Mazda6 GH LF-DE '09 Dynamic FS5A-EL

GL / GJ / GH / GG / GY

Postprzez wumpscut » 18 lip 2016, 05:44

Witam serdecznie.

Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam nadzieję, że odnajdę się tutaj i liczę na Waszą pomoc w tym ;)

Oto moja Szóstka:

1.jpg


Podstawowe informacje o aucie:
– wyprodukowane w sierpniu 2009;
– silnik LF-DE;
– nadwozie typu kombi;
– przepięknie mieniący się w słońcu lakier w kolorze Stormy Blue,
– automatyczna skrzynia biegów Activematic;
– import ze Szwajcarii;
– jeden właściciel w CH, serwis w jednym miejscu, pełna historia w DSR, przebieg w momencie zakupu: 144274 km,
– fabryczny lakier na całym aucie,
– wersja Dynamic.

2.jpg


3.jpg


4.jpg


5.jpg


6.jpg


7.jpg


8.jpg


Trochę o wyposażeniu auta:
– wymarzona, automatyczna skrzynia biegów,
– bi-ksenon z AFS,
– RVM,
– DCS,
– TPMS,
– półskórzana tapicerka,
– podgrzewane przednie fotele,
– zmieniarka odtwarzająca pliki MP3,
– dwustrefowa klimatyzacja,
– tempomat,
– fabryczny Bluetooth,
– nagłośnienie Bose,
– elektrycznie składane lusterka,
– roleta bagażnika składająca się sama,
– mocowania ISOFIX,
– podwójny wydech,
– tylne swiatła LED,
– czujnik zmierzchu i czujnik deszczu,
– felgi 18".

9.jpg


10.jpg


11.jpg


12.jpg


13.jpg


14.jpg


15.jpg


16.jpg


17.jpg


18.jpg


19.jpg


20.jpg


21.jpg


22.jpg


Mam kilka planów, będzie kilka modów, ale skoro już prezentuję auto, to zapewne będę je opisywał ;) Mam wielką frajdę z jazdy tym autem, wręcz ogromną <serduszka>
Ostatnio edytowano 13 wrz 2017, 05:34 przez wumpscut, łącznie edytowano 10 razy
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lip 2016, 15:37
Posty: 623 (3/9)
Skąd: Wieleń nad Notecią
Auto: Mazda 6 GH LF-DE 2.0 Dynamic FS5A-EL '09

Postprzez Bartg » 18 lip 2016, 17:20

Witamy w dziale Nasze Mazdy :) Prosiłbym dodać zdjęcia na serwer MS (opis w poradniku viewtopic.php?f=321&t=177089), uchroni je to przed zniknięciem w przyszłości :)
Avatar użytkownika
Moderator
CUP 2011 miejsce 3
 
Od: 23 sty 2008, 21:25
Posty: 7727 (20/114)
Skąd: Łódź
Auto: Premacy FS Sportive '02
EX 323 CBA Z5 98'

Postprzez Mandey » 20 lip 2016, 04:44

Witamy! :D Ładna Madzia :) Czekam na mody, co by było kogo naśladować :D
I masz lotkę, której szukam jak nienormalny odkąd kupiłem swoją! Może chcesz się wymienić na standardową? <rotfl>

Szerokości <spoko>
Obrazek Mazda 6 [2.0 DISI]

Obrazek Mazda 6 [2.5 MZR]
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 lut 2012, 01:09
Posty: 1746 (22/19)
Skąd: Chorzów, PL
Auto: Mazda 6 [GH], 155 KM, 2.0 DISI, Rok prod.: 2011

Mazda 6 [GH], 170 KM, 2.5 MZR, Rok prod.: 2008

Postprzez jpski » 20 lip 2016, 05:15

Noo, witamy kolejnego posiadacza GH <jupi>

Madziulka Twa piękna jest... No i ten automat, ach <ok>
Lotka faktycznie robi robotę <spoko>

Szerokości i bezawaryjności...
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 kwi 2008, 12:59
Posty: 917 (2/7)
Skąd: Jelenia Góra
Auto: Jest:
Avensis T27 '11 2.0 152KM 7AT
-Mazda 2DY 1.6
Było:
6GH, Micra K11, Avensis T25, 407SW, 6GG, 626GF, 323F BA

Postprzez wumpscut » 20 lip 2016, 05:57

Dzięki za miłe słowa :–)

No, cały pakiet robi robotę, chyba wciąż jeszcze nie mogę uwierzyć, że znalazłem taki egzemplarz. A co do modów, to już wczoraj wpadł pierwszy:

Obrazek

Obrazek



Bardzo mi tego brakowało, dlatego nie czekałem z zakupem ani instalacją.

Przy okazji, wie ktoś może jak zdemontować gniazdo zapalniczki? Którekolwiek – chcę podpiąć pod nie zasilanie wideorejestratora. Jakoś nie mogę znaleźć na forum odpowiedniej informacji.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lip 2016, 15:37
Posty: 623 (3/9)
Skąd: Wieleń nad Notecią
Auto: Mazda 6 GH LF-DE 2.0 Dynamic FS5A-EL '09

Postprzez jpski » 20 lip 2016, 06:03

wumpscut napisał(a):chcę podpiąć pod nie zasilanie wideorejestratora


Podepnij sobie pod lusterko wsteczne, ja mam tak zrobione i jestem zadowolony. Kamerka uruchamia się automatycznie po przekręceniu kluczyka i tak samo się wyłącza – zobacz sobie w moim temacie.
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 kwi 2008, 12:59
Posty: 917 (2/7)
Skąd: Jelenia Góra
Auto: Jest:
Avensis T27 '11 2.0 152KM 7AT
-Mazda 2DY 1.6
Było:
6GH, Micra K11, Avensis T25, 407SW, 6GG, 626GF, 323F BA

Postprzez wumpscut » 20 lip 2016, 06:18

jpski napisał(a):Podepnij sobie pod lusterko wsteczne, ja mam tak zrobione i jestem zadowolony. Kamerka uruchamia się automatycznie po przekręceniu kluczyka i tak samo się wyłącza – zobacz sobie w moim temacie.


O, dzięki za podpowiedź. Rozumiem, że dość łatwo dostanę się do owej kostki?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lip 2016, 15:37
Posty: 623 (3/9)
Skąd: Wieleń nad Notecią
Auto: Mazda 6 GH LF-DE 2.0 Dynamic FS5A-EL '09

Postprzez jpski » 20 lip 2016, 06:45

wumpscut napisał(a):Rozumiem, że dość łatwo dostanę się do owej kostki?


Zsuwasz czarny plastik osłaniający mocowanie lusterka i wszystkie kable z kostką masz na wierzchu – nie zapomnij tylko jak będziesz podłączał zasilanie umieścić tam przetworniczkę z ładowarki wideorejestratora, spokojnie się tam mieści wraz z kabelkami – jak będziesz potrzebował pomocy to pisz :)
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 kwi 2008, 12:59
Posty: 917 (2/7)
Skąd: Jelenia Góra
Auto: Jest:
Avensis T27 '11 2.0 152KM 7AT
-Mazda 2DY 1.6
Było:
6GH, Micra K11, Avensis T25, 407SW, 6GG, 626GF, 323F BA

Postprzez wumpscut » 20 lip 2016, 06:57

Ten czarny plastik zsuwa się w dół, po szybie, ale w stronę jej dolnej krawędzi – zgadza się?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lip 2016, 15:37
Posty: 623 (3/9)
Skąd: Wieleń nad Notecią
Auto: Mazda 6 GH LF-DE 2.0 Dynamic FS5A-EL '09

Postprzez jpski » 20 lip 2016, 07:17

Plastik jest podzielony na dwie części, każda z nich zsuwa się w stronę słupka tak jakbyś ciągnął go po szybie na boki. Nie w dół absolutnie bo połamiesz zaczepy.
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 kwi 2008, 12:59
Posty: 917 (2/7)
Skąd: Jelenia Góra
Auto: Jest:
Avensis T27 '11 2.0 152KM 7AT
-Mazda 2DY 1.6
Było:
6GH, Micra K11, Avensis T25, 407SW, 6GG, 626GF, 323F BA

