Mazda6 GG LF 2003r. Silver Contrail AT EIBACHy, Samsung TAB, HID i krecik by ark
- Od: 4 lis 2014, 21:01
- Auto: M6 GG 2003 2.0 EXCLUSIVE
Dziś wymieniłem u mechanika łożysko lewe przód, bo wydawało dziwne odgłosy
(zapanowała błoga cisza) . Niestety mechanik zwrócił mi przy okazji uwagę na jedną według niego niepokojącą rzecz : przy przełączaniu na postoju dźwigni automatu z P na R lub na D występuje dziwne szarpnięcie. W sytuacji gdy napęd jest zapięty na D przy ruszaniu żadne szarpnięcia nie występują. Skrzynia zmienia biegi prawidłowo, nie ma innych niepokojących objawów. Wydaje się jakby gdzieś był luz (za duży) i przy zmianie kierunku obrotów: półosi??, skrzyni?? ten luz objawiał się szarpnięciem. Jak to wygląda w Waszych M6 z automatyczną skrzynią?? Może ten typ tak ma i nie mam się czym martwić? 
U mnie zadnegom szarpniecia nie ma ! Moze za slabo wciska hamulec wiec wtedy ma prawo szarpać.Masz activematic 5 biegowy jak u mnie? Czy stara skrzynia 4 biegowa?
-
WisniaUs
Mam starą 4 biegową skrzynię.
ark napisał(a):Mam starą 4 biegową skrzynię.
Hmmm nie znam tej skrzyni

-
WisniaUs
Wiesz wcześniej nie zwracałem na to uwagi, dziś robiłem testy i na nagrzanym raz na klika razy szarpnie po przełączeniu z D na R, chyba to oleję skoro poza tym działa ok.
A wymieniales kiedys olej?? Jesli nie to wymien metoda grawitacyjna,poprostu spusc i co scieknie to dolej potem do stanu takiego jak ma byc.
-
WisniaUs
Wiesz co, mam go raptem 4 miesiące, ma niecałe 150k najechane, dziś sprawdzałem poziom oleju w skrzyni i na nagrzanym jest blisko minimum (na bagnecie są 2 zakresy na zimny i nagrzany silnik). Może bym wymienił, ale nie chcę tego zlecać jakiemuś kowalowi, tylko komuś, kto jest w temacie. Może serwis autoryzowany mazdy???
Ja bym do servisu nie pojechal.NIe masz jakiegos znajomego mechaniora??? Jesli bardzo chcesz do servisu to ok ale nie dawaj sobie wyciągnąć calego oleum.Fajnie jakby spuscili ,odkrecili dekielek od skrzyni wyczyscili, dali nowa uszczelke i zalali tyle ile ściekło ale pewnie cena bedzie chora!!!!
-
WisniaUs
Dzwoniłem do serwisu, zaśpiewali 100 za wymianę oleju (plus olej). Ale w między czasie pojawił się inny pomysł:autem przejechał się mój kolega i stwierdził, że to może być wina jakiejś poduszki podtrzymującej układ napędowy. Po długi weekendzie postaram się dokładniej przyjrzeć wszystkim mocowaniom silnika i skrzyni. Napiszę jeśli uda mi się zlokalizować przyczynę.
Dziś znalazłem chwilkę i zająłem się czyszczeniem przepustnicy.Madzia telepała się trochę na wolnych i były na pewno trochę za niskie. Trochę się zdziwiłem bo spodziewałem się mosiężnej przepustnicy, a moja jest z białego plastiku
Sądząc po kolorze tego plastiku, byłem pierwszym, który tam od nowości zaglądał. Preparat do czyszczenia chyba był jakiś słaby bo musiałem mechanicznie mu pomagać w działaniu. Po czyszczeniu muszę stwierdzić, że obroty się delikatnie podniosły i już się nie telepie. Poza tym pedał gazu zaczął działać dużo lżej, a myślałem, że te typy tak mają i musi chodzić ciężko 
Poniżej film z obrotami na TORQUE PRO po czyszczeniu (szkoda że nie nagrałem jak było przed).
https://youtu.be/NB0pQNmkBhc

Poniżej film z obrotami na TORQUE PRO po czyszczeniu (szkoda że nie nagrałem jak było przed).
https://youtu.be/NB0pQNmkBhc
Dziś madzia wjechała do lakiernika, niestety sprawa wygląda gorzej niż się spodziewałem. Fachowiec twierdzi, że ten dramat na błotnikach to przede wszystkim wina fabrycznych plastikowych chlapaczy 
Teraz mam dylemat czy rzeźbić te błotniki czy szukać w lepszym stanie i może pod kolor??
Pytanie czy uda mi się znaleźć w lepszym stanie od moich?? A tak ładnie wyglądała........
Teraz mam dylemat czy rzeźbić te błotniki czy szukać w lepszym stanie i może pod kolor??
Pytanie czy uda mi się znaleźć w lepszym stanie od moich?? A tak ładnie wyglądała........
Ostatnio edytowano 5 maja 2015, 23:51 przez ark, łącznie edytowano 1 raz
Spoko! Nie jesteś samark napisał(a):niestety sprawa wygląda gorzej niż się spodziewałem.

A tak serio to nie wiem co Ci doradzić ... i przypomniałeś mi że muszę u siebie tam jutro zajrzeć po zimie ...
Jedyne co Ci mogę poradzić, że jak już wszystko zdjęte to rozebrałbym i wyczyścił ten przerdzewiały mechanizm od klapy

- Od: 5 mar 2013, 22:47
- Auto: Była skośnooka: Honda Civic Noblesse '95 1.3 75KM
Była skośnooka:
Mazda6 GY L3 '06 220V :) Jest.. Das Auto :)
NIEBO! napisał(a):Spoko! Nie jesteś sam Nie ma tragedii, bo jeszcze masz gdzie przykręcić
To może być jeszcze gorzej?? Ja się załamałem.... ale chyba ogarniemy na tym co jest, przynajmniej są oryginalne i nie szpachlowane jeszcze. A jak wygląda sprawa tylnej klapy w innych sztukach?? Tylko moja tak gnije??
Klapa zgniła tak sobie przy lampach i listwie od zamka, wygląda jak by najpierw wytarło się od drgań a potem ruda. Klapa jest w oryginale, nie naprawiana i nie malowana.
dejneks napisał(a):super się prezentujea powiedz mi wymieniali błotniki czy ratowali te co były?
Dzięki
Błotniki uratowali, szkoda mi ich było bo były w oryginale, moi magicy dali radę, jestem zadowolony
U mnie było trochę rzeźby, podobno żywica i trochę włókna szklanego tam weszło.