W tym miesiącu, dokładnie 4.12, przy przebiegu 210553 km nastąpiła 3. w tym roku wymiana oleju i filtra. Standardowo – oryginalne. Olej 5W30.
Dziś ostatni dzień tego roku, więc jest dobra okazja na małe podsumowanie. Nawet umyłem Mazdę z tej okazji

Auto ma obecnie 213160 km przebiegu. W tym roku przejechałem zatem równe
45000 km. To ok. 9 tys. km mniej niż w zeszłym roku. Miesiąc zwolnienia lekarskiego, mniej delegacji, trochę pracy zdalnej i się uzbierało.
2017 rok był kolejnym w którym nie zarobiłem żadnego mandatu ani punktu karnego, nie uczestniczyłem też w żadnej kolizji drogowej. Tradycyjnie, życzę sobie i Wam wszystkim, żeby 2018 rok był pod tym względem taki sam.
Średnie spalanie pozostało na takim samym poziomie.
Nie zanotowałem też ani jednej usterki, awarii czy niesprawności. Poza wymianami oleju, filtrów i serwisowaniem instalacji LPG, auto nie wygenerowało żadnych znaczących kosztów eksploatacyjnych.
Jeśli chodzi o modyfikacje, wpadły dwie: DRL i moduł składający lusterka z pilota.
W stosunku do planów jakie miałem na ten rok kilka z nich okazało się zbędnych (np. zakup zasłonek), niektóre przeszły na kolejny rok (wymiana hamulców), a niektóre zrealizowałem (wymiana żarników i zakup belek dachowych). Nie mam żadnych planów na 2018 poza eksploatacją auta i utrzymywaniem go w doskonałym stanie technicznym.
Pozdrawiam i życzę samych bezawaryjnych i szczęśliwych kilometrów w nowym roku