Mazda6 GH LF-DE '09 Dynamic FS5A-EL

GL / GJ / GH / GG / GY

Postprzez wumpscut » 11 gru 2016, 16:27

Pudło <oczko> Moduł umożliwia składanie lusterek z pilota :) Otwieranie też :) Funkcjonalność przycisku w drzwiach jest zachowana, można zamknąć auto bez składania lusterek, więc jest to przemyślane.

Moduł zaprojektował mój kolega, który też ma GH, mi pozostał montaż modułu i instalacja w aucie. W końcu lusterka działają tak jak powinny.

Forumowicz

Od: 7 lip 2016, 16:37
Auto: Mazda 6 GH LF-DE 2.0 Dynamic FS5A-EL '09

Postprzez jachu36 » 11 gru 2016, 17:49

Bajka...Może wrzucisz tutaj schemat tego urządzenia.
Forumowicz

Od: 5 sty 2013, 14:59
Auto: FORD MONDEO MKV 2015 2.0 TITANIUM jest
MAZDA 6 GH 2008 2,5 ben SPORT DYNAMIC była
Mazda 6 GG 2004r 2,0 była

Postprzez xRafalx » 11 gru 2016, 18:25

Fajny bajer, a Twój kolega nie chciałby czasem skonstruować modułu dla mnie, ale do świateł :–)
& Marta
Przedstawiciel Małopolski

Od: 25 kwi 2014, 11:37
Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08

Postprzez wumpscut » 11 gru 2016, 20:11

Dodam jeszcze, że instalacja modułu nie przysporzyła trudności, bo wszystkie potrzebne napięcia i sygnały są w drzwiach kierowcy, a zdjęcie boczku drzwi jest prostsze niż sądziłem :) Co więcej, można wybrać kiedy lusterka mają się otwierać – czy po otwarciu auta z pilota, czy dopiero po przekręceniu kluczyka w pozycję "zapłon".

jachu36 napisał(a):Bajka...Może wrzucisz tutaj schemat tego urządzenia.

Ano bajka. Szkoda, że takie rozwiązanie nie jest fabryczne, wiele aut tak ma... Ale co tam, dobrze, że można poprawić fabrykę :) Sam schemat nic nie da, w procesorze siedzi soft, którego ja nie posiadam, ani nie mam możliwości ściągnąć z tego procesora. A przede wszystkim, jest autorstwa mojego kolegi, więc nie mogę go rozpowszechniać bez jego zgody.

xRafalx napisał(a):Fajny bajer, a Twój kolega nie chciałby czasem skonstruować modułu dla mnie, ale do świateł :–)

A co miałby ten moduł robić ze światłami? Podpytam kolegę.
Forumowicz

Postprzez xRafalx » 11 gru 2016, 21:42

Przepraszam, że tak tutaj. Taki self test silników lamp. Tzn aby podnieść silniczkami maks do góry lub do dołu zaraz pod załączeniu świateł i wrócić na pozycję która jest ustawiona na przełączniku. Mówimy o maździe 6 GG. Dokładnie takie coś: http://www.xenonowe.pl/modyfikacje-oswi ... -lamp.html ale nie dam za to 200zł...
& Marta
Przedstawiciel Małopolski

Od: 25 kwi 2014, 11:37
Auto: Mazda6 GH '08
MazdaSpeed 3 BK '08

Postprzez makmarc » 11 gru 2016, 21:43

To ja mam prośbę, zapytaj czy zechce wykonać taki moduł dla mnie i jakie są tego koszty :) Miałem to w Avensisie, tzn. dokładałem taki moduł, bo jest dostępny i brakuje mi tego w GH.
makmarc

Postprzez wumpscut » 11 gru 2016, 22:10

xRafalx napisał(a):Przepraszam, że tak tutaj. Taki self test silników lamp. Tzn aby podnieść silniczkami maks do góry lub do dołu zaraz pod załączeniu świateł i wrócić na pozycję która jest ustawiona na przełączniku. Mówimy o maździe 6 GG.

Pogadam, nic nie obiecuję.

makmarc napisał(a):To ja mam prośbę, zapytaj czy zechce wykonać taki moduł dla mnie i jakie są tego koszty :) Miałem to w Avensisie, tzn. dokładałem taki moduł, bo jest dostępny i brakuje mi tego w GH.