Postprzez wumpscut » 20 lip 2016, 07:18

Czyli na boki – ok, dzięki!
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lip 2016, 15:37
Posty: 623 (3/9)
Skąd: Wieleń nad Notecią
Auto: Mazda 6 GH LF-DE 2.0 Dynamic FS5A-EL '09

Postprzez zelka » 20 lip 2016, 08:37

Witaj Bartku na forum! :)
Z Motostat na Mazdaspeed, bardzo się cieszę, że tu zajrzałeś i założyłeś temat (ja tyle czasu i jeszcze nie mam, ale ciii, bo niektórzy mnie za to zjedzą... :P ) Mam satysfakcję, że Ciebie tutaj ściągnąłem! :D
Widzę, że masz RVM, ale nie widzę Parktronica, nie posiadasz u siebie? Tam gdzie jest taki duża zaślepka (po prawo od RVM), winien być klawisz z napisem P. Z tyłu czujniki widzę masz, a z przodu brakuje. Żaden kłopot oczywiście je dołożyć. :)
Autko klawe, kolor świetny i jak wyżej piszą, masz rzadką lotkę, do tego wersja Dynamic! <faja>
Teraz widzisz skąd pochodzę, może kiedyś uda się gdzieś spiknąć i pomacać swoje autka. <lol>

Pozdrawiam Cie serdecznie!
Pozdrawiam
Adrian
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 wrz 2012, 12:17
Posty: 1109 (1/12)
Skąd: Konin
Auto: Mazda 6 GH L5 '09
Była: Mazda 3 BK LF '04
Mazda 323F 1.8 BG SOHC '90

Postprzez wumpscut » 20 lip 2016, 08:43

Cześć zelka :)

Tak, z Motostat na Mazdaspeed, ładny krąg zatoczyliśmy <oczko> A wszystko zaczęło się od mojego zainteresowania silnikiem 2,5.

Tak, mam RVM, ale nie mam oryginalnych czujników. Mam czujniki niefabryczne, tylko na tył, w dodatku z paskudnym wyświetlaczem, który został już usunięty z deski rozdzielczej i czujniki będą sygnalizować obecność przeszkody jedynie dźwiękiem.

Serio łatwo jest dołożyć oryginalne czujniki? Byłby to świetny bajer, pytanie jak skompletować całość do takiej modyfikacji i czy jest ona gdzieś opisana?

Co do spotkania, to ja chętnie, jednak mieszkamy dalej od siebie niżby się mogło wydawać – ale może kiedyś się uda <spoko>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lip 2016, 15:37
Posty: 623 (3/9)
Skąd: Wieleń nad Notecią
Auto: Mazda 6 GH LF-DE 2.0 Dynamic FS5A-EL '09

Postprzez zelka » 20 lip 2016, 08:47

Jeśli chodzi o oryginalny system parktronica to pamiętam, że ktoś się pytał kto posiada rx-8, bo takowy system chciał założyć. Oryginalnie posiada 2 głośniki – jeden sygnalizujący dźwięk z przodu (na podszybiu??), a drugi z tyłu, do tylnych czujników. Jak to jest rozwiązane dokładnie nie wiem, ale myślę, że idzie przewertować internety i się dowiedzieć. :)
Pozdrawiam
Adrian
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 wrz 2012, 12:17
Posty: 1109 (1/12)
Skąd: Konin
Auto: Mazda 6 GH L5 '09
Była: Mazda 3 BK LF '04
Mazda 323F 1.8 BG SOHC '90

Postprzez wumpscut » 20 lip 2016, 08:51

Po sporym zakresie modyfikacji jakie wprowadziłem w poprzednim aucie, miałem zamiar spasować z nimi w Maździe, ale widzę, że łatwo nie będzie <rotfl> Zobaczymy, może w przyszłości podziałam w temacie czujników, na razie priorytet jest na kuchenkę i zimówki – tu mam wielki dylemat czy spinać się na 17" czy pójść po rozum do głowy i zakupić 16" <glupek2>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lip 2016, 15:37
Posty: 623 (3/9)
Skąd: Wieleń nad Notecią
Auto: Mazda 6 GH LF-DE 2.0 Dynamic FS5A-EL '09

