Fotelik samochodowy od 9kg – isofix vs pasy
Główne auto dobry nawet używany fotelik premium – np. Romer solidne i świetnie się instalują na pasach wygodne i pancerne jak się dba posłużą paru pokoleniom
do tego zapasowy przenośny lekki fotelik z supermarketu do drugiego auta i to powinno wystarczyć. 

Teoretycznie fotelik 9-36 będziesz miał najdłużej, bo do końca aż już fotelik nie będzie potrzebny, z drugiej strony na początku może być chyba niewygodny dla dziecka. Najlepiej zapytać sprzedawcy. Co do montażu to możliwość instalacji do Isofix to obowiązek jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie dziecka. Rozejrzyj się za fotelikami Cybex. Są robione pod klienta Premium [że niby kasiastym trzeba być] i kojarzą się z czymś luksusowym i nieosiągalnym dla przeciętnego zjadacza chleba ale wcale takie drogie nie są, a za bezpieczeństwo w testach ADAC otrzymują wysokie noty za bezpieczeństwo.
Jakbyś chciał przejrzeć tu znajdziesz wszystkie foteliki Cybex od 9 kilogramów.
Jakbyś chciał przejrzeć tu znajdziesz wszystkie foteliki Cybex od 9 kilogramów.
Ostatnio edytowano 7 gru 2015, 14:53 przez DariuszPE, łącznie edytowano 1 raz
-
DariuszPE
Ja miałem pierwszy fotelik Romer, drugi też (Romer King Plus) i teraz mam trzeci też Romer (KidFix XP)
przywiązanie do marki? nie wiem
... po prostu jakość do ceny dla mnie w sam raz... a po mnie jeszcze szwagier "dodziera" fotelik na swoim dzieciaku a potem po wypraniu tapicerki jeszcze jest co opchnąć na aukcjach
bardzo wytrzymałe foteliki, nie niszczą się tapicerki jakoś szybko... wygodne w obsłudze. KiFix cenię sobie za to, że można go zamontować zarówno do ISOFIX jak i bez – mam dwa auta jedno z uchwytami a drugie bez więc dla mnie rozwiązanie idealne....
- Od: 5 mar 2014, 20:17
- Auto: Mazda 6 GY, LF, 2007
Bierz Romera, wg mnie maxi cosi są przereklamowane 
od pierwszego fotelika mamy isofix i nie wyobrazam sobie walki z pasami przy foteliku dla najmlodszych.
nawet nie chodzi o bezpieczenstwo, bo to pewnie porownywalne, ale o zwykla wygode
od pierwszego fotelika mamy isofix i nie wyobrazam sobie walki z pasami przy foteliku dla najmlodszych.
nawet nie chodzi o bezpieczenstwo, bo to pewnie porownywalne, ale o zwykla wygode
Ja równierz polecam Romera jest naprawdę dobry nawet używany po kuzynkach, spasowanie bardzo dobre, na pasach świetnie trzyma ( dużo zależy od wyprofilowania foteli tylnych ) isofix nie przerabiałem ( drugi foteli w mazdzie mam używany tylny isofix Besafe ale jeżdzi klasycznie na pasach bo młoda też już kieruje i w tej pozycji średnio wygodny jest ale strasznie pancerny jedynie konstrukcja spodu jest na tyle duża że nawet w Vanie ciężko wkłada się szkraba i wysoko siedzi, więc szczerze nie polecam do niskich osobówek raczej ) ale chyba następny fotelik do 34 kg już będzie na isofix ale Romer napewno- bo z pasami trochę roboty czasem było 

Miałem Romera mocowanego pasami, dziecko mi wyrosło, potem wyrosło drugie dziecko i nadal jest co sprzedać na olx
trwałe są.... mam teraz drugi mocowany na isofix i pasy (dowolnie), jest lekki, wygodny i nie widać po nim upływającego czasu.... pewnie znowu drugie dziecko się na nim "wychowa"... polecam Romera
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie...
Jako użytkownik BeSafe'a i Roamera polecam zdecydowanie w tej grupie (do 18kg) BeSafe.
