Mazda 3 BK 2.0 benzyna 2006 (otomoto C32468173) 25 900 PLN Radom

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez Harski » 31 mar 2014, 00:46

http://otomoto.pl/mazda-3-sport-xenon-b ... 68173.html
Witam
Jako, że jeszcze nie kupowałem mazdy chciałbym podpytać bardziej doświadczonych kolegów o autko z tego ogłoszenia. Czy po zdjęciach już się coś może rzuca w oczy lub ktoś może oglądał to auto? Oczywiście jestem po lekturze poradnika z forum ale fachowa opinia na pewno się przyda. Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 21 mar 2014, 01:47

Postprzez widmo82 » 1 kwi 2014, 07:58

Dodaj w profilu skad jestes.

1. http://www.mobile.de/pl/kategoria/samoc ... 10,pwx:111 – widzisz po ile są te auta u Hansa? Musiał kupić go na wyprzedaży u Turka bo gdzie zarobek+koszt_sprowadzenia(opłaty) =25tyś ?? A auto po lifcie w 2006r.
2. Pytałeś czemu nie ma zaślepki? Nawet nie chciało im się dokupić pierdoły za 30-40zł?
3. Chyba nie tylko mnie odrzucają auta z umytą komorą silnika, że można smażyć w nich jajecznice!
4. Poszukaj na innych zdjęciach jak wyglądają miejsca wskazane strzałkami.
Załączniki
m2.jpg
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez Harski » 2 kwi 2014, 00:42

1. http://www.mobile.de/pl/kategoria/samoc ... 10,pwx:111 – widzisz po ile są te auta u Hansa? Musiał kupić go na wyprzedaży u Turka bo gdzie zarobek+koszt_sprowadzenia(opłaty) =25tyś ?? A auto po lifcie w 2006r.

Tak zdaję sobie sprawę ile kosztują te auta u Hansa i wiem że to auto musi mieć jakieś wady skoro jest tańsze. Chodzi mi tylko o to, że z pewnymi kwestiami jestem się w stanie pogodzić ze względu na cenę ale boję się żeby się nie okazało, że za cenę 25000 kupie sobie strupa wartego połowę tego.
2. Pytałeś czemu nie ma zaślepki? Nawet nie chciało im się dokupić pierdoły za 30-40zł?

Zaślepkę pan już dokupił. Nie wiem czemu jej nie było ale zakładam że zderzak mógł być wymieniany albo naprawiany bo malowany był jeden z błotników przednich. Sprzedawca mówi, że tyko malowany bez grama szpachli i że jest to jedyny element z nieoryginalnym lakierem, reszta auta w nienaruszonym stanie.
3. Chyba nie tylko mnie odrzucają auta z umytą komorą silnika, że można smażyć w nich jajecznice!

Mnie akurat to nawet nie tyle odrzuca co przeraża. To chyba tak na prawdę jedyny powód dla którego jeszcze nie pojechałem tego auta obejrzeć. Przez to powstaje zbyt wiele znaków zapytania i dupa zbita.
4. Poszukaj na innych zdjęciach jak wyglądają miejsca wskazane strzałkami.

Czego miałbym tam szukać dokładnie bo nie bardzo wiem o co chodzi? Innych zdjęć niż te z ogłoszenia nie będę miał bo sprzedawca zaprasza do obejrzenia na żywo i nie kwapi się do robienia sesji specjalnie dla mnie niestety.
Początkujący

Postprzez Marianek » 2 kwi 2014, 09:16

Harski napisał(a):Tak zdaję sobie sprawę ile kosztują te auta u Hansa i wiem że to auto musi mieć jakieś wady skoro jest tańsze. Chodzi mi tylko o to, że z pewnymi kwestiami jestem się w stanie pogodzić ze względu na cenę ale boję się żeby

Jeśli tak jest to lepiej się wybierz sam do Niemiec po auto. Pamiętaj ze jak kupisz taniej a auto okaże się ze jest mina bo nie odkryjesz pewnych rzeczy będzie po roku kosztować ciebie tyle samo albo i więcej niż
kupione normalne dobre auto. Znam jedna osobę która kupiła okazyjnie 2.0 i do tej pory nie doszła z nim do ładu i już myśli o sprzedaży.
To auto musiało kosztować mniej niż 5000eur u Hansa a za taka sumę to niestety kupić można tylko minę.
Malowany jeden element? który i dlaczego, jakieś zdjęcia ma?
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Harski » 3 kwi 2014, 01:14

Malowany jeden element? który i dlaczego, jakieś zdjęcia ma?

Pytanie handlarza dlaczego był malowany wydaje mi się trochę bez sensu bo i tak z góry założyłbym że kłamie – przepraszam za to stwierdzenie ale jest ono prawdziwe.
No pisałem, że przedni błotnik tylko już nie pamiętam czy lewy czy prawy.
To w połączeniu z brakiem zaślepki daje mi wynik, że auto miało jakąś przygodę z przodu. Pytanie tylko jak poważną ale to naocznie powiedzmy że dałoby się ocenić plus wizyta co najmniej na jakiejś stacji diagnostycznej – sprzedający mówi że możemy go sprawdzić gdzie chcemy.
Najgorsza w tym aucie jest ta wypucowana komora silnika. Najbardziej obawiam się zatuszowanych wad mechanicznych bo jakby nie patrzeć "silnik drogą częścią jest" a bardzo średnio się na tym znam.
Podsumowując boję się jechać obejrzeć to auto bo boję się że je kupie. Jakoś tak dziwnie jestem skonstruowany, że jak oglądam auto dla kogoś to zawsze znajduje więcej wad niż jak kupuje sobie też tak macie?
Znam jedna osobę która kupiła okazyjnie 2.0 i do tej pory nie doszła z nim do ładu i już myśli o sprzedaży.