Postprzez zelka » 20 lip 2016, 09:00

Mam u siebie zimówki 16" z oponami bodajże 205/55 Nokian WR D4 i nie było żadnego problemu w przejeżdżeniu zimy. :) Mniejszych felg nie da rady wepchnąć z uwagi na kopyto, przy 16" już nie włożysz palucha między kopyto, a felgę (w zależności od grubości palców). Co do kuchenki w dziale IV generacji masz temat dotyczący instalacji Mazdy 6, silniki podobne co w poprzedniczkach, poczytaj, podjedź do jakiegoś kuchenkarza i powiedz co chcesz. Jeśli zaproponuje Ci coś innego, zapodaj listę komponentów. W tym dziale jest również lista polecanych warsztatów, sprawdź czy nie masz czegoś w okolicy. :)
W razie czego piszesz do mnie na PW, ogarniamy temat poszukiwań razem.
maestro81 zakładał niedawno w Pile podtlenek lpg, więc możesz też do niego napisać. :)
Pozdrawiam
Adrian
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 6 wrz 2012, 12:17
Posty: 1109 (1/12)
Skąd: Konin
Auto: Mazda 6 GH L5 '09
Była: Mazda 3 BK LF '04
Mazda 323F 1.8 BG SOHC '90

Postprzez wumpscut » 20 lip 2016, 09:06

Co do opon, chciałem uderzyć we fabryczny rozmiar (205/60/16 lub 215/50/17), kwestia wyglądu w stosunku do kosztów :| Nie masz jakichś przekłamań prędkościomierza na 205/55/16?

Co do LPG to jestem już umówiony w warsztacie gdzie zakładano mi instalację w poprzednim aucie. Przejechałem nim na LPG ponad 130 tyś. km i nie miałem żadnych problemów, więc wierzę, że to co proponują będzie dobre <spoko> Mają też dobre opinie na forum LPG.

Gdzie masz u siebie przełącznik b/g?
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lip 2016, 15:37
Posty: 623 (3/9)
Skąd: Wieleń nad Notecią
Auto: Mazda 6 GH LF-DE 2.0 Dynamic FS5A-EL '09

Postprzez Geniek » 20 lip 2016, 13:29

Hejka,

witaj na forum i gratki z zakupu autka. Piękna i jeszcze ten automat. Dokładnie taka jak mi się podoba :D
Avatar użytkownika
Klubowicz
 
Od: 9 sty 2014, 15:16
Posty: 617 (1/4)
Skąd: Tarnów
Auto: Mazda GH 2l/AT 2010

Postprzez Mandey » 21 lip 2016, 04:01

wumpscut napisał(a):A co do modów, to już wczoraj wpadł pierwszy:



Bardzo mi tego brakowało, dlatego nie czekałem z zakupem ani instalacją.

To to nie jest w standardzie?? :| Ja nie miałem czujników ani RVM, ale asystent był, co mnie również bardzo ucieszyło :D
Obrazek Mazda 6 [2.0 DISI]

Obrazek Mazda 6 [2.5 MZR]
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 4 lut 2012, 01:09
Posty: 1746 (22/19)
Skąd: Chorzów, PL
Auto: Mazda 6 [GH], 155 KM, 2.0 DISI, Rok prod.: 2011

Mazda 6 [GH], 170 KM, 2.5 MZR, Rok prod.: 2008

Postprzez wumpscut » 21 lip 2016, 05:04

Dzięki @Geniek!

@Mandey, widzę, że masz polifta, może w polifcie było seryjnie, ja nie miałem... Ale już mam :D
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 7 lip 2016, 15:37
Posty: 623 (3/9)
Skąd: Wieleń nad Notecią
Auto: Mazda 6 GH LF-DE 2.0 Dynamic FS5A-EL '09

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Olfenik i 3 gości

Moderator

Moderatorzy Nasze Mazdy