Zabezpieczenie do felg McGard – gdy nie mamy klucza ani kodu

Postprzez monkahead » 5 lut 2014, 23:17

Witam,

Piszę to z myślą, że komuś może się przydać taka informacja w podobnej sytuacji.

Kupiłem samochód z nakrętkami zabezpieczającymi do felg firmy McGard, coś takiego:

Obrazek

Niestety okazało się, że w aucie nie ma klucza/nasadki, a poprzedni właściciel go nie ma. Zazwyczaj na pudełku McGard jest kod klucza na podstawie którego można dorobić klucz, jednak ja nie miałem opakowania. Dodatkowo do pudełka dają naklejkę z kodem, którą można umieścić gdzieś w aucie ale oczywiście tego też nie było. Tak wygląda przykładowy kod:

Obrazek

Jest kilka sposobów na zdjęcie tych zabezpieczeń, większość dosyć inwazyjna, polecam poszukać filmików na youtube. Mnie zależało żeby uratować nakrętki zabezpieczające, które miałem na kołach.

Napisałem więc do Biura Obsługi Klienta McGard: http://www.mcgard.de/en/home/kundenservice/ersatzschluessel.html
czy nie dorabiają czasem klucza na podstawie zdjęć nakrętki. Okazało się że tak, bez żadnego problemu. Przesłać należy skan prawa jazdy oraz dokumentów pojazdu, wpłacić na konto 18Euro, można też płacić kartą i na drugi dzień klucz był już w drodze do mnie. Ostatecznie otrzymałem go po około 7 dniach. Pasuje idealnie.

Klucz ma 200 kombinacji wzoru więc ciężko trafić w odpowiedni klucz nawet u wulkanizatora czy w ASO, sprawdzałem oba te miejsca przed dorabianiem klucza.
Forumowicz

Od: 3 mar 2013, 10:18
Auto: MX-5 NC Summer Edition