrym świetle – ocenić musisz sam.

Dodatkowo mam całą galerię ze zdjęciami:
https://www.dropbox.com/s/rwggx2ec1zud8f8/Mazda.rar

W porównaniu do padak, które widziałem wcześniej to ta wygląda przyzwoicie, ale jeśli komuś chciałoby się przejzec zdjęcia i zapoznać z opisem byłbym wdzięczny. Jeśłi nie to będize dla potomnych.

Pozdrawiam!
kajtus

Postprzez tomsimondj » 11 kwi 2014, 23:42

Obejrzałem i tak:
kajtus napisał(a):– Nadkola – tak jak mówiłeś, są bąble, ale zarówno z tyłu jak i z przodu. Z przodu są to faktycznie bąble, natomiast z tyłu jest gorzej, zwłaszcza z prawej strony – wszystkie 4 nadkola masz na zdjęciach, więc możesz dokładniej zobaczyć.

no rdza jest, powiem szczerze u mnie w 2001 roku jest jej dużo mniej, nadkoli tył właściwie nie ma
kajtus napisał(a):– Progi

właściwie już dziury się pojawiają... do roboty...
kajtus napisał(a):– Przedni zderzak

ktoś lubił się przepychać autem chyba ;p
kajtus napisał(a):– Komora silnika

rdza w normie, te ala szpachlexy to seria tylko nie jestem pewien czy dokładnie taka jak na wyżej wymienionym obrazku, za rzadko zaglądam pod swoją maskę żeby pamiętać :)
kajtus napisał(a):Szyby

nie pamiętam jak przód, reszta ok
kajtus napisał(a):– Środek

gałka standard choć sądzę że albo ktoś miał dużo kwasu w rękach albo może być trochę cofnięta bo widziałem bjtki z przebiegiem 150tys i wzór jeszcze się zdarzał.. u mnie wygląda tak samo więc nie ma reguły
kajtus napisał(a):– Podłoga bagażnika

no i tu jest ciekawiej ;p po pierwsze na jednym ze zdjęć widać tą pękniętą lampe na tym samym widać też że karoseria w tym miejscu nie leży jak trzeba, bagażnik jest wysmarowany takim cudem, nie jestem tylko pewny czy w ten sposób bo jest coś zbyt nie równo, i u mnie chyba pasta ma jaśniejszy odcień, bardziej jak na tym foto z lewej wnęki przy nadkolu (w której swoją drogą jest woda a to nie najlepiej)

generalnie auto bym sobie odpuścił raczej ;)
Forumowicz

Od: 20 sie 2012, 19:03
Auto: 508SW 2.0hdi + Mazda 3 BL
były:
Laguna 2.0dci GT
Subaru Legacy BL 2.5 07
Mazda 6 GG 2.3 06
Mazda 6 GG 2.0+lpg
Mazda 323f BJ 1.6+LPG