WPROWADZENIE
Bardzo mi miło, że w końcu mogę zamieścić post w tym dziale, chociaż straciłem nadzieję w pewnym momencie ale od początku:
Pierwsze auto jakie kupiłem to Clio 1.4 75KM z 99r. autko całkiem fajne ale małe i stosunkowo zawodne.
Po ponad 1,5 roku zapadła decyzja, że zbieram z kobietą na większe, wygodniejsze, mocniejsze i przede wszystkim niezawodne auto. Mieliśmy 10k do wydania: miał być focus mk1 ewentualnie coś innego...szukanie nowego środka transportu szło jak krew z nosa. Obraliśmy inny front: zwiększamy budżet a w nim akurat znalazła się mazda 6! Powiedziałem sobie "nie chce innego auta, ma być to i koniec"
Mijały tygodnie, oglądaliśmy parę modeli ale były one w opłakanym stanie: bite, nieudolnie składane i malowane...Wychodzę z założenia, że jak auto ma ok 10 lat to musiało w tym czasie dojść do kolizji/przytarcia ect. ale niech ktoś to złoży dobrze do kupy.
Po 3 miesiącach straciłem nadzieję, zmieniłem kierunek – szukałem BMW e46, Opel Vectra, Astra...aż tu przeglądam ogłoszenie i jest MAZDA, całkiem ciekawa, bogate wyposażenie ale handlarz...
Co mi tam! Zadzwonię! Zadzwoniłem...o dziwo Pan Handlarz to nie był "Pan Mirek" mówi mi, że teraz auta nie obejrzę bo właśnie sprzedał swojego Xedosa i jeździ tym a jest akurat u niemiaszków – niech Pan przyjedzie jutro ( w sobotę ).
Przyjechałem, zastałem mały placyk na 4 auta max. Stoi moja wybranka, a obok dwie sztuki "trójek". Mój Znajomy wziął się za oględziny...po 2 godzinach po targowaniu, marudzeniu Panu i delikatnym zbiciu ceny zdecydowaliśmy się, wpłacona zaliczka odbiór za 3 dni jak dostanie tłumaczenia ( auto z Dani ).
Odbiór: Jeszcze raz kontrola czy przez te 3 dni się nic nie pozmieniało – było ok. Wsiadłem z Kobietą i ruszyliśmy do domu – zakochałem się w Madzi do reszty i tak mi służy od 2 miesięcy. Przeżyliśmy razem podróż do Chorwacji także test niezawodności przeszła na 5! Nie na 6 bo stwierdziła, że przepali sobie żarniki w xenonach...oba jednocześnie
WYPOSAŻENIE:
Bezpieczeństwo:
-6 poduszek powietrznych+kurtyny
-ABS
-DSC
– Xenony
– Hak ( bezpieczeństwo przy uderzaniu w "tyłek"
Wygoda:
-fotele skórzane
-fotel kierowcy sterowany elektrycznie
-dzielona tylna kanapa
-podłokietnik z przodu
-podgrzewane przednie fotele
-podgrzewane elektryczne lusterka
-4 elektryczne szyby
-zmieniarka na 6 CD
-nagłośnienie BOSE
-wspomaganie kierownicy
-wielofunkcyjna kierownica
-tempomat
-podgrzewane elektryczne lusterka
-komputer pokładowy
-automatyczna klimatyzacja
-czujnik temperatury
-immobiliser
-ISOFIX
Inne:
-zabezpieczenie antykorozyjne
-zrobione reperaturki [jakich?] nadkoli w 2008
DOKONANE NAPRAWY:
-amortyzatory i sprężyny (07.2014)
-klocki hamulcowe ATE przód i tył (07.2014)
-filtry KNECHT i olej CASTROL następny już będzie dedykowany do Madzi
-opony letnie NOKIAN LINE (07.2014)
-przeczyszczenie stylu między CD a radiem (07.2014)
-zakup dywaników welurowych (08.2014)
-żarniki 2szt OSRAM (08.2014)
PLANOWANE ZMIANY
Rok 2014:
-zmiana oświetlenia wewnątrz ( ZROBIONE )
-końcówka wydechu ULTER black line
-Xcarlink
Rok 2015:
-bardzo chciałbym dopaść pakiet AERO ale to się jeszcze okaże
-jak padnie obecny tłumik do zamontować podwójny od polifta
-zmienić dolot ( nadal rozważam czy ma to sens )
-autodetaling ( korekta lakieru i pomalowanie lusterek – są przerysowane )
-przyciemnienie szyb
-wygłuszenie drzwi/bagażnika/maski
-pomalowanie zacisków i napisów na pokrywie silnika ( kolor jeszcze nie zdecydowany ale będzie ten sam)
ZDJĘCIA: