Tarcze, klocki, szczęki i bębny hamulcowe
Dokładnie, odpuść allegro poszukaj w sklepie internetowym. Co do firm, to godne uwagi są ATE, TRW, Textar, Zimmermann – z tych bym wybieral.
-
z kropką nad z
- Od: 4 sty 2010, 22:12
- Auto: Jest: MX-5 NC 2.5 + M5 CR
Było: MX-3 B6-D, 626 GF FS, 6 GY L3, Lancer CX_3A, 323F BA Z5, Maxima A32 VQ30, Logo, Ave T22 2.0
A co się stało z firmą Brembo że ich nie polecacie ? Ja z 3 lata temu zakładałem je w M626 i były bardzo dobre. I tak myślałem że jak w obecnej Madzi będzie trzeba wymienić tarcze to właśnie na Brembo.

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
Bo Brembo to jest zwykla tarcza ze zwyklej blachy robiona w polsce i ludzie mysla, ze kupuja nie wiadomo co i szkoda placic za nazwe, skoro zwykla tarcza nie ma nic wspolnego z wyczonym i swietnym kitem Brembo w sportowym samochodzie.
Ponoć Mikoda też jest w Polsce robiona, ale mam te tarcze razem z klockami TRW u siebie i naprawdę z czystym sumieniem mogę polecić
Nic się nie dzieje, super hamują...nie piszczą...

Nic się nie dzieje, super hamują...nie piszczą...
mam mikody gt 70 tys. km i jest ok , klocki ferodo premier , na wiosnę ten sam zestaw zakładam
Hmmm... Kiedyś polecano tarcze Brembo i klocki Ferodo jako bardzo dobry zestaw za jeszcze normalne pieniądze, ale to było porządne Brembo...
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
teraz bardzo dobry zestaw za rozsądne pieniądze to TRW w mojej M3 zrobiłem 35 tys km i tarcze w stanie idealnym chociaż klocki trochę pylą. W sumie coś za coś. Dzieki temu tarcze nie noszą oznak zużycia.
Vectra C fabrycznie założone ATE. Przejechane 120 tys. Wczoraj wymieniłem tylko klocki z tyłu, bo tarcza wytarta na jedyne 0,9 mm. Przód jeszcze nie ruszany, chociaż zostało już jedyne 3mm klocka. Także myślę że rewelacyjny stosunek ceny do jakości.
W motocyklu już testowałem różne klocki i tarcze ATE, EBC, ferrado.... Miękkie, twarde, sportowe i wyczynowe. Ale zostało tylko i wyłącznie TRW.
Vectra C fabrycznie założone ATE. Przejechane 120 tys. Wczoraj wymieniłem tylko klocki z tyłu, bo tarcza wytarta na jedyne 0,9 mm. Przód jeszcze nie ruszany, chociaż zostało już jedyne 3mm klocka. Także myślę że rewelacyjny stosunek ceny do jakości.
W motocyklu już testowałem różne klocki i tarcze ATE, EBC, ferrado.... Miękkie, twarde, sportowe i wyczynowe. Ale zostało tylko i wyłącznie TRW.
Ja kupiłem tarcze Brembo, bo wyszedłem z założenia, że na hamulcach nie ma co oszczędzać, ale dziś wiem, że mogłem lepiej wybrać. Pierwsze co mnie uderzyło po zamontowaniu, to rdza! Po kilku deszczowych dniach od montażu tarcze były dosłownie pomarańczowe. Nie chodzi tu tylko o aspekt wizualny, ale rdza na tarczach, to po jakimś czasie też problem z przyleganiem felgi zużyciem klocków itd. Na szczęście pomalowanie farbą wysokotemperaturową pomogło je od tego zabezpieczyć.
Po drugie, po tym jak hamulce mi się zagrzały, tarcze się skrzywiły i było bicie na kierownicy. Przetoczenie wyleczyło ten problem. Właśnie z tych powodów przy kolejnej wymianie nie postawię już na Brembo.
Po drugie, po tym jak hamulce mi się zagrzały, tarcze się skrzywiły i było bicie na kierownicy. Przetoczenie wyleczyło ten problem. Właśnie z tych powodów przy kolejnej wymianie nie postawię już na Brembo.
-
z kropką nad z
- Od: 4 sty 2010, 22:12
- Auto: Jest: MX-5 NC 2.5 + M5 CR
Było: MX-3 B6-D, 626 GF FS, 6 GY L3, Lancer CX_3A, 323F BA Z5, Maxima A32 VQ30, Logo, Ave T22 2.0
witam
wczoraj okazało się że muszę wymienić tarcze z przodu pomimo że są nie zdarte(nie mają nawet rantu). tarczę się skrzywiły i muszę je wymienić. Jako że muszę to zrobić to chcę założyć tarcze nawiercane i jakieś dobre klocki. Samochodem jeździ moja żonka więc nie mam mowy o oszczędzaniu.
Jakie tarcze polecacie jakie są sprawdzone żeby lipy nie było. To samo dotyczy klocków.
Myślałem o tarczach Zimmermann, Black Diamond i Mikoda. Klocki TRW lub Ate.
czy średnica tarczy w Mazda 3 2.0 benzyna z 2005 wynosi 300mm? Bo szukam w necie i widzę różne wymiary.
wczoraj okazało się że muszę wymienić tarcze z przodu pomimo że są nie zdarte(nie mają nawet rantu). tarczę się skrzywiły i muszę je wymienić. Jako że muszę to zrobić to chcę założyć tarcze nawiercane i jakieś dobre klocki. Samochodem jeździ moja żonka więc nie mam mowy o oszczędzaniu.
Jakie tarcze polecacie jakie są sprawdzone żeby lipy nie było. To samo dotyczy klocków.
Myślałem o tarczach Zimmermann, Black Diamond i Mikoda. Klocki TRW lub Ate.
czy średnica tarczy w Mazda 3 2.0 benzyna z 2005 wynosi 300mm? Bo szukam w necie i widzę różne wymiary.
Jeśli nie chcesz oszczędzać, załóż tarcze Zimmermann nacinane, do tego klocki może Ferodo, ale uważam, że to przerost formy nad treścią, chyba, że żona ma zamiar jeździć na rajdach.
Z innej beczki, trzeba pamiętać o hartowaniu nowych hamulców, ludzie tego nie robią, a później piszą głupoty, że tarcze dobrych firm się pokrzywiły.
Z innej beczki, trzeba pamiętać o hartowaniu nowych hamulców, ludzie tego nie robią, a później piszą głupoty, że tarcze dobrych firm się pokrzywiły.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
tadziomaru1 napisał(a):Jeśli nie chcesz oszczędzać, załóż tarcze Zimmermann nacinane, do tego klocki może Ferodo, ale uważam, że to przerost formy nad treścią, chyba, że żona ma zamiar jeździć na rajdach.
jeśli przerost formy to po co podajesz taki a nie inne zestaw hamulcowy??
zarzucasz mi pisanie głupot bo jedna tarcza się skrzywiła? auto mam od 4 mc i nie wiem jakiej jakości zostały założone tarcze. Dodatkowo ja ich nie zakładałem więc nie wiem jak poprzedni właściciel się z nimi obchodził.
emilioo napisał(a):czy średnica tarczy w Mazda 3 2.0 benzyna z 2005 wynosi 300mm
tak , przód ma 300 mm