Witam wszystkich forumowiczów!
Pierwsza mazda, pierwsza mazda w rodzinie, pierwsze auto "z salonu".
Poprzednim autem było Renault Megane III Grandtour z silnikiem 1.9 dCi.
Z żoną stwierdziliśmy, że zrobimy podejście do nowego auta i zaczęły się poszukiwania. Rozważaliśmy coś ze stajni VAG, rozważaliśmy hondy, jednak moim dość ważnym kryterium był silnik, który nie będzie turbokosiarką. Wybór był prosty, Mazda 3 it is. Po jezdzie próbnej zakochałem się w tym aucie. Początkowo wersja wyposażenia miała być o stopień niższa (skyenergy?), skrzynia miała być manualna i kolor miał być biały. Całkiem przez przypadek trafiłem jednak na stronę z autami używanymi od mazdy (skyselection). Tam trafiła się perełka. Już nasza perełka, Mazda 3 BN, wersja wyposażenia SkyPassion z pakietem safety + dodatki. Auto jeszcze na gwarancji, jezdziła nim żona dyrektora salonu, więc bez żadnych uszkodzeń a i parę PLN się zaoszczędziło.
O pojezdzie:
Rocznik: 2017
Przebieg w momencie zakupu: 10800
Silnik: 2.0 120KM
Skrzynia: Automatyczna
Wyposażenie / wyposażenie dodatkowe:
Pakiet wyposażenia: SkyPassion + Safety
Dodatki:
Spoiler tylny Jet Black
Lusterka w kolorze Jet Black
Mata bagażnika
Od dilera też drugi komplet opon zimowych 18"
Zrealizowane plany:
Wideorejestrator + przetwornica wpięta w lusterko, żeby kabla nie ciągnąc przez pół kokpitu
Gumowe maty do środka
Pomalowany stelaż oparcia tylnego siedzenia (na gwarancji)
Plany na przyszłość:
Dokładki zderzaków i progów. W temacie nadal robię rozeznanie
Oświetlenie LED do środka
Oświetlenie LED tablicy
Światło cofania LED – też robię rozeznanie w kwestii homologacji i tak dalej
Zdjęcie kagańca 120-170KM, jednak z tym pewnie trzeba poczekać do końca gwarancji
Relokacja tablicy przedniej, bo jakiś łoś ją w trójkach zaprojektował, a da się ładnie przecież
Malofanie felg na czarno/grafitowo (a może plastidip?)
Dystanse na koła. Jak się patrzy z przodu na mazdę to koła mogłyby być trochę szerzej
Więcej zdjęć:
Dodatkowe przemyślenia:
Przy okazji malowania stelażu trafiłem na takiego biedaczka. Biała, średnio wyposażona, w manualu.
Wyposażenie dodatkowe białej mazdy:
– Klimatyzacja automatyczna
– Czujniki cofania z tyłu
Koniec wyposażenia dodatkowego białej mazdy.
Mam na tę okoliczność parę mocno subiektywnych przemyśleń z różnic w jezdzie:
Kolor biały jest straszny do mycia. Nie żeby czerwony był jakoś w tej kwestii super, ale biały jest tragedia. Każdą smugę na nim widać.
System start/stop dużo logiczniej działa w automacie. Nie dziwię się dlaczego ludzie wyłączają go w manualu. Jeździłem manualem cztery dni, a już system zdążył mnie zdenerwować lagiem kiedy akurat chciałem ruszyć.
Koła 18" o niebo lepsze. Auto wydaje się być przewidywalniesze. Na szesnastkach zbyt mocno podskakuje na nierównościach.
Przy silniku 120KM manual wydaje się logiczniejszym wyborem, do automatu trzeba się mocno przyzwyczaić, żeby nim jezdzić dynamicznie a zarazem oszczędnie.
Mazda3 BN PE-VPS '17 2.0@120 AT SkyPassion Soul Red
Strona 1 z 1
Co tu gadać. Kolejna piękna Mazda. Szerokości i powodzenia w modach.
Powiem szczerze, że mam 16" na zimę i poza większym hałasem, większych różnic nie odczuwam. Może to kwestia tego, że jeździłeś innym autem.
Na szesnastkach zbyt mocno podskakuje na nierównościach.
Powiem szczerze, że mam 16" na zimę i poza większym hałasem, większych różnic nie odczuwam. Może to kwestia tego, że jeździłeś innym autem.
Witam kolejnego Skayactiva. Kolorek tak jak mój. Niech się sprawuje

