Mazda3 BL Y6 '12 Advance Plus
wychodzi na to że tak właśnie jest z tym srebrnym plastikiem – efekt liftu. Na początku jednolity szary mi sie nawet spodobał, ale na dłuższą metę jednak srebrny jest bardziej na miejscu. Niemniej jednak może z czasem u siebie pomyślę nad jakąś okleiną
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
http://www.4kolkaszczescia.pl
Ale my nie o tym. Tylko o ekranach komputera i tym od klimy/nawiewów – w BL są zuepłnie dwa różne – to jedna z największych wad wyglądowych wnętrza pojazdu...
Co do zegarów – wersja wyposażenia Kirei ma właśnie pomarańczowo-niebieskie vs białe w innych wesjach.
Co do zegarów – wersja wyposażenia Kirei ma właśnie pomarańczowo-niebieskie vs białe w innych wesjach.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
"Leomc"]Te 4,2l to średnie zużycie na trasie. Jadąc na "sesję zdjęciową" zresetowałem wskazania. Chciałem sprawdzić czy faktycznie będzie się pokrywać z katalogowym 3,8.
Ale nie ukrywam, że chciałbym (i chyba nie tylko ja) aby tyle paliła w cyklu miejskim. Obecnie jest to 6,6l/100km. Średnia prędkość jaką teraz pokazuje komputer to 31km.
witam, i jak z tym spalaniem po polrocznym uzytkowaniu?
Ale nie ukrywam, że chciałbym (i chyba nie tylko ja) aby tyle paliła w cyklu miejskim. Obecnie jest to 6,6l/100km. Średnia prędkość jaką teraz pokazuje komputer to 31km.
witam, i jak z tym spalaniem po polrocznym uzytkowaniu?
-
deltoro
Bez zmian. Miasto: 6,5-6,9 l/100 km, a poza miastem równe 5 litrów. Więc takie dane katalogowe, że 3,8 na trasie i 5,2 w mieście, to rzecz nieosiągalna jak na te warunki. Może dlatego, że mazda ma tu "górskie" życie. Miasto otoczone górami, poza miastem szybciej jak 80 km/h, nie można jeździć, bo "wyskakuje" się z niezłej kasy, a nawet można stracić uprawnienia.
Ale nawet pomimo tych niesprzyjających warunków, nie wierzę w te 3,8 l/100. Już niedługo czeka mnie trasa licząca ok. 2000 km, głównie autostradami to sprawdzę, czy da się zejść chociaż poniżej tych pięciu litrów. A... i jeszcze jedno: może w końcu użyję biegu nr "6" 
"Myślenie nie jest łatwe, ale można się do niego przyzwyczaić" -K. Puchatek
Vi sees på veien! Zoom-Zoom

- Od: 9 sty 2012, 21:01
- Auto: Mazda 3 BL 1.6 MZ-CD Advance Plus '12
@Seraf
Ilość powietrza w powietrzu... to chyba nie to
Pewnie ma znaczenie jak wysoko wspina się madzia na krótkich odcinkach. Czasem jest to spore pochylenie. Zużycie paliwa jakie pokazuje wtedy komputer, jest fatalne. Wolę nie patrzeć, żeby być spokojniejszym
Do tego dochodzi deszcz. W tym mieście leje przez 260 dni w roku, więc non stop wycieraczki, klima, nawiewy, i inne opory toczenia po "wodnej" nawierzchni. Warunków idealnych nie ma. OK.
Tak czytam swoje poprzednie posty, w których obiecałem dodać jakieś lepsze zdjęcia jak zajrzy wiosna. Więc, żeby nie być gołosłownym, a także, że wątek kolega deltoro odświeżył, to dorzucam parę fotek
Pozdrawiam

I na spotkaniu ze swoją siostrą, tylko z innego "miotu"

Ilość powietrza w powietrzu... to chyba nie to
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Tak czytam swoje poprzednie posty, w których obiecałem dodać jakieś lepsze zdjęcia jak zajrzy wiosna. Więc, żeby nie być gołosłownym, a także, że wątek kolega deltoro odświeżył, to dorzucam parę fotek

I na spotkaniu ze swoją siostrą, tylko z innego "miotu"

