Mazda 3 BK 1.6 benzyna, 2005, (otoMoto C32272483), 18 500 zł, Żyrardów

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez kaspi » 22 lut 2014, 21:22

Witam,

chciałbym rozpocząć swoją przygodę z mazdą i upatrzyłem w okolicy Mazdę 3 BK 1.6 z 2005 roku. Ogłoszenie poniżej:

http://www.otomoto.pl/mazda-3-1-6-105km ... 72483.html

Korzystając z poradnika dla kupujących Mazdę 3 (wielkie podziękowania dla autorów) dokonałem już pierwszego oglądania auta. Sprawdziłem także VIM i wygląda na to, że przebieg jest prawdziwy (dodatkowo stan auta wewnątrz jest na wysokim poziomie). Jednak niepokojący jest fakt, iż tylna szyba oraz lewa od pasażera mniejsza są młodsze od auta. Czy może to być efektem dzwona? Jeżeli auto faktycznie było robione, to zostało wykonane dość starannie, ponieważ na pierwszy rzut oka nie widać śladów ingerencji.

Dodatkowym mankamentem są niedziałające czujniki cofania – tutaj sprzedający nie podaje przyczyny awarii (czy to kwestia elektryki czy faktycznie coś było grzebane przy tyle auta).

A może są jeszcze jakieś inne przyczyny, które mogły wymusić wymianę tylnej szyby? (inne niż stłuczka)

Przy okazji pytanie, czy na forum jest może ktoś z okolic Grodziska Mazowieckiego, Żyrardowa kto znalazłby chwilę czasu i mógł podjechać ze mną i obejrzeć auto pod kątem ewentualnych efektów uderzenia z tyłu? Oczywiście w razie potrzeby umówię warsztat w okolicy, w którym będzie można skorzystać z kanału, aby zajrzeć pod spód. Wszelkie warunki ewentualnej pomocy omówię na PW.

Może komuś coś jeszcze "nie pasuje" w tym aucie na podstawie widocznych zdjęć? :)

Dziękuje za zainteresowanie tematem. Dodatkowo załączam dodatkowe zdjęcie tyłu wykonane podczas oględzin.
Załączniki
mazda.jpg
Ostatnio edytowano 24 lut 2014, 12:30 przez kaspi, łącznie edytowano 1 raz
Początkujący

Od: 21 lut 2014, 00:36

Postprzez scooterteam » 23 lut 2014, 15:41

Z tymi szybami to trudno powiedzieć może dzwon.. może ktoś ze złości uszkodził..

Kup sobie miernik lakieru i wtedy sprawdzaj autka . Będziesz wiedział czy było lakierowane itd.
Gdybyś znalazł auto np z 2005 roku a szyby są z 2004 roku to można powiedzieć że w fabryce im zostały i zamontowali do auta z 2005 roku i tyle ale to rzadko się zdarza :) chociaż znam takie przypadki.

Szukaj od aut najdroższych.. a nie od najtańszych . Unikaj handlarzy :) może akurat coś znajdziesz
:)
Forumowicz

Od: 5 cze 2013, 23:41
Auto: Mazda 323F Ba 1.8 114 Km 95 rok.

Postprzez kaspi » 23 lut 2014, 17:15

Dzięki za odpowiedź. Planuje się wybrać na ponowne oględziny z miernikiem. Tylko muszę nabyć takie urządzenie;)

A czujniki parkowania często padają w mazdach?
Początkujący

Postprzez scooterteam » 23 lut 2014, 17:38

Nie wiem co z czujnikami.. może nie podpięte albo wgl ich nie . Tylko są zaślepki w zderzaku.

Ale dziwne że sprzedający tego nie naprawił .
:)
Forumowicz

Od: 5 cze 2013, 23:41
Auto: Mazda 323F Ba 1.8 114 Km 95 rok.

Postprzez Marianek » 23 lut 2014, 21:53

Czujniki nie są oryginalne od Mazdy.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez kaspi » 23 lut 2014, 21:59

Dzięki Marianek za zerknięcie i chwilę czasu. Czyli coś mogło być grzebane przy tyle ;)

Czy jest możliwość sprawdzenia po vinie albo jakimś innym numerze auta, wyposażenia jakie miał fabrycznie?
Początkujący

Postprzez Marianek » 23 lut 2014, 22:04

Na moje oko ze zdjęć wygląda ok, ale to tylko zdjęcia, po vinie można sprawdzić historie jak jest coś w DSR, wyposażenie tylko podstawy albo to co już bardzo interesuje. Niestety jest to bardzo pracochłonne i nie zajmuje się tym.
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez kaspi » 23 lut 2014, 22:17

Historie w DSR już sprawdzałem ;) Chce jeszcze zgodnie z radą sprawdzić lakier i potem na kanał wjechać aby od spodu zerknąć. Znajomy podpowiadał również aby obejrzeć łączenia w schowku z kołem zapasowym.

Pytanie czy Mazda stosowała naklejki na śrubach w śliniku? W niektórych innych autach były takie zabezpieczenia przed "niepowołanym" grzebaniem :)
Początkujący

Postprzez Marianek » 23 lut 2014, 22:23

kaspi napisał(a):Pytanie czy Mazda stosowała naklejki na śrubach w śliniku?

Nie stosowała.

kaspi napisał(a):Znajomy podpowiadał również aby obejrzeć łączenia w schowku z kołem zapasowym.

I wszędzie gdzie się da :)
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez kaspi » 24 lut 2014, 12:30

Dziękuje wszystkim za pomoc i poświęcenie chwili czasu. Niestety autko już sprzedane (w sumie się nie dziwie ;) ), także proszę o zamknięcie tematu. A ja szukam dalej, jakby ktoś miał Mazdę 3 ciekawą to nie pogardziłbym PW :)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje
Początkujący