Chciałbym Wam pokrótce przedstawić mój samochód.
Pod koniec grudnia 2016 roku wyjechałem z salonu moją nową Mazdą 6.
Modelowo samochód z 2017r tak więc jest to wersja po lifcie.
Jako że przed Mazdą w moim garażu mieszkały tylko niemieckie samochody podchodziłem do tego zakupu z dużą dozą niepewności. Koniec końców zdecydowałem się na Japończyka i teraz po ponad 2 latach użytkowania nie żałuje swojej decyzji.
Oczywiście jest kilka słabszych punktów w tym aucie, ale biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw, po zakończeniu leasingu nadal nim jeżdżę
Poniżej krótki opis i konfiguracja auta:
Mazda 6 GL, model na 2017r
Silnik: 2.5l Skyactiv-G
Wersja wyposażenia: Sky Passion z czarnymi skórami
Lakier: Machine Grey
Z bardziej istotnych dodatków w które została wyposażona moja Mazda to końcowy wydech od SEBRINGA, Sprężyny obniżające zawieszenie EIBACHa oraz tkaninowa wkładka filtra powietrza od K&N.
Zaraz po zakupie samochód został oddany do firmy detailingowej w celu przeprowadzenia 1- etapowej korekty lakieru oraz nałożenia powłoki ceramicznej.
Naprawy gwarancyjne:
Przez ponad 2 lata użytkowania, niestety nie obyło się bez kilku wizyt w serwisie z większą lub mniejszą pierdołą:
– Uszkodzenie mechanizmu składającego lusterka (w tym momencie mam już bodajże 3 komplet lusterek) – ostatnia wymiana, podobno już na innych podzespołach i jak na razie jest spokój.
– Pokrzywione tarcze hamulcowe, które dzięki serwisowi w Katowicach udało się wymienić w ramach gwarancji.
– Problemy z MZD Connect a mianowicie zawieszanie się nawigacji, brak informacji z nawigacji na head upie itp. Problemy raczej softowe. (Do dziś po kilku aktualizacjiach nadal nie jest idealnie, choć największe bolączki zostały rozwiązane)
Aktualnie przeprowadzone modyfikacje:
– KIT zawieszenia -30mm EIBAH
– Końcowy wydech SEBRING
– Wkładka filtra powietrza K&N
– Zawieszenie pneumatyczne AIR Lift Performance w wersji 3H
Poduszki pneumatyczne zakute na gwincie D2 z 36 – stopniową regulacją twardości
zabudową ukrytą w miejscu koła zapasowego w bagażniku
– Kute felgi ROHANA RFX11 20x10j z oponami Falken 255/30 R20 (felgi już przyleciały)
– Elektrycznie podnoszona i zamykana klapa bagażnika wraz z czujnikiem do machania nogą
Planowane modyfikacje na sezon 2019:
– Po zimie chromy w piano balck
– Rozmyślam nad Big Brake Kit
Tajle do przeprowadzonych modów:
Felgi ROHANA RFX11 20x10j ET40:
Opony FALKEN AZENIS FK510 255/30/R20
W miarę postępów w pracach nad samochodem będę wrzucał aktualizację.
Pozdrawiam!