Mazda3 BK LF '07 2.0 150KM KINTARO – by kalesoon :)
Nie kupuje felg za 5k i nie parkuj w niebezpiecznych miejscach
A jak kupiłeś komplet za 1k to nie przesadzaj że zaraz Cie okradną... 
Mnie okradli, na oświetlonym parkingu pod blokiem. Felgi za 1300, nowe opony 1600, naprawa karoserii samochodu 3000. Mało które ubezpieczenie pokryje w pełni szkody w takiej sytuacji.
Kół zazwyczaj nie kradną wyspecjalizowane grupy przestępcze, tylko byle ciule, którym wystarczy klucz i kilka cegieł. Na takich jakiekolwiek zabezpieczenie, które wymaga "czegoś więcej" jest wystarczające.
Oczywiście każde zabezpieczenie da się zdjąć, ale potrzeba na to dodatkowego czasu, narzędzi, i hałasu, co amatorów w większości powinno odstraszyć.
Kół zazwyczaj nie kradną wyspecjalizowane grupy przestępcze, tylko byle ciule, którym wystarczy klucz i kilka cegieł. Na takich jakiekolwiek zabezpieczenie, które wymaga "czegoś więcej" jest wystarczające.
Oczywiście każde zabezpieczenie da się zdjąć, ale potrzeba na to dodatkowego czasu, narzędzi, i hałasu, co amatorów w większości powinno odstraszyć.
Zgadzam się w 100%. Byle utrudnić, pewności nigdy nie będzie.
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Nakrętki to nie jest idealne zabezpieczenie sam przekonałem się jak znajomy demonstrował mi czy warto w to inwestować, 3 min i była odkręcona . Sam chciałem kupić śruby zabezpieczające jak mi w golfie podprowadzili kolo. A inna sprawa jest to ze możesz narazić się w najlepszym przypadku na wybicie szyby bo większość osób które maja nakrętki/śruby zabezpieczające woza w samochodzie klucz zrozumiale to ale i niebezpieczne 
P.s widzialem ta czarna pieknosc ostatnio pod plaza
- Od: 15 mar 2014, 16:38
- Auto: Mazda 3 KINTARO
GabSte napisał(a):Nakrętki to nie jest idealne zabezpieczenie sam przekonałem się jak znajomy demonstrował mi czy warto w to inwestować, 3 min i była odkręcona . Sam chciałem kupić śruby zabezpieczające jak mi w golfie podprowadzili kolo. A inna sprawa jest to ze możesz narazić się w najlepszym przypadku na wybicie szyby bo większość osób które maja nakrętki/śruby zabezpieczające woza w samochodzie klucz zrozumiale to ale i niebezpieczne
I tak źle i tak nie dobrze :/. Jakby miało "odstraszyć" jakieś osiedlowe dresy to jest to dobra inwestycja, jakby było zlecenie – w co wątpię – to nic mi nie zapewni 100% bezpieczeństwa. Przy kolejnej wypłacie kupie jakiś zestaw
Dzięki za rady.
Ps. A kiedy ja Twoją w końcu zobaczę?
- Od: 8 mar 2012, 20:50
- Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
była: 626 2.0 115KM FS (GF)
Madzia sprawuje się w miarę dobrze, jakieś bolączki z błędem słabej mieszanki na biegu jałowym się pojawiały – jakaś rurka podciśnienia nie leżała za dobrze i wywalało ten błąd raz na jakiś czas, pogrzebałem znikał, potem znowu coś grzebałem (:P) i się znowu pojawiał – obecnie od kilku dni nic nie wywala – dzięki mechanikom Fox Rzeszów (grzebią lepiej niż ja
). Pomijając ten błąd – Madzia sprawuje się super
.
Update:
Przy przebiegu 114903.
Pierwsza wymiana oleju po remoncie silnika (przejechane 1076km). Zalany ELF EVOLUTION 900 SXR 5w30 + filtr oleju Oryginalny Mazda SHY1-14-302. Okazało się, że cieknie z osłony przegubu... coś musiało ją uszkodzić – konieczna wymiana.
Przy przebiegu 114938.
Wymiana osłony przegubu osi, lewej wewnętrznej. Zastosowano przegub od Forda Focusa nr katalogowy G991809 (chyba to jakiś zamiennik), cena 35zł – gdzie oryginalny kosztuje ponad 350zł...
Przy przebiegu 114919.
W końcu upragniona wymiana opon
.
Felgi od kolegi ragun'a, czekały od początku roku by zaprezentować się na zgrabnej Madzi
. Oponki wylądowały Nokian zLine 205/50r17, produkcja w Finlandii, rocznik bieżący. Za mało przejechałem by stwierdzać ich właściwości jezdne – jedyne co rzuciło mi się w ... uszy, to cisz a tyłu auta oraz brak ściągania – poprzednie opony powodowały ściągania auta w prawo, nowe nie mają takiej wady
.
Poniżej zdjęcie poglądowe. Jak się prezentuje?

Update:
Przy przebiegu 114903.
Pierwsza wymiana oleju po remoncie silnika (przejechane 1076km). Zalany ELF EVOLUTION 900 SXR 5w30 + filtr oleju Oryginalny Mazda SHY1-14-302. Okazało się, że cieknie z osłony przegubu... coś musiało ją uszkodzić – konieczna wymiana.
Przy przebiegu 114938.
Wymiana osłony przegubu osi, lewej wewnętrznej. Zastosowano przegub od Forda Focusa nr katalogowy G991809 (chyba to jakiś zamiennik), cena 35zł – gdzie oryginalny kosztuje ponad 350zł...
Przy przebiegu 114919.
W końcu upragniona wymiana opon

Felgi od kolegi ragun'a, czekały od początku roku by zaprezentować się na zgrabnej Madzi
Poniżej zdjęcie poglądowe. Jak się prezentuje?
Mmm ale śliczne te felunie!
Kolor wręcz idealnie dobrany do czarnego nadwozia! 
-
Axela!
- Od: 5 maja 2014, 22:14
- Auto: Mazda3 BK Z6 2004r, HB. Winning Blue 27B <-- Było.
Jest Mazda 3 BP SKYACTIV G 2019 HIKARI. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2&t=212463
ragun napisał(a):teraz by się przydało dobrze umyć auto na opony rzucić jakiś dressing i będziemam nadzieję, że felgi będą Ci się dobrze spisywały.
Jak tylko pogoda pozwoli, to auto będzie dokładnie umyte i jak najszybciej postaram się profesjonalnie zająć całością karoserii, by wyciągnąć pierwotny kolor i zabezpieczyć
Ps. Na jaki kolor malować zaciski? Myślę nad jasnoniebieskim
Czerwony
Piękny wzór i zaje....sty kolor felg 

Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Mały update:
(nie związany z modyfikacjami auta)
Dla śledzących mój temat mam małą radę, jak widzicie, że cokolwiek dziwnego dzieje się z autem po zakupie, nie wahajcie się ani chwili tylko od razu z pretensjami do sprzedającego – nawet jakby spaliła się jakaś żarówka. Zbyt dobry jestem chyba dla ludzi. Raczej nie zdecyduję się na drogę sądową, bo jest zbyt ryzykowna i nie mam takiej kasy by opłacić prawnika i wszystkie dodatkowe koszty z tym związane. Nie kupujcie auta za szybko...
Z dobrych wiadomości, przyszła kierownica z przyciskami tempomatu, najbliższe siły przerobowe kieruję na zamontowanie tempomatu. Niedługo jeszcze jeden prezent dla Madzi, ale ciągle czekam na jego dostawę
, powinno poprawić się prowadzenie i chrobotanie deski rozdzielczej
.
W najbliższym czasie czeka mnie też wymiana tarcz i klocków, jak ktoś ma jakieś doświadczenie z przedstawionymi przeze mnie modelami, proszę o wypowiedzenie się w TYM TEMACIE.
(nie związany z modyfikacjami auta)
Dla śledzących mój temat mam małą radę, jak widzicie, że cokolwiek dziwnego dzieje się z autem po zakupie, nie wahajcie się ani chwili tylko od razu z pretensjami do sprzedającego – nawet jakby spaliła się jakaś żarówka. Zbyt dobry jestem chyba dla ludzi. Raczej nie zdecyduję się na drogę sądową, bo jest zbyt ryzykowna i nie mam takiej kasy by opłacić prawnika i wszystkie dodatkowe koszty z tym związane. Nie kupujcie auta za szybko...
Z dobrych wiadomości, przyszła kierownica z przyciskami tempomatu, najbliższe siły przerobowe kieruję na zamontowanie tempomatu. Niedługo jeszcze jeden prezent dla Madzi, ale ciągle czekam na jego dostawę
W najbliższym czasie czeka mnie też wymiana tarcz i klocków, jak ktoś ma jakieś doświadczenie z przedstawionymi przeze mnie modelami, proszę o wypowiedzenie się w TYM TEMACIE.
Tempomat hmm bede sledzil temat 
A co do kupna samochodu niestety czasem rozum przegrywa z sercem
A co do kupna samochodu niestety czasem rozum przegrywa z sercem
- Od: 15 mar 2014, 16:38
- Auto: Mazda 3 KINTARO
Chyba każdy się przejechał po kupnie któregos samochodu (zazwyczaj pierwszego)... Jedni mniej, inni bardziej...
Cosik tu cicho? Jak tam się sprawy mają?
Dziabnąłeś w końcu te zaciski w jakiś kolor czy przespałeś urlop na kanapie?
Dziabnąłeś w końcu te zaciski w jakiś kolor czy przespałeś urlop na kanapie?
-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
Urlopu niestety jeszcze nie miałem... urlopuje się aktualnie teraz, ale by zdrowie poratować... bo mnie ostatnio zatoki męczą... Jedyne co w aucie zrobiłem ostatnio, to wymieniłem filtr powietrza. W kolejce czeka filtr klimy, zamontowanie rozpórki kielichów przód, zamontowanie tempomatu, wymiana oświetlenia na LED (pewnie w przyszłym tygodniu będę miał żarówki) oraz malowanie zacisków. Mam już wybrany kolor oraz zestaw do malowania. Teraz tylko pogoda... trochę więcej chęci i do roboty