No nam też tego brakowało w GH, dlatego powstał :D Zapewne jest taka możliwość.
Forumowicz

Postprzez zelka » 12 gru 2016, 08:28

Ciekawy bajer, nie powiem, że nie. Kiedyś sam się zastanawiałem, ale w sumie do niczego mi to nie jest potrzebne. Uważaj w zimie przy większych mrozach nie zamykaj, bo będziesz mieć jak paru moich znajomych, różnych marek aut. Głównie w Pugach to padały silniki, bo lusterka przymarzły, dlatego cieszę się, że w GH lusterka składają się ręcznie, a nie przy zamykaniu/otwieraniu auta. :)
wumpscut napisał(a):mój kolega, który też ma GH

No i gdzie jest jego wątek? :D Nie jeździ on czasami granatową po lifcie?
Pozdrawiam
Adrian
Forumowicz

Od: 6 wrz 2012, 13:17
Auto: Mazda 6 GH L5 '09
Była: Mazda 3 BK LF '04
Mazda 323F 1.8 BG SOHC '90

Postprzez kondzix07 » 12 gru 2016, 16:59

makmarc napisał(a):To ja mam prośbę, zapytaj czy zechce wykonać taki moduł dla mnie i jakie są tego koszty :) Miałem to w Avensisie, tzn. dokładałem taki moduł, bo jest dostępny i brakuje mi tego w GH.

Podpinam się :) miałem to w Saabie i super rozwiązanie. Gdy przytrzymałem przycisk zamykania auta to dopiero lusterka się składały co jest właśnie ważne w zimę i co chętnie zaadaptowałbym do swojej Madzi :D
Forumowicz

Od: 26 paź 2013, 20:51

Postprzez wumpscut » 13 gru 2016, 07:02

zelka napisał(a):Ciekawy bajer, nie powiem, że nie. Kiedyś sam się zastanawiałem, ale w sumie do niczego mi to nie jest potrzebne.

Każdy ma inne oczekiwania, mi od zawsze podobało się, kiedy lusterka zamykały się przy zamykaniu auta i otwierały się "na powitanie" kierowcy :)

zelka napisał(a):Uważaj w zimie przy większych mrozach nie zamykaj, bo będziesz mieć jak paru moich znajomych, różnych marek aut. Głównie w Pugach to padały silniki, bo lusterka przymarzły, dlatego cieszę się, że w GH lusterka składają się ręcznie, a nie przy zamykaniu/otwieraniu auta. :)

Dzięki za ostrzeżenie, ale spoko, to nie jest moje pierwsze auto z tak składanymi lusterkami. Funkcjonalność przycisku jest zachowana, można zamknąć auto bez składania lusterek, więc nie ma mowy o tym, że zachowały się one inaczej niż chcemy <spoko>

zelka napisał(a):ie jeździ on czasami granatową po lifcie?

A owszem, kolor taki jak u mnie, polift, 2.0 DISI kombi.

kondzix07 napisał(a):Podpinam się :) miałem to w Saabie i super rozwiązanie. Gdy przytrzymałem przycisk zamykania auta to dopiero lusterka się składały co jest właśnie ważne w zimę i co chętnie zaadaptowałbym do swojej Madzi :D

Tu jest nieco inaczej, lusterka składają się po podwójnym naciśnięciu przycisku zamykania w czasie krótszym niż 2 sekundy <oczko>
Forumowicz

Postprzez zelka » 14 gru 2016, 08:27

wumpscut napisał(a):A owszem, kolor taki jak u mnie, polift, 2.0 DISI kombi.

