chciałbym się przedstawić z moja nową Mazdą 3
prawdopodobnie pierwsza Mazda 3 w Polsce z 2 właścicielem.
Wersja 2.0 120KM kolor najpopularniejszy, nie miałem wyboru ale przyznaję ze jest ładny.
data 1 rejestracji 10-2013, w moich rękach od 2 dni
Poprzednio miałem Fiata Bravo 120KM t-jet z turbiną wiec zamiast opisywać model porównam do fiacika.
120KM w obu samochodach
6 biegowa skrzynia w obu samochodach
oba samochody na 16 calowych oponach alu
rozmiarowo Mazda trochę większa, większy bagażnik
przyśpieszanie i zachowanie na zakrętach z przewagą dla Mazdy
na plus Bravo:
+automatycznie ryglujące się drzwi po ruszeniu
+doświetlanie zakrętów realizowane poprzez światła długie
+lepiej otwieram bagażnik, albo z pilota albo logo-push nie trzeba szukać ukrytego guzika
+gniazdo zasilania z przodu pod konsolą środkową przy własnej nawigacji lepsze rozwiązanie będę musiał kupić dłuższy kabel USB, mam dobrą nawigacje w telefonie z funkcją HUD za 100zł z aktualizacjami na bieżąco, wiec raczej fabrycznej nawigacji nie kupię
+ w bagażniku dużo haczyków na siatki i mocowanie bagażu
+ lepiej rozwiązane komputerowe obliczanie średnich prędkości i spalania, w Mazdzie nie potrafię wyzerować średniej prędkości, jednocześnie pokazuje mi spalanie na zegarach i na tablecie i na każdym są inne wartości ? o co chodzi ?
na plus Nowej 3
+ lepsze siedzenia i pozycja za kierownicą, tak się złożyło ze trasę Warszawa-Śląsk przejechałem dzień po dniu oba samochodami, po trasie w Bravo bolały mnie plecy, po trasie Nową 3, wysiadłem z samochodu i poszedłem na imprezę. Duża różnica !
+ tempomat
+ podświetlanie zegarów jest ładniejsze i mniej męczy wzrok
+ duży efekt WOW na przechodniach, miałem to samo 6 lat temu w nowym Bravo wiec wiem o czym mówię.
minusy
– obsługa radia to jakiś koszmar, żeby przełączyć stację z listy ulubionych trzeba wykonać kilka kliknięć a wystarczyłoby 1
– aplikacja spalania żeby przełączyć się miedzy 3 ekranami trzeba wykonać kilka kliknięć otworzyć panel dolny przewinąć na nową stronę schować panel dolny, ewidentny błąd programistów ! wystarczyło by HMI w lewo lub prawo ?
– mały zbiornik paliwa, zdziwiłem się na stacji jak dystrybutor wyłączył sie przy 40l, poważnie taka jest pojemność ?
– podłokietnik mało ergonomiczny na trasie wawa-śląsk ani razu go nie użyłem, może trzeba się przyzwyczaić.
– spalanie mnie trochę zawiodło, miało byc na trasie 5l
– lusterka powinny się chować automatycznie po zamknięciu auta. nie rozumiem dlaczego za zmianę programu w komputerze trzeba doplacić i nie jest to w standardzie, po prostu powinno się na tablecie wybierać czy lusterka mają się chować po zamknięciu od razu, po 10 sekundach lub wcale i tak samo powinno być z ryglowaniem drzwi po ruszeniu.
– martwy pedał materiałowy
co zmienię ?
napewno folia na progi
nakładka na martwy pedał
być moze moduł do składania lusterek
kamera cofania
jakiś sposób na ochronę lakieru, ale jeszcze nie wiem co
Moze poprzedni właściciel rozpozna auto po naklejkach ?