Opony letnie i wielosezonowe
Ja mam zamontowane teraz letnie Pirelli P5000 205/50/15. Trzymaja sie genialnie, po zalozeniu poczulem tak jakbym zalozyl sportowe zawieszenie. Wada jest jedna... strasznie szumi podczas jazdy :/ Ja moje kupilem bardzo okazyjnie bo 165zl za komplet (w naprawde idealnym stanie). Nie orientuje sie ogolnie w ich cenach ale jesli trafisz na jakas okazje to kupuj.
- Od: 4 sty 2007, 17:31
look napisał(a):Czy na standardowe felgi xedosa można założyć bez problemu opony 205/60R15 ? Nie znam się na tych wszystkich oznaczeniach felg i wolę zapytać przed zakupem. Planuję kupić Yokohama AVS dB V500 albo C.Drive AC01.
Jeździłem na tym rozmiarze i nie było żadnych problemów. Jedyne co przeszkadza to przekłamanie licznika o jakieś 3% ze względu na wysokość 60, bo prawidłowa przy tej szerokości to 55.
Witam!
Moim zdaniem nie ma sensu kupować opon używanych, gdyż nigdy nie wiesz tak na prawdę na co trafisz (bąble, popękany bieżnik, stara guma – kod DOT). Lepiej zainwestować nie zawsze duże pieniądze w nowe opony, które posłużą przez kilka sezonów. Moje doświadczenia z oponami są następujące:
NIE POLECAM: opon Dębicy najtańszych w ofercie. Dębica Pasio, na których jeździłem jakiś czas są przeciętne. Dużo lepsze od Dębicy są Kormorany produkowane przez Stomil Olsztyn.
Analizując oferty sklepów internetowych godne uwagi są opony Dayton D 210 195/50R15 82 H, za 150 zł za szt (nie wiem czy to Twój rozmiar). W ostatnim Motorze przeprowadzano test opon, wśród których wygrała Continental ContiPremiumContact 2 ale jest stosunkowo droga.
W magazynie tym odradzano opony Barum BRAVURIS.
Z tanich opon można zdecydować się na: Sava Intensa, Dayton D210,(około 150 zł w rozmiarach 195/50/15) jeżeli masz nieco więcej gotówki możesz kupić wyżej wspomnianego Continentala (ponad 200 zł za szt).
Używane stanowczo odradzam!
Zajrzyj na www.opony.com
Z poważaniem,
Krzysztof Gromadzki
Moim zdaniem nie ma sensu kupować opon używanych, gdyż nigdy nie wiesz tak na prawdę na co trafisz (bąble, popękany bieżnik, stara guma – kod DOT). Lepiej zainwestować nie zawsze duże pieniądze w nowe opony, które posłużą przez kilka sezonów. Moje doświadczenia z oponami są następujące:
NIE POLECAM: opon Dębicy najtańszych w ofercie. Dębica Pasio, na których jeździłem jakiś czas są przeciętne. Dużo lepsze od Dębicy są Kormorany produkowane przez Stomil Olsztyn.
Analizując oferty sklepów internetowych godne uwagi są opony Dayton D 210 195/50R15 82 H, za 150 zł za szt (nie wiem czy to Twój rozmiar). W ostatnim Motorze przeprowadzano test opon, wśród których wygrała Continental ContiPremiumContact 2 ale jest stosunkowo droga.
W magazynie tym odradzano opony Barum BRAVURIS.
Z tanich opon można zdecydować się na: Sava Intensa, Dayton D210,(około 150 zł w rozmiarach 195/50/15) jeżeli masz nieco więcej gotówki możesz kupić wyżej wspomnianego Continentala (ponad 200 zł za szt).
Używane stanowczo odradzam!
Zajrzyj na www.opony.com
Z poważaniem,
Krzysztof Gromadzki
Do niedawna Mazda 323F (BA) 1.8 16V DOHC
- Od: 30 lip 2006, 14:53
- Auto: Ford Mondeo MK3 1.8 16V DOHC
Przeczytaj ten temat:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=11167
gwarantuję, że i tak nic po lekturze nie będziesz wiedział i kupisz to, co uważasz za stosowne. Najczęściej każda sroka swój ogon chwali, chyba że jest to wybitne badziewie.
Musisz pojechać do punktu sprzedaży opon, dowiedzieć się o ceny, w profesjonalnych zakładach przeprowadzą z Tobą wywiad ile jeździsz, jak użytkujesz samochód i w ten sposób spróbują Ci coś doradzić. Dołożysz swoje zaufanie do danej marki i takie kupisz... Na forum się nie dowiesz
PS. Nie prognozuję długiej kariery tego wątku na forum
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=11167
gwarantuję, że i tak nic po lekturze nie będziesz wiedział i kupisz to, co uważasz za stosowne. Najczęściej każda sroka swój ogon chwali, chyba że jest to wybitne badziewie.
Musisz pojechać do punktu sprzedaży opon, dowiedzieć się o ceny, w profesjonalnych zakładach przeprowadzą z Tobą wywiad ile jeździsz, jak użytkujesz samochód i w ten sposób spróbują Ci coś doradzić. Dołożysz swoje zaufanie do danej marki i takie kupisz... Na forum się nie dowiesz
PS. Nie prognozuję długiej kariery tego wątku na forum

Witam!
Ja zaopatrzyłem się w sklepie www.opony.com ostatnio w Uniroyal Rally 680. Jestem niesamowicie zadowolony z wyboru. Gumy świetnie trzymają, wspaniale wyprowadzają wode, a przy tym nie są drogie.
Nie polecam natomiast opon marki Dayton – guma szybko się starzeje, na suchym jest ok, ale po mokrym dramat – slicki lepiej trzymają niż to!!
Pozdrawiam, Darek
Ja zaopatrzyłem się w sklepie www.opony.com ostatnio w Uniroyal Rally 680. Jestem niesamowicie zadowolony z wyboru. Gumy świetnie trzymają, wspaniale wyprowadzają wode, a przy tym nie są drogie.
Nie polecam natomiast opon marki Dayton – guma szybko się starzeje, na suchym jest ok, ale po mokrym dramat – slicki lepiej trzymają niż to!!
Pozdrawiam, Darek
- Od: 6 sty 2007, 17:36
- Auto: Rover 200 1.4i
rafal_gz napisał(a):w tej chwili jeżdżę na 195/60
rafal_gz napisał(a):Zastanawiam się nad kompletem 185/60
To bez sensu opona będzie o 10mm węższa ale tez i niższa więc dziury będą jeszcze bardziej odczuwalne
- Od: 21 lut 2005, 15:39
- Auto: była 626GE 323BG Eclipse 323F BA a teraz Scion Tc
Opinia o Kleberach – przez wadę produkcyjną tych opon dachowaliśmy Vectrą
Sprawa trafi do sądu
Sprawa trafi do sądu
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Kleber DYNAXER HP 2 185/70R14 88 H
Dachowaliśmy na równej drodze na nowym asfalcie, kawałek przed Siwierzem jadąc od strony Częstochowy... Korek był niemały. Cała przygoda odbyła się na szczęscie przy prędkości 80km/h i nikomu nic się nie stało (pasy nas uratowały).
Po oględzinach okazało się, że tylko jedna z opon nie miała wady
Opony całkowicie nowe, jeżdżone przez tydzień.
Dachowaliśmy na równej drodze na nowym asfalcie, kawałek przed Siwierzem jadąc od strony Częstochowy... Korek był niemały. Cała przygoda odbyła się na szczęscie przy prędkości 80km/h i nikomu nic się nie stało (pasy nas uratowały).
Po oględzinach okazało się, że tylko jedna z opon nie miała wady
Sprawdź czy na całej powierzchni ścianek opony jest ta sama grubość gumy – w Naszych jest różna
Defekt lewej tylnej opony spowodował dachowanie... Przyczepność tylnej osi jest nie mniej ważna niż przedniej
nemi napisał(a):Na szczeście tym razem pójdą na tył
Defekt lewej tylnej opony spowodował dachowanie... Przyczepność tylnej osi jest nie mniej ważna niż przedniej
brii
coś mi sie wydaje że sprzedano ci bubel który prawdopodobnie fabryka przekazała do utylizacji a ktoś zamiast zniczyć odsprzedał.
Jeżdze na takich kleberach 2-gi sezon i jestem naprawdę zadwolony, trzymają się bardzo dobrze, nie biją, nie ząbkują.
coś mi sie wydaje że sprzedano ci bubel który prawdopodobnie fabryka przekazała do utylizacji a ktoś zamiast zniczyć odsprzedał.
Jeżdze na takich kleberach 2-gi sezon i jestem naprawdę zadwolony, trzymają się bardzo dobrze, nie biją, nie ząbkują.
- Od: 20 lip 2005, 16:56
- Auto: Focus I TDCi
misiek06 napisał(a):brii małe pytanko jaką moc ma ta Vectra??
Skromne 115KM
sołtys napisał(a):coś mi sie wydaje że sprzedano ci bubel który prawdopodobnie fabryka przekazała do utylizacji a ktoś zamiast zniczyć odsprzedał.
Jeśli tak to ciekawie wyglądają procedury kontroli jakości w tej firmie i "dobrze" spisały się osoby odpowiedzialne za utylizację...
brii napisał(a):Jeśli tak to ciekawie wyglądają procedury kontroli jakości w tej firmie i "dobrze" spisały się osoby odpowiedzialne za utylizację...
noo to fakt, daj znać jak sprawa sie zakończy, jeżdziłem sobie bezstresowo a teraz zasiałeś ziarnko niepewności.
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
A co do wadliwych opon , dawało sie własnie kupić takie odpady odpowiednio znakowane np do maszyn rolniczych, wozów konnych itp. Jeżeli producent jest winny zaniedbania to wygrasz napewno, gorzej jak wulkanizator nie będzie potrafił udowodnić skąd wziąl takie opony.
ja ostatnio kupilem toyo mialem wczesniej i bylem zadowolony teraz tez jestem dobrze sie trzymaj i na suchym i na mokrym maja rant zebys felgi nie uszkodzil. wada to moze byc ich cena ale ja je naprawde moge polecic
- Od: 4 sty 2006, 10:43
- Auto: MX-3 1,6 16v DOHC
Kupiłem niedawno opony Yokohama A-drive 195/60/15 i jestem z nich bardzo zadowolony. Nie miałem jeszcze okazji przetestować ich na mokrej nawierzchni. Jak zrobię na nich parę tysięcy to napisze coś konkretniejszego o tych oponach.
- Od: 12 mar 2007, 08:01
- Auto: Mazda 626,98r. 2,0 + LPG-NL
brii napisał(a):Jeśli tak to ciekawie wyglądają procedury kontroli jakości w tej firmie i "dobrze" spisały się osoby odpowiedzialne za utylizację...
z tą utylizacją to nie takie proste bo zazwyczaj przekazywane jest to zewnętrznej firmy, która gwarantuje zniszczenie, firma produkująca dostaje protokół zniszczenia i tyle, jest prawnie zabezpieczona. Tak jest np z uszodzonymi elementami z fiata w Tychach, elementy trafiają na złom, tyle że np felgi które miały bicie byłu specjalnie uszkodzone (wypalona dziura) właściciel złomu spawał tą dziurkę i sprzedawał felgi, tyle że kupujący ze złomu wiedzieli że felgi nie są pełnosprawne. Tutaj możesz mieć podobny przypadek. Ale to tylko moje gdybanie, możliwe że kleber wypuścił bubel i tyle.