Konkretnie IZI Comfort http://www.besafe.com.pl/p/foteliki-dla ... -x3-isofix
Fotelik doskonały. Wśród wszystkich fotelików chyba jako jedyny pozwala praktycznie położyć dziecko.
Wygodny, solidny, trwały i bezpieczny.
Starszy syn wyrósł z niego i przesiadł się do Roamer Kinga. Jest ok, ale jak młodszy podrośnie to wjedzie BeSafe IZI Up.
Skandynawowie jednak są bezkonkurencyjni.
Konkretnie IZI Comfort http://www.besafe.com.pl/p/foteliki-dla ... -x3-isofix
Fotelik doskonały. Wśród wszystkich fotelików chyba jako jedyny pozwala praktycznie położyć dziecko.
Wygodny, solidny, trwały i bezpieczny.
Starszy syn wyrósł z niego i przesiadł się do Roamer Kinga. Jest ok, ale jak młodszy podrośnie to wjedzie BeSafe IZI Up.
Skandynawowie jednak są bezkonkurencyjni.
Konrad_SK napisał(a):Pułap cenowy +/– 800zł, fotelik z grupy 9-18kg.
Grzyby napisał(a): zdecydowanie w tej grupie (do 18kg) BeSafe. Konkretnie IZI Comfort
W kasie jaką zaproponował Konrad_SK niestety BeSafe się nie zmieści.... są bardzo dobre, praktyczne, trwale ale za to trochę droższe od konkurencji...
Nie wystarczy benzyna we krwi, trzeba mieć też olej w głowie...
Michu_M6 napisał(a):są bardzo dobre, praktyczne, trwale ale za to trochę droższe od konkurencji...
Zawsze można poszukać używki.
150-200zł przy dobrym wietrze uda się Tobie uzyskać. Niestety ceny używek są dość niskie.
Ja szukam 15-36kg obecnie.
Ja szukam 15-36kg obecnie.
darioc napisał(a):i nie wyobrazam sobie walki z pasami przy foteliku dla najmlodszych
Romer w modelu King II LS (we wcześniejszych chyba też) zrobił mocowanie pasami, które jest wygodniejsze od isofixa. Opinia moja jak i żony, która jest "nietechniczna" i spędziła trochę czasu w sklepie dobierając fotelik
W drugim aucie mam jakieś Chicco i tam faktycznie zapięcie tego pasami wymaga wprawy i chwili cierpliwości. W Romerze montaż zajmuje kilka sekund.
No to dla odmiany w modelu EVOLVA zrobili mocowanie pasami które doprowadza do białej gorączki 
Natomiast BeSafe IZI Comfort mocuje się w 5 sekund i to tak że nawet nie drgnie (pasami)
Natomiast BeSafe IZI Comfort mocuje się w 5 sekund i to tak że nawet nie drgnie (pasami)
Cześć! Poszukuje informacji odnośnie tego jakie nosidełko powinienem zakupić dla dziecka. Moja auto jest dość małe dlatego zbyt wiele do niego nie wejdzie, zależy mi na tym aby nie zajmowało dużo miejsca. W oko wpadły mi te nosidełka https://doux-doux.pl/pl/. Macie je może, albo możecie polecić coś innego?
- Od: 11 gru 2021, 21:28
- Auto: Audi A4, 1.8, 2010
dla starszaka jest fajnym rozwiazaniem pas smartkidbelt. dla mnie to jest mega alternatywa fotelika. rodzice nie musza sie meczyc z przenoszeniem fotelika z jednego do drugiego samochodu. pas smartkidbelt jest latwy w montazu
- Od: 30 kwi 2022, 09:34
Michałpiela93 napisał(a):dla starszaka jest fajnym rozwiazaniem pas smartkidbelt. dla mnie to jest mega alternatywa fotelika. rodzice nie musza sie meczyc z przenoszeniem fotelika z jednego do drugiego samochodu. pas smartkidbelt jest latwy w montazu
Jest tani, łatwy w montażu i użytkowaniu ale za grosz nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem.