Oleje silnikowe
Aleś Ty głupi...
Dobra, wlej valvoline maxlife 10w40.

Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
tadziomaru1 napisał(a):Aleś Ty głupi...
Proszę nie obrażać użytkowników forum

Upomnienie ochłodzi troszkę
Pozdrawiam!
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
No bo jemu się czytać nie chce, tylko se jaja robi...
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
No widzę, że kolega tadzio poziom trzyma. Głupi to może Ty jesteś. Prosiłem tylko o poradę a wzamian otrzymałem obelgę. Szkoda gadać! A czytać to się chce i czytałem sporo tego tematu i jak niejedna osoba po przeczytaniu ciężko jest stwierdzić jaki olej wlać dlatego prosiłem o konkrety. No nic, niech kolega tadzio już się nie wypowiada w tej kwestii. Dzięki poradzę sobie jakoś.
- Od: 19 lip 2010, 10:50
Po co Wefin zadajesz takie pytania. Poczytaj instrukcję obsługi i się dowiesz jaki olej zalać do swojego silnika. A tak nawiasem mówiąc jakbyś trochę poczytał to by Ci to nie zaszkodziło. Jest w tym wątku wiele ciekawych informacji nie tylko dotyczących samego oleju w silniku.
- Od: 23 sie 2010, 23:30
- Auto: szkoda tej Mazdy.. wyżej
MAZDA 323F 1.5-16V (99r)
Co byście doradzili zalać na kolejną wymianę z poniższych olejów bo wybór spory (chciałbym się zmieścić w ok 120zł z przesyłką najlepiej za 5 l. ) a ja się nie znam tak jak Wy 
ELF EVOLUTION SXR 5W40 5L
Texaco Havoline Synthetic 5w40
MOTUL SPECIFIC 505.01 5W40
MOTUL 8100 X-CESS 5W40
ELF EXCELLIUM NF 5W40
TOTAL QUARTZ 9000 5W40
SHELL HELIX ULTRA 5W40
coś innego w tej cenie ?
Auto kupione na mineralnym(286 tys obecnie, pierwsza zmiana na 10w40 motul synergie zrobione na nim tylko 6 tys i zmiana, kolejna na mieszankę pół na pół motul + mobil super s 10w40 (popychacze grają mocniej niż na samym motulu). Korci mnie żeby zalać właśnie 5w40 teraz ale może lepiej zostać na półsyntetyku 10w40 (jak tak to jakim ?). Pozdrawiam
ELF EVOLUTION SXR 5W40 5L
Texaco Havoline Synthetic 5w40
MOTUL SPECIFIC 505.01 5W40
MOTUL 8100 X-CESS 5W40
ELF EXCELLIUM NF 5W40
TOTAL QUARTZ 9000 5W40
SHELL HELIX ULTRA 5W40
coś innego w tej cenie ?
Auto kupione na mineralnym(286 tys obecnie, pierwsza zmiana na 10w40 motul synergie zrobione na nim tylko 6 tys i zmiana, kolejna na mieszankę pół na pół motul + mobil super s 10w40 (popychacze grają mocniej niż na samym motulu). Korci mnie żeby zalać właśnie 5w40 teraz ale może lepiej zostać na półsyntetyku 10w40 (jak tak to jakim ?). Pozdrawiam
- Od: 7 lip 2010, 13:13
- Auto: 626 GE 1.8 105 KM 94r. + LPG II gen.
Panowie.. Kupiłem we wrześniu 2010 mazdę 323F ba 1,5. Sprzedający nie wiedział dokładnie na jakim oleju jeżdził więc ja postanowiłem wymienić go na półsyntetyk Mobil 15W/40. Stwierdziłem że była to chyba zła decyzja.. Silnik stał się dosyć głośny – słychać takie "cykanie", szczególnie na gazie. Zrobiłem 8000km od zmiany oleju i na bagnecie mam już minimum. Mam się obawiać takim zużyciem? Chcę teraz wymienić olej.. Tylko że na mineralny. Lotos 15W40 do aut z gazem będzie ok?
Ja zalewasz olej mineralny do takiego silnika to nie ma co się dziwić że pomagasz mu szybko osiągnąć swój kres :–)
Na te popychacze wysłał bym wam Fuchs-a 10W-40 CFE wtedy zobaczylibyście jaka jest różnica miedzy olejem 10W-40 z Fuchs a każdym innym czy to MOtulem, czy Mobilem...przepaść.
Mam kilka butelek oleju CFE jak ktos chce mieć cisze w silniku i żeby zaczął chodzić silniczek jak zegareczek to niech da znać to wyślę mu paczuszkę.
Na te popychacze wysłał bym wam Fuchs-a 10W-40 CFE wtedy zobaczylibyście jaka jest różnica miedzy olejem 10W-40 z Fuchs a każdym innym czy to MOtulem, czy Mobilem...przepaść.
Mam kilka butelek oleju CFE jak ktos chce mieć cisze w silniku i żeby zaczął chodzić silniczek jak zegareczek to niech da znać to wyślę mu paczuszkę.
Osobiście będę polecał pełny syntetyk.
- Od: 9 sie 2006, 07:27
- Auto: JapanMuscleCar
Mobil to szajs. Jeździłem na nim całe życie, ale ostatnimi laty sie popsuł. Castrol zresztą też, bo w Polsce jest dostępny w większości podrabiany. Jak ktoś chce więcej zainwestować, to dobry jest Fuchs którego poleca Croom. Tańszy a lepszy od pozostałych jest Valvoline maxlife, ja go polecam.
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
tadziomaru1 napisał(a):Mobil to szajs
Biegnę spuścić z auta. Wyświadczę też przysługę i spuszczę sąsiadowi, żeby rano nie odpalał na tym szajsie

tadziomaru1 napisał(a):Tańszy a lepszy od pozostałych jest Valvoline
Z czym lepszy? Od czego lepszy?
Myślę, że takie porównania i subiektywne opinie można zachować dla siebie. Bez fachowej analizy oleju, jego właściwości i innych parametrów, o których kiedyś wspominał w tym temacie Krisek można sobie porównywać kolor i wzór butelki. Jak pokażesz wyższość jednego oleju nad drugim porównując dwa produkty spełniające te same normy?
Podobne opinie wywyższające już produkty zagranicznych producentów wywołały spadek popytu na oleje chociażby wytwarzane przez koncern Orlenu, które często uważane są za gorsze chociaż spełniają z reguły te same normy co wszystkie inne marki.
tadziomaru1 napisał(a):podrabiany
Z tym się zgadzam. Są marki mniej i bardziej podrabiane. Kwestia sprawdzone źródła, bo rzeczywiście można się przejechać.
- Od: 5 lip 2009, 23:42
Orlen to spełnia normy chyba na papierze
, drogi Kolego. Z żarówkami też tak jest że spełniają te same normy, mają te same oznaczenia, a jednak niektóre świecą jaśniej, inne ciemniej, czyli któreś pomimo tych samych norm są lepsze. Mówienie że wszystkie produkty o tych samych parametrach są jednakowe jakościowo to, przepraszam, ale pieprzenie. Jeśli nawet słaby olej spełnia deklarowane normy, to czy utrzyma je do wymiany? A może straci je po pierwszym tysiącu, podczas gdy olej dobry zachowa je przez piętnaście tysięcy, jeśli oczywiście auto nie jeździ za często na krótkich odcinkach i benzyna która się przedostanie do miski olejowej na zimnym silniku ma szansę spokojnie sobie odparować. Nie chce mi się już po raz kolejny uzasadniać zdania jakie mam na temat olei, mam to w
. Ludzie sie pytają, to piszę, jak każdy może. Można też uznać że każda przytoczona tu opinia jest subiektywna. Jestem mechanikiem, mam doświadczenie, ciągle się dokształcam, słucham opinii ludzi wiarygodnych, wyciągam wnioski z opinii Kolegów z tego forum i forum suzuki. Można się z moją opinią zgodzić lub nie, przyjąć do wiadomości lub nie, albo wogóle olać.

"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
tadziomaru1 napisał(a):Mówienie że wszystkie produkty o tych samych parametrach są jednakowe jakościowo
Gdzie coś takiego napisałem?
tadziomaru1 napisał(a):pieprzenie
Mhm...
tadziomaru1 napisał(a):Jeśli nawet słaby olej spełnia deklarowane normy, to czy utrzyma je do wymiany? A może straci je po pierwszym tysiącu, podczas gdy olej dobry zachowa je przez piętnaście tysięcy
No oczywiście, trudno, żeby klasa jakości/norma gwarantowała identyczne parametry produktów różnych marek.
Nawiązując dalej do Twojej wypowiedzi, jak więc oceniasz, który olej trzyma parametry lepiej lub gorzej? No chyba nie po kolorze ani zapachu

Ostatnio edytowano 1 mar 2011, 11:46 przez Tomek6, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 5 lip 2009, 23:42