Wrzucał na inne forum filmik w wątku, który obserwuje już od dawien dawna. A tak się złożyło, że Ty w tym samym czasie to tak pomyślałem właśnie. :)
Pozdrawiam
Adrian
Forumowicz

Od: 6 wrz 2012, 13:17
Auto: Mazda 6 GH L5 '09
Była: Mazda 3 BK LF '04
Mazda 323F 1.8 BG SOHC '90

Postprzez wumpscut » 14 gru 2016, 08:30

Wszystko się zgadza, kolega od dłuższego czasu interesował się GH, a jazda próbna moim egzemplarzem utwierdziła Go w przekonaniu, że to prawidłowy kierunek :D
Forumowicz

Postprzez Nightfall » 14 gru 2016, 08:32

Fajna sprawa z tymi lusterkami. <spoko>
Ale tak jak koledzy pisali to trzeba uważać w okresie zimowym żeby nie przymarzlo :)
Nightfallówna
Dum Spiro Spero.....
Klubowicz

Od: 11 lut 2013, 22:32
Auto: Mazda 6,kombi ,2006 rok, 2.0 diesel, Dpf out,chiptuning 130 KM/363 Nm,Phantom Blue

PostTen post został usunięty przez Gość 14 gru 2016, 09:29.
Powód: Pomylka

Postprzez wumpscut » 14 gru 2016, 09:23

makmarc napisał(a):Do latania?

Pardon, ale chyba się zgubiłem i nie wiem do czegoś odnieść Twoją wypowiedź <co?>
Forumowicz

Postprzez makmarc » 14 gru 2016, 09:30

Ja sam sie zgubiłem, a właściwie wątek :P
makmarc

Postprzez wumpscut » 14 gru 2016, 09:32

Spoko, miło że odwiedzasz, nawet jeśli przypadkiem :D
Forumowicz

Postprzez makmarc » 14 gru 2016, 09:40

Śledzę i czytam cały czas w wolnych chwilach, nie zawsze mam jak odpisać. Najgorzej u mnie z czasem.

Madzia cycuś malina? :)
makmarc

Postprzez wumpscut » 16 gru 2016, 09:07

makmarc napisał(a):Madzia cycuś malina? :)

Oczywiście, sprawuje się świetnie :)

Moduł lusterek nadal działa jak należy i Mazda wita mnie teraz rozkładając radośnie uszy :D

W środę odebrałem auto od mechanika. Przy przebiegu 165951 km wymieniony został olej silnikowy (ponownie ori – Dexelia Ultra 5W30) i filtr (OEM Mazda). Ponadto mechanik dokonał statycznej wymiany oleju w skrzyni biegów. Zeszło i weszło 4,6 l oleju. Zlany olej nie był w tragicznym stanie, choć nie był już klarowny. Stan został uzupełniony oryginalnym olejem Mazdy do skrzyń automatycznych:

Obrazek

Ponadto wymieniony został filtr oleju w skrzyni a miska została złożona na uszczelkę (fabrycznie jest tylko silikon):

Obrazek

Od wymiany przejechałem ok. 300 km i czuć poprawę. Nie jest jakaś ogromna, bo przed wymianą skrzynia działała prawidłowo, ale jednak da się zauważyć płynniejszą pracę. Dotyczy to zwłaszcza zmiany z 1. biegu na 2. i podczas redukowania. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, warto było. Myślę, że kolejną wymianę zrobię za ok. 100 kkm, chyba, że wcześniej zauważę jakieś nieprawidłowości. W moim użytkowaniu skrzynia i tak pracuje na pół etatu ;)

Poza tym udało się spłukać większy brud <jupi>

Obrazek

Obrazek

Przydałoby się w końcu porządne mycie.
Forumowicz

Postprzez maestro81 » 18 gru 2016, 14:25

wumpscut napisał(a):Pudło <oczko> Moduł umożliwia składanie lusterek z pilota :) Otwieranie też :) Funkcjonalność przycisku w drzwiach jest zachowana, można zamknąć auto bez składania lusterek, więc jest to przemyślane.

Moduł zaprojektował mój kolega, który też ma GH, mi pozostał montaż modułu i instalacja w aucie. W końcu lusterka działają tak jak powinny.

Świetny patent <rotfl> Aż pozazdrościłem <diabełek> Szkoda, że nie robią tego fabrycznie <faja>
Obrazek

Dobra rada:
Nie wstawaj, kiedy dzwoni budzik.
Oddzwonisz później :D
Forumowicz

Od: 25 lip 2013, 21:08
Auto: Jest: Mazda6 GL'17
Była: MAZDA6 GH '08 Była: MAZDA 323F SPORT '03