Widoki cudowne, załamka jak przez 260dni pada. Autko świetnie się prezentuje 
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Leomc napisał(a):Bez zmian. Miasto: 6,5-6,9 l/100 km, a poza miastem równe 5 litrów. Więc takie dane katalogowe, że 3,8 na trasie i 5,2 w mieście, to rzecz nieosiągalna jak na te warunki. Może dlatego, że mazda ma tu "górskie" życie. Miasto otoczone górami, poza miastem szybciej jak 80 km/h, nie można jeździć, bo "wyskakuje" się z niezłej kasy, a nawet można stracić uprawnienia.Ale nawet pomimo tych niesprzyjających warunków, nie wierzę w te 3,8 l/100. Już niedługo czeka mnie trasa licząca ok. 2000 km, głównie autostradami to sprawdzę, czy da się zejść chociaż poniżej tych pięciu litrów. A... i jeszcze jedno: może w końcu użyję biegu nr "6"
Uda Ci się zejść ponizej 5l:D jak mi sie udalo na silniku 2.2 miec 4,8l na "polskiej trasie" to na autostradzie jadac przepisowo tez Ci sie uda:P
Leomc napisał(a):I na spotkaniu ze swoją siostrą, tylko z innego "miotu"![]()

-
To dokładnie tak samo jak u mnie. Komputer zawsze zawyża mi o około 0.4 litra. Na trasie bylem w stanie zejść do 4,1, ale jechałem sam, pewnie "trochę" z wiatrem i nie szybciej niż 80 km/h na 6 biegu.
Strasznie męczące i po godzinie takiej jazdy "włączyłem" się do ruchu bo to szkoda samochodu, czasu i jazda nie daje takiej satysfakcji
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
deltoro
Mogę pomarzyć sobie o prędkościach powyżej 80 km/h...
Już za tydzień z kawałkiem trasa do Polski. Przetestuję auto tam gdzie będzie można się "rozwinąć" i dam sobie spokój z obliczeniami, zużyciem paliwa. Niech sobie Madzia pije ile tam chce (oczywiście w granicach rozsądku
)
@deltoro tak szukam na forum coś o Twojej M3 i nie mogę znaleźć. Chyba nie odrobiłeś zadania domowego? Wstawiaj jakieś zdjęcia, opis. Chętnie rzucę okiem na Twoje auto.![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
EDIT: Chętnie rzucę okiem, no i zapewne nie tylko ja
@deltoro tak szukam na forum coś o Twojej M3 i nie mogę znaleźć. Chyba nie odrobiłeś zadania domowego? Wstawiaj jakieś zdjęcia, opis. Chętnie rzucę okiem na Twoje auto.
EDIT: Chętnie rzucę okiem, no i zapewne nie tylko ja

Witajcie!
Niedawno wróciłem z prawie miesięcznego urlopowego pobytu w Polsce
, gdzie Madzia została nieco doposażona i przetestowana.
Dostała podstopnicę i nakładki na pedały:

Skośną końcówkę tłumika Sebring:

Gumową matę do bagażnika (fotka chyba niepotrzebna?), przyciemniane szyby (zdjęcia wrzucę jak pstryknę jakieś z sensem, bo te co mam, jakoś nie nadają się), oraz rejestrator trasy, coś na kształt "czarnej skrzynki"

To urządzenie przyleciało aż z USA, bo w Polsce ceny nieciekawe. Do czego służy i jak działa, można znaleźć w sieci. Dodam, że już drugiego dnia urządzenie zarejestrowało dość poważnie wyglądającą stłuczkę, ale na szczęście obyło się bez ofiar. Poniżej dodam kilka zdjęć-zrzutów z jazdy.
Ogólnie przejechałem około 6 tys. km i jestem bardzo zadowolony z auta.
Podczas spokojnej jazdy na trasie Madzia "łyka" 4,8-5 l/100 km (3 osoby na pokładzie + załadowany cały bagażnik). Na autostradzie spalanie wzrasta nawet do 8 l.
Prędkość max. to wg licznika 200, wg nawigacji 189 km/h.
Co do wygody podróżowania... Jestem bardzo zadowolony. Po kilkunastogodzinnej jeździe z Bergen (Norwegia) na prom do Karlskrony (Szwecja), nie wysiadłem z auta "połamany" i zbytnio zmęczony (trasa ok 1200 km). A na następny dzień z Gdyni do Rzeszowa (ok. 650 km) to już była bajka. Jedyne co dokuczało to niesamowity upał. Co roku przyjeżdżam do kraju autem i z roku na rok jest coraz lepiej (mam na myśli drogi). Co do kultury jazdy... Wszyscy wiemy jak jest, więc pominę ten wątek, ale ciśnie się na usta jedno pytanie: "– Ludzie! Dokąd wy tak pędzicie?!"
Pomijając to wszystko, urlop w Polsce zaliczam jako udany i z niecierpliwością czekam do przyszłego roku.
Obiecane fotki z trasy i nie tylko:

Oraz kilka zrzutów ekranu z rejestratora:

Pozdrawiam ciepło

Niedawno wróciłem z prawie miesięcznego urlopowego pobytu w Polsce

Skośną końcówkę tłumika Sebring:

Gumową matę do bagażnika (fotka chyba niepotrzebna?), przyciemniane szyby (zdjęcia wrzucę jak pstryknę jakieś z sensem, bo te co mam, jakoś nie nadają się), oraz rejestrator trasy, coś na kształt "czarnej skrzynki"

To urządzenie przyleciało aż z USA, bo w Polsce ceny nieciekawe. Do czego służy i jak działa, można znaleźć w sieci. Dodam, że już drugiego dnia urządzenie zarejestrowało dość poważnie wyglądającą stłuczkę, ale na szczęście obyło się bez ofiar. Poniżej dodam kilka zdjęć-zrzutów z jazdy.
Ogólnie przejechałem około 6 tys. km i jestem bardzo zadowolony z auta.
Podczas spokojnej jazdy na trasie Madzia "łyka" 4,8-5 l/100 km (3 osoby na pokładzie + załadowany cały bagażnik). Na autostradzie spalanie wzrasta nawet do 8 l.
Prędkość max. to wg licznika 200, wg nawigacji 189 km/h.
Co do wygody podróżowania... Jestem bardzo zadowolony. Po kilkunastogodzinnej jeździe z Bergen (Norwegia) na prom do Karlskrony (Szwecja), nie wysiadłem z auta "połamany" i zbytnio zmęczony (trasa ok 1200 km). A na następny dzień z Gdyni do Rzeszowa (ok. 650 km) to już była bajka. Jedyne co dokuczało to niesamowity upał. Co roku przyjeżdżam do kraju autem i z roku na rok jest coraz lepiej (mam na myśli drogi). Co do kultury jazdy... Wszyscy wiemy jak jest, więc pominę ten wątek, ale ciśnie się na usta jedno pytanie: "– Ludzie! Dokąd wy tak pędzicie?!"
Pomijając to wszystko, urlop w Polsce zaliczam jako udany i z niecierpliwością czekam do przyszłego roku.
Obiecane fotki z trasy i nie tylko:

Oraz kilka zrzutów ekranu z rejestratora:

Pozdrawiam ciepło
Ostatnio edytowano 2 sie 2012, 18:51 przez Leomc, łącznie edytowano 1 raz

Super – gratuluję wypadu do Polski... Podeślij mi na PW coś o tym rejestratorze... Gdzie podłączasz to do prądu, jaki model, etc... Poważnie myślę, żeby sobie to kupić – biorąc pod uwagę co ostatnio w trakcie urlopowej jazdy widziałem...
A widoki – no cóż bajeczka.
A widoki – no cóż bajeczka.

-
Leomc napisał(a):Witajcie!![]()
A to montowałeś sam czy w ASO? Bo hamulec jakby krzywo... Chyba, że to na zdjęciu tak wyszło tylko...
U mnie na zdjęciu też trochę tak to wygląda, ale w minimalnym stopniu.
-
Poprosiłem gości w zakładzie, gdzie przyciemniali szyby o zamontowanie. A czy krzywo? Hmm, aż z ciekawości przyjrzę się dokładniej, być może to "wina" zdjęcia. Wcześniej jakoś tego nie zauważyłem.

Możesz doradzić jak załatwiłeś kwestię instalacji prądowej do rejestratora trasy?
Sprzęt mam jakiś na oku, ale teraz nie wiem jak rozsądnie zasilanie pociągnąć – na stałe.

Sprzęt mam jakiś na oku, ale teraz nie wiem jak rozsądnie zasilanie pociągnąć – na stałe.
-