Inkognito na forum już od roku, ale offishal od niedawna. Już podaczas zakupu Scenica 4 lata temu, interesowała mnie Mazda, jednakże na owe czasy pułap finansowy był poza moim zasięgiem. Co do opinii Scenica, przynajmniej buda z 2001r, to sprawował się dobrze i nie było z nim żadnych większych problemów. Duży, rodzinny początkowo pasował idealnie do mojej małej rodzinki. Jedak z upływem czasu najczęściej jeździłem sam + klikadziesiąt litów powietrza, a 120KM na 1800kg masy nie dawało rady 3 TIR'om na trasie. W końcu Renia dobiła do 10-chy i należało ją wymienić na coś nowszego....no i wróciła Mazda. Delikatna nutka extrawagancji pozwoliła zakupić w marcu 2010r M6i Sport 2.3l L4 DOHC 16V VVT srebeny metalic w sedanie z 2007r.
Moja Madzia, a raczej... Meggy
No i benzyna...przede wszytkim, gazu nie zakładam- szkoda motora i miejsca na baniak, a pod drugie...miałem gaz w Reni. Niby ekonomiczniej ale zawsze jakieś problemy. Gdzieś ktoś napisał na forum, że benzyna to nuda, bo się nic nie dzieje, a ja właśnie preferuję jadę bezproblemową.
Jak to mówą leje i jade:).
10 -12L /100km nie jest tragedią w cyklu miejskim, na trasie da się zejść nawet poniżej 8.
Co ma na stanie?
W sumie wersja basic, ręczną klimę jakoś wolę od climatronica choć jest tutaj jeden mankament, a mianowicie po włączeniu nawiewu na szyby automatycznie załącza się sprężarka od klimy co mnie deko wkurza, amerykańskie radyjko z krokiem co 0,2 także 50% stacji nie złapię – za wyjątkiem rozgłośni z Torunia, z tym nie ma problemu chyba nikt
Zmieniarka na 6 CD na szczęście ratuje sytuację. W schowku nawigacyjnym na razie leżą okulary, ale wątek Myjka na temat CARPC mocno mnie poruszył i chyba się zanosi nie długo na taki montaż. Poza tym ABS, TCS, 6 poduszek...and that's all.
Co bym chciał zmienić?
W bloku sąsiedzi stukają po rurach więc czasem nie ma jak, także dodatkowo oprócz firmowego układu audio ( non BOSE) skrzynia JBL GT1204BR + JBL 6508C + CousticA200 w wersji 300W już siedzą w bagażniku, dzięki firmie http://www.komp-el.pl/ , tu przyznam że robią solidnie i bez zbędnego zaciemniania tematu. Jak ktoś ma chęć sobie coś zmącić to polecam!!! Nowy układ 10+1 w M6 gra niebiańsko.
Końcówki wydechów też idą pod młotek, założę coś bardziej podkreślającego tyłek Madzi.
Zestaw Letni to alu 17" + Toyo Proxes T1-R 205/50/R17
Zestaw Zimowy alu 16"+ Toyo SnowProx S953 205/55/R16
Poza tym, cóż ...na chwilę obecną warczy aż miło i bucik jak się patrzy także tylko uderzać w trasę!!!
Zgodnie z tradycją parę fotek opisywanej laski:)

Spot Chełm

nie podkładka zdobi auto, lecz auto podkładkę

Pozdrawiam