Mazda3 BK Y6 2005 1,6 HB ***SPRZEDANE***
Szkoda tylko, że UNIROYAL MSplus66 dość kiepsko wypadły w teście AUTO ŚWIATa. W pierwszym etapie 10/42, w drugim poza czołówką 
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
przestań się testami przejmować, ja także przez testy spoglądałem tylko na nowe goodyear'y i continentale ale dałem sobie spokój i wziąłem fuldę
nie sądzę że odczujemy różnicę nie będąc specjalistami w gumologii.
- Od: 6 lis 2011, 10:05
- Auto: S40 || R-DES. || 2.0D || '04
Mazda 3 || 1.6 || Y6 || '04
MX-5 || 1.6 || '03 krótko.
Najlepsze testy to testy własne.
Ja nie jestem przywiązany do marki opon. Miałem Fuldę, Kumho, Dunlopa, Michelina a obecnie Nokian ( zima ) i Yokohama ( lato )
Fulda była ok, z mojego punktu widzenia była chyba lepsza na mokrej niż suchej nawierzchni.
Kumho, totalna porażka.
Dunlop SP Sport, stabilna w lecie na mokrym i suchym. Michelina nie pamiętam bo był bardzo krótko na felgach.
Yokohama, po jednym sezonie nie mogę powiedzieć złego słowa. Nokian również po jednym sezonie zimowym, dobra opona na śnieg i błoto poślizgowe.
To tyle z moich wypocin.
Ja nie jestem przywiązany do marki opon. Miałem Fuldę, Kumho, Dunlopa, Michelina a obecnie Nokian ( zima ) i Yokohama ( lato )
Fulda była ok, z mojego punktu widzenia była chyba lepsza na mokrej niż suchej nawierzchni.
Kumho, totalna porażka.
Dunlop SP Sport, stabilna w lecie na mokrym i suchym. Michelina nie pamiętam bo był bardzo krótko na felgach.
Yokohama, po jednym sezonie nie mogę powiedzieć złego słowa. Nokian również po jednym sezonie zimowym, dobra opona na śnieg i błoto poślizgowe.
To tyle z moich wypocin.
pomyślałem sobie, że skoro mam ograniczony budżet to wolę te 200zł więcej dać na falgi (alu vs. metal) niż na opony, po prostu mam wrażenie, że przesuwając priorytet na stronę felg jakoś za dużo nie straciłem na bezpieczeństwie ( w kontekście tego ile jeżdżę [mało] i w jaki sposób [spokojny] ).
Ja również specjalistą od gumy nie jestem, ale różnicę w jeździe M3 a wcześniej Fiatem Punto '95 odczuwam. Mam jednak wrażenie, że to nie jest kwestia opon
A co do gumy to Bridgestone na lato – nie mam zastrzeżeń, Uniroyal – jeszcze nie było takiego śniegu żebym się nie wygrzebał.
Ale do czego zmierzam: ja większych różnic za pewne nie poczuję, ale wolę dopłacić pare zł i jeździć w przekonaniu, że w sytuacji kryzysowej te pare zł skróci drogę hamowania o pare złotych cm i będzie OK. No a pod tym kątem różnice najlepiej pokazują właśnie takie testy jak w AŚ.
A tak nawiasem mówiąc to robię 20 000km rocznie ...
Pzdr 4all

A co do gumy to Bridgestone na lato – nie mam zastrzeżeń, Uniroyal – jeszcze nie było takiego śniegu żebym się nie wygrzebał.
Ale do czego zmierzam: ja większych różnic za pewne nie poczuję, ale wolę dopłacić pare zł i jeździć w przekonaniu, że w sytuacji kryzysowej te pare zł skróci drogę hamowania o pare złotych cm i będzie OK. No a pod tym kątem różnice najlepiej pokazują właśnie takie testy jak w AŚ.
A tak nawiasem mówiąc to robię 20 000km rocznie ...
Pzdr 4all
Podobno na koniec świata idą śnieżyce. Do długich rozważaniach zdecydowałem się więc na AutoSocks. Cena 339zł. Jak tylko wypróbuję dam znać jak się sprawują.
cena trochę przeraża aczkolwiek ciekawe czy będziesz zadowolony ja cały czas zastanawiam się nad http://xcarlink.pl/paski-put-and-go/49- ... nd-go.html zaletą dla mnie jest to że są uniwersalne i będę mógł z nich później korzystać w innym aucie na innym rozmiarze kół
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Ja też to rozważałem, ale obecnie brak na magazynie, nie wiadomo czy się zmieści między klockami a felgą, a obsługa strony olała moje zapytania ... A chciałem je zakupić kierując się dokładnie takimi samymi argumentami.
Efekty najszybciej po Sylwestrze. Do tej pory (1,5 roku) nie było jeszcze takiego śniegu, żebym na UNIROYAL nie dał rady. Sylwek w górach, więc może być już trochę gorzej.
Skarpetki w sumie są lekkie, nic nie będzie dzwonić w bagażniku, nie zajmują dużo miejsca. Będę woził ze sobą, ale mam nadzieję, że nigdy ich nie będę musiał używać.
A rękawice dają gratis
EDIT:
wspomnienie z wakacji ... M3 na chorwackiej ziemi
Skarpetki w sumie są lekkie, nic nie będzie dzwonić w bagażniku, nie zajmują dużo miejsca. Będę woził ze sobą, ale mam nadzieję, że nigdy ich nie będę musiał używać.
A rękawice dają gratis
EDIT:
wspomnienie z wakacji ... M3 na chorwackiej ziemi
Zgodnie z wcześniej ustalonym podziałem obowiązków po pasterce ja zająłem się piciem, a moja żona prowadzeniem M3 (święta są, niech też coś z tego ma).
Zaowocowało to niestety małą wpadką ... spóźniłem się z fotką o 9 km...
A na gwiazdkę madzia dostała coś takiego:
http://allegro.pl/hit-rotacyjna-polerka-samochodowa-110w-bass-polska-i2896256695.html
Wesołych świat dla wszystkich
Zaowocowało to niestety małą wpadką ... spóźniłem się z fotką o 9 km...
A na gwiazdkę madzia dostała coś takiego:

Wesołych świat dla wszystkich
Grzesiu... wszystkiego dobrego w Nowym Roku 
Byle byś tą maszynką za długo w jednym miejscu nie polerował
bo "ubytki" będą 
Nie myślałeś/eliście może nad zmianą na nowszy model...

Byle byś tą maszynką za długo w jednym miejscu nie polerował

Nie myślałeś/eliście może nad zmianą na nowszy model...
Ja wybieram sprzęty, a Żona kolorki :D
Grzegorzu testowałeś fartuchy na koła? 
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Tomek79 napisał(a):Nie myślałeś/eliście może nad zmianą na nowszy model...![]()
Cały czas myślę nad M6 GH

lukaszm napisał(a):Grzegorzu testowałeś fartuchy na koła?
Niestety nie. Byłem na Sylwestra w górach, ale ani grama śniegu nie było ...
Ostatnio edytowano 31 sty 2013, 16:26 przez Grzegorz K, łącznie edytowano 1 raz
Przejechałem się GJ i... muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba i z zewnątrz i osiągi 2 litrowej benzyny, Ani natomiast nie pasuje kombi
Ale zaczynam powoli myśleć nad zmianą bo żeby kupić jako drugie to najpierw musiał bym dom postawić 
Ja wybieram sprzęty, a Żona kolorki :D
No i zaczęło się ... chwilowa odwilż ... szybkie płukanie na myjni bezdotykowej ... no i niespodzianka 
Czym to zabezpieczyć do wiosny

Czym to zabezpieczyć do wiosny
ja bym to zrobił tak:
papier ścierny do blachy, a później podkład antykorozyjny 2 warstwy u mnie w temacie uśmiechałeś się
do mojego zastosowania, a nie kryjąc lakierem dało rade i rudej nie mam
nawet po takich mrozach i kg soli
papier ścierny do blachy, a później podkład antykorozyjny 2 warstwy u mnie w temacie uśmiechałeś się