Oleje silnikowe
Mobil i Castrol strasznie się skiepściły od czasu gdy zaczęto je pakować w Polsce...
Mobil do tego stopnia że puścił felerną partię Mobila 1000 i 2000 na rynek...
Oczywiście wszystko po cichutku wycofywane zostało...
Przez 3 tyg w hurtowniach motoryzacyjnych nie było wspomnianych olejów a na allegro robił się szał...
Jeździłem zarówno na jednym jak i na drugim różnymi autami...
Obecnie od dość dawna na Valvoline Max Life...
Silniki w moim odczuciu ciszej pracują, szklanki hydroregulatorów szybciej się napełniają no i zniknął problem konsumpcji oleju silnikowego... Na Mobilu czy Castrolu na 15 tyś schodziło od max do min a zimą z pół litra dolewać musiałem... Na Valvoline ile wleje – tyle spuszczam... No, w okresie zimowym może ze 2mm na bagnecie się obniży ale są to wartości praktycnzie niezauważalne...
Mobil do tego stopnia że puścił felerną partię Mobila 1000 i 2000 na rynek...
Oczywiście wszystko po cichutku wycofywane zostało...
Przez 3 tyg w hurtowniach motoryzacyjnych nie było wspomnianych olejów a na allegro robił się szał...
Jeździłem zarówno na jednym jak i na drugim różnymi autami...
Obecnie od dość dawna na Valvoline Max Life...
Silniki w moim odczuciu ciszej pracują, szklanki hydroregulatorów szybciej się napełniają no i zniknął problem konsumpcji oleju silnikowego... Na Mobilu czy Castrolu na 15 tyś schodziło od max do min a zimą z pół litra dolewać musiałem... Na Valvoline ile wleje – tyle spuszczam... No, w okresie zimowym może ze 2mm na bagnecie się obniży ale są to wartości praktycnzie niezauważalne...
Znowu zwracam się do Was z prośba o pomoc, po małej nieobecności na forum (na dniach przybędzie Nam nowy użytkownik Madzi
). Trochę zaniedbałam sprawy mojego autka ale były sprawy ważne i ważniejsze.
Czytam ten wątek o olejach i im więcej czytam tym mniej wiem... Muszę wymienić olej w mojej Madzi 626 kombi z 99 roku, jest jeden problem nigdzie nie mam kartki jakim olejem był zalany silnik. Po lekturze tego wątku chciałam zalać silnik olejem 5w30 ale mechanik powiedział mi, że przy przebiegu ponad 240 000 km lepiej żebym kupiła 10w40. Takie opinie tutaj też się pojawiały i jestem w kropce.
Proszę zatem Was o rady
co mam zrobić?
Pozdrawiam Paluina
Czytam ten wątek o olejach i im więcej czytam tym mniej wiem... Muszę wymienić olej w mojej Madzi 626 kombi z 99 roku, jest jeden problem nigdzie nie mam kartki jakim olejem był zalany silnik. Po lekturze tego wątku chciałam zalać silnik olejem 5w30 ale mechanik powiedział mi, że przy przebiegu ponad 240 000 km lepiej żebym kupiła 10w40. Takie opinie tutaj też się pojawiały i jestem w kropce.
Proszę zatem Was o rady
Pozdrawiam Paluina
- Od: 23 maja 2010, 19:07
- Auto: Mazda 626 GW 2.0 DiTD '99
Po co lać 10w40, jeszcze do tak młodego auta? To nie najlepszy olej do tego silnika (za gęsty). Lej 5w30, tak jak zaleca instrukcja. Zapewne masz filtr cząstek stałych, więc musisz lać specjalny olej, przeznaczony do aut z tym ustrojstwem:)
- Od: 22 cze 2008, 16:35
- Auto: Była: 323f BA, m3 Top Sport...
Jest: BMW e90
ja kupuje ze Szczecina – Berlin
sprowadzają z Niemiec, ja nie miałem problemów nigdy, do Hondy leje Castrola akurat od nich i miodzio, teraz wlałem elf evolution jak z tej aukcji i problemów nie mam, silnik się wyciszył i nie bierze oleju a zrobiłem już 5 tys. od wymiany -szczerze polecam!!
http://moto.allegro.pl/elf-evolution-sx ... 07352.html
sprowadzają z Niemiec, ja nie miałem problemów nigdy, do Hondy leje Castrola akurat od nich i miodzio, teraz wlałem elf evolution jak z tej aukcji i problemów nie mam, silnik się wyciszył i nie bierze oleju a zrobiłem już 5 tys. od wymiany -szczerze polecam!!

- Od: 9 kwi 2010, 23:30
- Auto: Audi A6 C6 3.0TDI Quattro
Honda Accord 2.2 iCTDi
skubiszek napisał(a):ja kupuje ze Szczecina – Berlin
sprowadzają z Niemiec, ja nie miałem problemów nigdy, do Hondy leje Castrola akurat od nich i miodzio, teraz wlałem elf evolution jak z tej aukcji i problemów nie mam, silnik się wyciszył i nie bierze oleju a zrobiłem już 5 tys. od wymiany -szczerze polecam!!http://moto.allegro.pl/elf-evolution-sx ... 07352.html
Ten użytkownik o nicku kolegaberlin to jakiś "boss olejowy" na allegroszu- ponad 16tys. pozytywnych komentarzy

grabu122 napisał(a):skubiszek napisał(a):ja kupuje ze Szczecina – Berlin
sprowadzają z Niemiec, ja nie miałem problemów nigdy, do Hondy leje Castrola akurat od nich i miodzio, teraz wlałem elf evolution jak z tej aukcji i problemów nie mam, silnik się wyciszył i nie bierze oleju a zrobiłem już 5 tys. od wymiany -szczerze polecam!!http://moto.allegro.pl/elf-evolution-sx ... 07352.html
Ten użytkownik o nicku kolegaberlin to jakiś "boss olejowy" na allegroszu- ponad 16tys. pozytywnych komentarzydwóch znajomych też u niego kupowało i polecali
może następnym razem również skorzystam
dokładnie kolego – jako, że często bywam w Szczecinie, sam odbieram od nich oleje na Mierzynie
Honda Accord 2.2 iCTDi
skubiszek napisał(a):za to raz po zakupie Valvoline Max Life – kilka postów wyżej polecany – od innego sprzedawcy silnik Civica się zaszlamił i trzeba było ładnie ściągać pokrywę zaworów i wszystko czyścić...
No i tak to jest jak się człowiek do internetu dorwie i ferment zasieje...
Kolego – chocbyś tam i superolu nalał – nie jest on w stanie zaszlamić silnika przez tak krótki okres...
Zdjąłeś pokrywę po tym oleju – i twierdzisz ze to Valvoline
Zalałbyś tam Mobila – stwierdziłbyś ze to Mobil
Castrola – ... to samo...
Żeby utrzymać wnętrze silnika w czystości trzeba być konsekwentnym zarówno w jakości stosowanych olejów jak i sposobie eksploatacji silnika przez cały okres jego użytkowania... Nie wiem czy wiesz że olej swoje własności myjące i czyszczące uzyskuje dopiero w odpowiedniej temperaturze oraz pod odpowiednim ciśnieniem... (stąd nie dziwi fakt iż silniki pałowane są krystalicznie wręcz czyste w środku podczas gdy te którymi uprawia się "POM" są zasyfiałe, brudne i zaszlamione (po latach eksploatacji)
Później wystarczy zdjąć pokrywę i ponarzekać na forum jaki to olej marki X jest kiepski...
Piasek napisał(a):skubiszek napisał(a):za to raz po zakupie Valvoline Max Life – kilka postów wyżej polecany – od innego sprzedawcy silnik Civica się zaszlamił i trzeba było ładnie ściągać pokrywę zaworów i wszystko czyścić...
Kolego – chocbyś tam i superolu nalał – nie jest on w stanie zaszlamić silnika przez tak krótki okres...
Ja bym poprosił najpierw o dokładniejszy opis przypadku
Z jednej strony mielibyśmy do czynienia z chamską i nieudolną podróbą, bo zwykle robi się tak, żeby leszcz-kupujący nie miał absolutnej pewności, że kupił nie to, co myślał. Sprzedając taki syf na allegro, wcześniej czy później nazbierasz trochę negatywów (nie wszyscy wystawiają pozytywy po otrzymaniu paczki).
Z drugiej strony ciężko sobie wyobrazić przypadek, gdy dobry olej (tu Valvoline) działa na zasyfiony silnik jak standardowa płukanka i rusza od razu nagromadzony szlam. Przy czym jeszcze nie wiemy, po jakim czasie nastąpiło "zaszlamienie".
Pankuba napisał(a):Np. Valvoline ma dwie opcje 10W40 do diesli.
Pankuba czy np taki jak ten będzie dobry?

- Od: 23 maja 2010, 19:07
- Auto: Mazda 626 GW 2.0 DiTD '99
Pankuba napisał(a):Piasek napisał(a):skubiszek napisał(a):za to raz po zakupie Valvoline Max Life – kilka postów wyżej polecany – od innego sprzedawcy silnik Civica się zaszlamił i trzeba było ładnie ściągać pokrywę zaworów i wszystko czyścić...
Ja bym poprosił najpierw o dokładniejszy opis przypadku
Z jednej strony mielibyśmy do czynienia z chamską i nieudolną podróbą, bo zwykle robi się tak, żeby leszcz-kupujący nie miał absolutnej pewności, że kupił nie to, co myślał. Sprzedając taki syf na allegro, wcześniej czy później nazbierasz trochę negatywów (nie wszyscy wystawiają pozytywy po otrzymaniu paczki).
Z drugiej strony ciężko sobie wyobrazić przypadek, gdy dobry olej (tu Valvoline) działa na zasyfiony silnik jak standardowa płukanka i rusza od razu nagromadzony szlam. Przy czym jeszcze nie wiemy, po jakim czasie nastąpiło "zaszlamienie".
kolego przy 180tys. miałem robiony rozrząd i ściąganą pokrywę do regulacji zaworów- silnik był czyściutki i zalano ten olej- czy był ory czy nie – nie wiem... po tym zaczęły dziać się dziwne cuda, silnik zaczął rzęzić, stracił trochę na mocy i po 7 tys znów do mechanika- a facet pracował 10 lat w Hondzie i zna się na rzeczy- zdjął pokrywę a tam maź czarna ... więc nie pisz bzdur, że ja ferment sieje – czemu obecnie mam 202 tys i miałem znów zmianę na Castrola i silnik chodzi cichutko i pracuje jak nowy
Honda Accord 2.2 iCTDi
Cytowania się jeszcze nie nauczył czy leniwy? 
BTW: Wg mnie podróba.
Nie, ale:
http://moto-aleja.pl/index.php?p364,val ... l-5-litrow
http://moto-aleja.pl/index.php?p80,valv ... -1l-1-litr
BTW: Wg mnie podróba.
Paluina napisał(a):Pankuba napisał(a):Np. Valvoline ma dwie opcje 10W40 do diesli.
Pankuba czy np taki jak ten będzie dobry?http://allegro.pl/valvoline-maxlife-10w ... 86080.html
Nie, ale:
http://moto-aleja.pl/index.php?p364,val ... l-5-litrow
http://moto-aleja.pl/index.php?p80,valv ... -1l-1-litr
Zrobilem maly tescik oleju
http://www.youtube.com/watch?v=pCNXxrgmyWw
Co sadzicie o jego lepkosci w tych temp i przede wszyskim czy ma prawidlowy kolor poniewaz nie widzialem innej Dexelii
Co sadzicie o jego lepkosci w tych temp i przede wszyskim czy ma prawidlowy kolor poniewaz nie widzialem innej Dexelii
- Od: 27 sie 2010, 10:18
- Auto: Mazda 6 MZR-CD 2003
Mazda 323F BA 1995
Rafcio.s napisał(a):Zrobilem maly tescik oleju![]()
A ile było w zamrażarce, -18 stopni C? Tak jak pisałem na PW: Jeśli chodzi o zachowanie w niskich temperaturach, Dexelia jest pierwszorzędna i nawet przy -25 C powinieneś spokojnie uzyskać identyczny wynik. Kolor odpowiedni.
panowie powiedzcie , dzisija będąc w sklepie widziałem dwa oleje mobila 0w40, jeden z dopiskiem new life czy jakoś tak, ten bez dopisku był za śmieszne pieniądze bo 120 zł,
czy oba te oleje są w pełni syntetyczne??
bardzo ciekawa cena i zastanawiam się czy nie wlać to tego do mojego klekocika
czy oba te oleje są w pełni syntetyczne??
bardzo ciekawa cena i zastanawiam się czy nie wlać to tego do mojego klekocika