adam_we napisał(a):Może to kwestia tego, że jeździłeś innym autem.
Może. Z mniejszym wyposażeniem jest też chyba parę kilo lżejszy. Może zastępczak był bardziej zajechany, bo wiadomo jak się jezdzi zastępczakami :p
Widzę plany na mody podobne jak u mnie
(z tym, że ja swoje w większości już zrealizowałem)
Bardzo mi się podoba ten spojler klapy bagażnika – nie widziałem go wcześniej a teraz zacząłem się nad nim zastanawiać
Lusterka w kolorze jet black też wyglądają fajnie
Piękna sztuka, życzę przyjemnej i bezawaryjnej eksploatacji
Bardzo mi się podoba ten spojler klapy bagażnika – nie widziałem go wcześniej a teraz zacząłem się nad nim zastanawiać
Lusterka w kolorze jet black też wyglądają fajnie

Piękna sztuka, życzę przyjemnej i bezawaryjnej eksploatacji
Moje tez powoli będą realizowane. Póki co zima wiec nie mam ochoty na grzebanie. Tak jak obserwuje inne mazdy w tym kolorze to rzeczywiście, spoiler i lusterka robią robotę, chociaż jakbym mial za nie sam płacić w ASO to bym się zastanowił ;p
Z tym istopem trochę pojechałeś. Jeździłem różnymi samochodami z tym systemem. Automatami i manualami. I nie uważam żeby w manualu było możliwe mieć "laga", no bo jak ? Przecież wciskasz sprzęgło i samochód odpala wtedy kiedy chcesz. Tak samo jak puszczasz hamulec/wciskasz gaz w automacie.
Powoem więcej – mam takie spostrzeżenie odnośnie systemu w automatach (na przykładzie nowego superba, bo w tym aucie mam bezpośrednie porównanie automat i manual. Często jeżdżę tym i tym). Jeśli dojeżdzasz do skrzyżowania, to manualem jak widzisz że auta stoją (a już jest zielone i zaraz ruszą) to sobie poprostu przytrzymasz sprzęgło na postoju te 2 sekundy żeby ci bezsensownie auto nie gasło. A w automacie ? Staniesz i auto zgaśnie, a ty przecież za 2 sekundy ruszasz.
Powoem więcej – mam takie spostrzeżenie odnośnie systemu w automatach (na przykładzie nowego superba, bo w tym aucie mam bezpośrednie porównanie automat i manual. Często jeżdżę tym i tym). Jeśli dojeżdzasz do skrzyżowania, to manualem jak widzisz że auta stoją (a już jest zielone i zaraz ruszą) to sobie poprostu przytrzymasz sprzęgło na postoju te 2 sekundy żeby ci bezsensownie auto nie gasło. A w automacie ? Staniesz i auto zgaśnie, a ty przecież za 2 sekundy ruszasz.
termit093 napisał(a):Tak jak pisałem, to są moje mocno subiektywne odczucia. No i w automacie jest kontrola nad iStop przez siłę naciśnięcia pedału hamulca, można go nie włączać.
A w manualu przez pedał sprzęgła, można go nie włączać
termit093 napisał(a):System start/stop dużo logiczniej działa w automacie. Nie dziwię się dlaczego ludzie wyłączają go w manualu.
O to to to.

Kolejna trójka widzę w dziale. Kolejna czerwona.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Przyszła wiosna, natchnęło mnie na prace przy aucie. Przede wszystkim na progi wjechały vinylowe naklejki z logo mazdy, żeby zabezpieczyć je przed obcierkami od butów. Dodatkowo, jako że rodzina się ma powiększyć zabezpieczyłem tylny zderzak przezroczystą folia, co by go nie porysować przy wkładaniu lub wyciągania wózka tudzież innnych akcesoriów. Wymiana dywaników na materiałowe, ogumienie letnie. Dodatkowo woskowanie, lekkoscierna pasta woskowa od K2, jednak za tydzień lub dwa będę musiał coś porządniejszego założyć, bo przy tym już widzę, że nie odpycha wody jak na początku. Dorzucam tez pare zdjęć, bo natchnęło mnie na mini sesje 
Strona 1 z 1