Mazda3 BK Z6 2004r, HB. Winning Blue 27B!
macvas napisał(a):Wygląda interesująco. Dołączam się do pytania. Naniosłeś tylko na progi, czy jeszcze coś? U mnie boki tunelu środkowego i plastiki w okolicach nóg wymagają pewnej ingerencji. Szybko schnie to "mazidło"?
Więc tak co do tego Bolla, jest to lakier strukturalny przystosowany tylko do plastiku. Moim zdaniem idealnie nadaje się do tych progów, tworzy taką trochę strukturę gumową, lecz nie jest jak plastdip. Konsystencja po położeniu przypomina trochę smołę. Schnie dosyć szybko, po wyschnięciu tworzy szorstką powierzchnie (poradziłem sobie z tym problemem polerując mikrofibrą nasączoną mleczkiem do plastików, teraz jest gładziutkie jak oryginalne). Ma jeden minus, moim zdaniem nadaje się tylko do malowania całego elementu. Czyli jak byś chciał pokryć lakierem wybrane miejsca tunelu, było by widoczne te miejsca pomalowane. Boll jest gęsty, przez co nawet krótkie fuknięcie powoduje powstanie grubej warstwy lakieru, co do koloru, po malowaniu nie odbiega od pozostałych elementów wnętrza!
Co do trwałości jeszcze ciężko to zweryfikować, ale na moje oko warstwa lakieru po wyschnięciu jest dosyć twarta!
Dodam jeszcze, że ten lakier kosztuje jedyne 22 zł
-
Axela!
- Od: 5 maja 2014, 22:14
- Auto: Mazda3 BK Z6 2004r, HB. Winning Blue 27B <-- Było.
Jest Mazda 3 BP SKYACTIV G 2019 HIKARI. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2&t=212463
Ładnie zadbany egzemplarz i przemyślane mody
Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka
-
paradox_1
Oglądnieta ,czysciutka widać że właściciel dba o nią:)kolor według mnie najładniejszy jaki może być w naszych 3(poza nową czerwienią) też takiego szukałem ale niestety nieudało sie znależć w pakiecie AEro:ppewnie sie jeszcze zobaczymy na spocie chyba wpadniesz:P?
bambam89 napisał(a):Oglądnieta ,czysciutka widać że właściciel dba o nią:)kolor według mnie najładniejszy jaki może być w naszych 3(poza nową czerwienią) też takiego szukałem ale niestety nieudało sie znależć w pakiecie AEro:ppewnie sie jeszcze zobaczymy na spocie chyba wpadniesz:P?
Dzięki stary za pochlebną opinie!
Miło było zasiąść w Twoim drapieżnym Top Sporcie!
Na spotach zamierzam regularnie się zjawiać!
-
Axela!
Jest Mazda 3 BP SKYACTIV G 2019 HIKARI. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2&t=212463
No i można powiedzieć, że Mazda przygotowana na zimę!
– Po pierwsze wymieniłem pióra do wycieraczek na MOTGUM, bardzo dobre i nie drogie, mam nadzieję, że poradzą sobie z zimowymi warunkami
– Oczywiście opony zostały zmienione na zimowe, bieżnikowane, Figher HP, bardzo dobrze sprawdziły się poprzedniej zimy, mają tylko jedną wadę! Strasznie huczą... Jak wiertarka
Okres przyzwyczajenia około 2 tygodnie
http://allegro.pl/205-55r16-opony-biezn ... 66586.html
– Opony założone na felgi aluminiowe, dlatego też zakupiłem zestaw do lakierowania MOTIP DUPLI-COLOR SPRAY PŁYNNA GUMA kolor Grafit, czyli tzw. PLASTDIP! W poniedziałek będę lakierować!
Zamieszczę zdjęcia jak skończę lakierować
– Przyszła również najwyższa pora na wymianę oleju, wybrałem MOTUL 8100 ECO-CLEAN C2 5W30 + filtr oleju firmy KNECHT.
– Mazda została również sprawdzona pod względem geometrii, tak jak się domyślałem, delikatnie odbiegała od normy, zostało to wyregulowane, więc nie ma obaw o wytarcie opon z jeden krawędzi!
Ponadto wyeliminowałem baaaardzo denerwującą usterkę!
Ostatnimi czasy strasznie skrzypiał mi fotel kierowcy, baaardzo było to irytujące! Dużo nerwów przez to zjadłem, na szczęście problem udało się w banalny sposób rozwiązać. W miejscu gdzie łączy się siedzisko z oparciem u doły wystarczy odciągnąć materiał, tam jest taki metalowy pręt stabilizujący na którym nałożona jest warstwa tej lateksowej gąbki, przesunięcie tej gąbki od nominalnej pozycji powodowało właśnie to upierdliwe zgrzypienie, wystarczyło nasunąć ją na odpowiednie miejsce i nastała błoga cisza!
EUREKA!!
Jeżeli ma ktoś podobny problem zakładam, że winę za to ponosi właśnie ta przesunięta gąbka! W razie problemów z chęcią pomogę 
– Po pierwsze wymieniłem pióra do wycieraczek na MOTGUM, bardzo dobre i nie drogie, mam nadzieję, że poradzą sobie z zimowymi warunkami
– Oczywiście opony zostały zmienione na zimowe, bieżnikowane, Figher HP, bardzo dobrze sprawdziły się poprzedniej zimy, mają tylko jedną wadę! Strasznie huczą... Jak wiertarka

– Opony założone na felgi aluminiowe, dlatego też zakupiłem zestaw do lakierowania MOTIP DUPLI-COLOR SPRAY PŁYNNA GUMA kolor Grafit, czyli tzw. PLASTDIP! W poniedziałek będę lakierować!
Zamieszczę zdjęcia jak skończę lakierować
– Przyszła również najwyższa pora na wymianę oleju, wybrałem MOTUL 8100 ECO-CLEAN C2 5W30 + filtr oleju firmy KNECHT.
– Mazda została również sprawdzona pod względem geometrii, tak jak się domyślałem, delikatnie odbiegała od normy, zostało to wyregulowane, więc nie ma obaw o wytarcie opon z jeden krawędzi!
Ponadto wyeliminowałem baaaardzo denerwującą usterkę!
Ostatnio edytowano 29 lis 2014, 01:14 przez Bejsu, łącznie edytowano 1 raz
-
Axela!
Bejsu napisał(a):No i można powiedzieć, że Mazda przygotowana na zimę!![]()
Też użytkuję te wycieraczki i jak na razie robią dobrą robotę!
Super Madzia i super przygotowana do zimy
- Od: 8 mar 2012, 20:50
- Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
była: 626 2.0 115KM FS (GF)
No i stało się Mazda nabrała agresji!
Teraz z pazurem można rozpocząć sezon zimowy, a wszystko za sprawą nowego koloru felg! Efekt mnie baaardzo zadowolił! Trochę zaryzykowałem wybierając kolor Carbon z palety Motip Dupli Color! Nie miałem pojęcia jak w rzeczywistości ten odcień wygląda, poza tym SprayPlast z firmy Motip jest czymś nowym!
Na szczęście okazał się to być wysokiej jakości produkt. Lakierowanie to pestka! Tylko jedno mam zastrzeżenie producent podaje, że jedna puszka wystarcza na 2 felgi 16'. Wystarcza, NA STYK! Wypróżniłem dwie całe puszki, a miałem nadzieję, że zostanie mi trochę na lusterka
Dodam, że na felgi nałożyłem 4 cienkie warstwy, po 3 warstwie pokrycie jest 100%!
Efekt po drugiej warstwie:

Finalnie, po 4 warstwach felga wyglądała tak:
Z odkręceniem dwóch kół naraz poradziłem sobie za pomocą dwóch lewarków
Przepisy BHP zachowane 

Po zakończonej pracy i wyschnięciu lakieru efekt jest jak pisałem wcześniej baaaardzo zadowalający!!

Przy okazji udałem się na parking pobliskiego Klasztoru O.O Bernardynów w Kalwarii Zebrzydowskiej na mała sesję!

Na załączonych zdjęciach może się wydawać, że kolor felg jest czarny. W rzeczywistości ma on tendencję do zaciemnienia w miejscach słabo oświetlonych, jak pada na niego światło jest grafitowy! To się mi w tym wszystkim najbardziej podoba!
Mam nadzieję, że lakier utrzyma się w warunkach zimowych w postaci nie naruszonej
Planuje te felgi zostawić sobie już jako zimowe, a na wiosnę zakupić jakieś nowe 17 calowe 
Efekt po drugiej warstwie:

Finalnie, po 4 warstwach felga wyglądała tak:

Z odkręceniem dwóch kół naraz poradziłem sobie za pomocą dwóch lewarków

Po zakończonej pracy i wyschnięciu lakieru efekt jest jak pisałem wcześniej baaaardzo zadowalający!!

Przy okazji udałem się na parking pobliskiego Klasztoru O.O Bernardynów w Kalwarii Zebrzydowskiej na mała sesję!

Na załączonych zdjęciach może się wydawać, że kolor felg jest czarny. W rzeczywistości ma on tendencję do zaciemnienia w miejscach słabo oświetlonych, jak pada na niego światło jest grafitowy! To się mi w tym wszystkim najbardziej podoba!
Mam nadzieję, że lakier utrzyma się w warunkach zimowych w postaci nie naruszonej
-
Axela!
Liczba zaleconych warstw jest też związana z wytrzymałością, nie tylko z kryciem. Podoba mi sie takie połączenie kolorów 
To może jeszcze lampy poliftowe...
Ostatnio edytowano 3 gru 2014, 10:52 przez Grzegorz K, łącznie edytowano 1 raz
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
No faktycznie felgi wyszły meega dobrze
chyba sam się skusze na takie malowanie.
Odnośnie tego skrzypiącego fotela, mógłbyś zrobić jakieś foto, ułatwiłoby to lokalizacje tej denerwującej usterki
Odnośnie tego skrzypiącego fotela, mógłbyś zrobić jakieś foto, ułatwiłoby to lokalizacje tej denerwującej usterki
Grzegorz K napisał(a):Liczba zaleconych warstw jest też związana z wytrzymałością, nie tylko z kryciem. Podoba mi sie takie połączenie kolorów
Oby liczba warstw była wystarczająca, po dotyku mogę wywnioskować że trwale lakier się trzyma
Co do lamp biorę to pod uwagę, do tego jeszcze by ciemniejsze szybki siadły!
DariusBtm napisał(a):No faktycznie felgi wyszły meega dobrzechyba sam się skusze na takie malowanie.
Jak tylko znajduję chwilę zrobię taki mały fotoporadnik dotyczący skrzypiącego fotela!
-
Axela!
czekamy na jakieś relacja po paru myciach auta , wygląda to bardzo dobrze
Pamiętaj żeby odstawić myjkę ciśnieniową na min. tydzień od nałożenia...
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Gratuluję klubowicza!
Felgi wyszły kozacko !
teraz dawaj info jak z trwąłością 

-
& Marta
- Od: 25 kwi 2014, 11:37
- Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08