Ukłon za to zdanie bo już się rozmarzyłem za bardzo.
Początkujący

Postprzez talk_about85 » 3 kwi 2014, 09:09

Harski napisał(a):Tak zdaję sobie sprawę ile kosztują te auta u Hansa i wiem że to auto musi mieć jakieś wady skoro jest tańsze. Chodzi mi tylko o to, że z pewnymi kwestiami jestem się w stanie pogodzić ze względu na cenę ale boję się żeby się nie okazało, że za cenę 25000 kupie sobie strupa wartego połowę tego.

Dobrze myslisz ale moim zdaniem powinienes zrobic inaczej. Dopytac o ten blotnik sprzedajacego i przede wszystkim znalezc na forum osobe ktora zrobi wstepne ogledziny na miejscu. Fundujesz dobrego browca i wiesz czy jest po co jechac do Radomia czy nie. Potem konkretniejszy przeglad. Podstawa tego dzialania jest uzyskanie jak najwiekszej liczby informacji od sprzedajacego podczas rozmowy telefonicznej.

Zastanawia mnie tylko jeszcze kwestia ze strzalkami na zdjeciu komory silnika. Przyznam ze tez nie wiem o co chodzi.
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007

Postprzez widmo82 » 3 kwi 2014, 18:03

talk_about85 napisał(a):Zastanawia mnie tylko jeszcze kwestia ze strzalkami na zdjeciu komory silnika.

Wycofuje swoje dziwne przypuszczenia a wrecz absurdalne. Mialem wrażenie, ze brak tam zaczepów :) Po prostu tak padlo swiatlo, ze dalem sie nabrać, że ich nie ma. Jednak są.

talk_about85 napisał(a):Fundujesz dobrego browca i wiesz czy jest po co jechac do Radomia czy nie.

O! :)
To teraz niespodzianka:
Link do pliku ze zdjeciami:
m3.7z

1. Boczek siedzenia wydarty! Nigdy nie widziałem wydartego boczka w mazdzie. Widzialem wygniecione bo i moj troche jest, ale nie wydarte!
2. Zaciek na dole blotnika widoczny po otwarciu lewych drzwi (kierowcy) – pierdoła
3. Gałka mocno wydarta. Fakt ta w wersji po lifcie szybko się niszczy, ale ta jest bardzo mocno wydarta i byla reanimowana jakąś czarna pastą.
4.Urwany zatrzask podlokietnika, podczas jazdy skacze sobie. Uciapana szpachlą klapa schowka -przy robocie.
5. Idzie rdza w prawych drzwiach za pasazerem – dosc czesta przypadlosc.
6. Blotnik lewy (kierowcy) przewaznie ok 200μm, ale przy slupku juz ponad 400μm. Nawet jesli moj mierknik troszke oszukuje to jednak już oznaki szpachli są na bank. Reszta auta ok 100μm ale w przewazajacej wiekszosci pomiar wskazywal poniżej 100μm – czyli oryginal.
7. Pod maską zaczynaja rdzewiec wszystkie zlaczki, jedną znalazlem pomiedzy obudowa akumulatora a blotnikiem od strony kierowcy. Dziwne, że ktoś pucująć cisnieniową myjką nie dostrzegl jej. Ciekawe skąd ją odpieli i gdzie brakuje:)
8. Brak oslony dolnej silnika.
9. Zaslepka haka czarna, nie 16W-Black Mica.
10. Popatrz na zamek ze zdjec, tak bedzie wyglądała cała komora silnika za kilka tygodni.
11. Nie sprawdziłem szyb z pospiechu zapomnialem.
12. Nie działa klima. Pusty układ. Może to pierdoła do uszczelnienia, ale nie zagłębiałem się w szczegóły.
13. Nie robilem zdjec kilku zaprawkom i drobnym otarciom – kazde auto je ma.
14. Auto było ostro szorowane. W lampce sufitu była woda :) W bagażniku zacieki od nadmiernej chemii. Wygladalo to tak jak ktoś upierze czarną koszule i nie wypłucze proszku. Leń nawet nie sprawdził efektów picowania. Dział controllingu do zmiany :)
15. Zapomnialem zabrac OBD na bluta, ale chyba nawet nie bylby potrzebny bo...
16. BRAK MOCY !! – Gdybyś wcześniej jechal kiedyś zdrowym motorem 2.0 150KM to byś wiedział, że to byłaby fajna wycieczka do Radomia:) Spokojnie ją można ogarnąć ze świateł Neoplanem czy Solarisem.

Chyba nie ma sensu sprawdzania w DSR historii tego auta.

PS: Browara przelej na priv :)
Ostatnio edytowano 4 kwi 2014, 10:11 przez widmo82, łącznie edytowano 1 raz
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Postprzez Kidler » 3 kwi 2014, 18:34

a czego więcej można spodziewać się po takiej cenie samochodu?
Początkujący

Od: 27 wrz 2013, 12:52
Auto: M6 2.3 '06

Postprzez Harski » 4 kwi 2014, 00:44

widmo82
No kurcze brak mi słów. Na prawdę nie wiem jak mam Ci dziękować. Wątek wyczerpałeś do ostatniej kropli. Dobra resztę załatwimy na priv ale na prawdę wielkie oficjalne dzięki.
Początkujący

Postprzez widmo82 » 4 kwi 2014, 09:58

– Proszę Pana od kiedy jest to auto u nas w kraju?
– no troche ponad miesiąc (myśl: pomnóż x2)
Jaki wniosek:
Gdyby było tak piękne jak na zdjęciach i w opisie to sprzedałoby sie raczej max w kilka dni a nie w kilka tygodni.. miesiecy i to w takiej cenie!
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator