Witam wszystkich:)
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem pięknej Mazdy 6 i stwierdziłem, że czas się pochwalić;)
1. Opowieść
Mazdy szukałem już od września zeszłego roku, trochę ich widziałem, nie spieszyło mi się ale w końcu w marcu stwierdziłem, że to nie ma sensu i spróbowałem skorzystać z usług znanego tutaj na forum pana Andrzeja. Oczywiście trafiłem na sezon ogórkowy jeśli chodzi o taki samochód jaki chciałem i trudno było coś znaleźć, pan Andrzej 2 razy nawet pojechał po samochód który okazał się nie taki jak miał być.
W końcu w maju trafiła się piękna Mazda 6 2,3l z 2006 roku (z grudnia;p):) Komis z Niemiec kupił ją w Danii, przejechane 103tyś, wyposażenie prawie full wypas no to trzeba brać! Pan Andrzej pojechał po autko, jadąc spowrotem zachaczył o Poznań i pojechaliśmy do Warszawy do ASO (mój wymóg, w poznaniu akurat nie było terminu). Niestety okazało się, że miała małą stłuczkę ale na szczęście nie było to nic wielkiego, dogadaliśmy się i tego samego dnia wróciłem do domu piękną Mazdą:)
Po powrocie musiałem zrobić dwie rzeczy – mały purchel rdzy na prawym tylnym nadkolu (o którym wiedziałem) i bardzo powolny wyciek klimatyzacji (2tygodnie zajeło, żebym zauważył) który okazał się dziwnie dziurawą stalową rurką. I od tego czasu, odpukać, nic się nie dzieje:)
W lipcu po przejechaniu 5kkm postanowiłem założyć gaz – instalacje zrobiona w Poznaniu w Pitec, rekomendowane raczej przez wszystkich części (STAG QBOX, AC R01, wtryski HANA itd), największy jak się dało zbiornik w kole (45-49l wchodzi) no i jak na razie nie mam co narzekać, no i tankowanie na stacji już nie jest takie straszne;)
Spalanie średnie:
Wcześniej na benzynie: 9.23l/100km – jazda raczej oszczędna
Gaz: 11.56l/100km – jazda zdecydowanie bardziej dynamiczna no i klima 24/7.
Tak więc nie jest jakoś strasznie, w ciągu miesiąca wg mojego excela zaoszczędziłem 1/6 kosztu instalacji, tak więc nie jest źle:)
W tej chwil piękna mazda stoi w garażu z przebiegiem 111kkm i odpukać nic się nie dzieje:D
2. Wyposażenie
– ABSy i inne
– Tempomat
– Czujnik deszczu
– Czujnik światła
– Zmieniarka CD
– BOSE
– Klimatronik
– Ksenony
– Podgrzewane fotele
– Elektryczne lusterka
3. Lista spraw do zrobienia w najbliższym czasie:
– Purchel rdzy na prawym tylnym nadkolu – DONE 05.2014
– Naprawa klimatyzacji – DONE 18.06.2014
– Założenie gazu – DONE 10.07.2014
– Zabezpieczenie podwozia
– Zakup zimowych opon + zastanawiam się nad zakupem felg
Do tego dochodzą myśli o rzeczach które kiedyśtam można by zrobić:
– xcarlink – fajny byłby bluetooth i odtwarzanie mp3
– Kamerka na przód (w razie stłuczki itp.)
– Skorzystanie z miejsca na nawi i zrobienie tam własnej na podstawie jakiegoś mniejszego tabletu z androidem no i dorzuceniem kamery cofania. Widziałem gdzieś taki projekt na forum:)
4. Zdjęcia:):
Mazda6 GG L3 '06
Strona 1 z 1
Bardzo ładna szóstka
. Felgi bardzo ładne. Tylko te kominy z tyłu
. Zmień na nieco mniejsze.
Yo, mr. White!
- Od: 8 kwi 2012, 13:05
- Auto: M6 GG LF-DE '06
Bartg napisał(a):(...) jedynie jakby dać ją ciut niżej byłby ideał
A mi nie "ciut niżej", ale głównie spojlerka z tyłu brakuje. Choć jakby ją nieco glebnąć i parapet założyć to faktycznie, ideał...
Takie forumowe smęty, a fura i tak jest mega – gratulacje i powodzenia!
Jeśli nie oglądasz się przez ramię na swój zaparkowany samochód, to znaczy, że to nie ten samochód.
- Od: 29 cze 2012, 11:06
- Auto: była:
Mazda 6
Honda Accord
jest: Subaru Outback
lip spoiler, lekka modyfikacja kominów, ew. trochę gleby i nic więcej jej nie potrzeba 
rafalmazda6 napisał(a):lip spoiler, lekka modyfikacja kominów, ew. trochę gleby i nic więcej jej nie potrzeba
Podpisuje się pod tym

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
głupie pytanie, ale czy kolega nie był może kilka tygodni temu w Iławie? Pogadaliśmy chwilę z właścicielem podobnej 6 na myjni na numerach PZ i tak mi się teraz skojarzyło.
Kominy zostaw, odpowiednie płuca do tego motoru
Kominy zostaw, odpowiednie płuca do tego motoru
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Mały update:)
Zimowe oponki na nowych felgach (stalowe 15") założone:)
Zabezpieczenie podwozia na ostatnią chwilę zrobione w tym tygodniu (w dzień w który odbierałem pierwszy śnieg zaczął padać w poznaniu:p).
Niestety ostatnio zaczął mi lekko falować na niskich obrotach ale z tego co doczytałem na forum prawdopodobnie wystarczy wyczyścić przepustnice tak więc przy okazji zbliżającej się wymiany oleju się zrobi:)
Zimowe oponki na nowych felgach (stalowe 15") założone:)
Zabezpieczenie podwozia na ostatnią chwilę zrobione w tym tygodniu (w dzień w który odbierałem pierwszy śnieg zaczął padać w poznaniu:p).
Niestety ostatnio zaczął mi lekko falować na niskich obrotach ale z tego co doczytałem na forum prawdopodobnie wystarczy wyczyścić przepustnice tak więc przy okazji zbliżającej się wymiany oleju się zrobi:)
- Od: 20 paź 2013, 22:42
- Auto: Mazda 6 GG 2.3l, 2006
Ładna! Szerokości i bezawaryjności życzę:)
Na pocieszenie powiem Ci, że ja mam podobnie, chętnie bym obniżył i utwardził zawieszenie, ale polskie drogi skutecznie mnie zniechęcają.
Pumar napisał(a):Obniżyć może i bym obniżył ale już raz spotkałem się z zbyt wysokim garbem i na prawdę nigdy nie chce powtarzać tego uczucia obdzierania ze skóry:(
Na pocieszenie powiem Ci, że ja mam podobnie, chętnie bym obniżył i utwardził zawieszenie, ale polskie drogi skutecznie mnie zniechęcają.
- Od: 9 lis 2014, 19:15
- Auto: Mazda 6 GY
2.0 LF-DE 108kW/147KM
2005r (FL)
Strona 1 z 1