Sokool napisał(a):więc starej BG taka wartość też raczej wystarczy.
jestem takiego samego zdania, należy wziąść pod uwage ze zalecany przez mazdę olej do mojej BG to 5W30
który ma zarówno lepkośc jak i HTHS mniejsze niż jakikolwiek 0W40.
www.mazdaspeed.pl
Sokool napisał(a):więc starej BG taka wartość też raczej wystarczy.
brii napisał(a):i dlatego w silnikach motocyklowych nie używa się 0W ani nawet 5W
brii napisał(a):Po co wogóle robi się dobrej klasy olej 10W i 15W skoro
marchello napisał(a):wydaje mi sie ze motocykle w zimie nie są eksploatowane i dlatego nie robi sie olejów 0W
marchello napisał(a):po prostu nie da się technologicznie osiągnąć oleju o parametrach np 5W60 czy 0W60
brii napisał(a):marchello napisał(a):wydaje mi sie ze motocykle w zimie nie są eksploatowane i dlatego nie robi sie olejów 0W
A jakie to ma znaczenie – jak silnik już pracuje to temp. zewnętrzna nie ma znaczenia
zalewać oleju który ma parametry lepsze niż silnikowi potrzebne
marchello napisał(a):Pankuba napisał(a):Inna ciekawa kwestia to rzekome silniejsze działanie części olejów 0W .. na uszczelki w starszych silnikach
no to mnie nastraszyłeś, spotkał sie ktoś z takim działaniem 0W-XX
brii napisał(a):Można na codzień używać 5W czy nawet 0W, ale trzeba pamiętać o pewnych założeniach przy eksploatacji – jak ktoś lubi ostro dawać w palnik to niech sobie lepiej da z takimi olejami spokój.
Sokool napisał(a):I pewnie mógłby to równie dobrze być olej 5W60 czy 0W60
Pankuba napisał(a):Inna ciekawa kwestia to rzekome silniejsze działanie części olejów 0W .. na uszczelki w starszych silnikach.
sqader napisał(a):a kto wie ile oleju powinno sie lac do silnika 2.0 ditd z 1998 roku?
marcin255 napisał(a):Za jasna cholerę nie mogę pojąc po co ludziska leją półsynetyk i o zgrozo minerał skoro instrukcja wyraźnie mówi 5W30
malkolm napisał(a):Grzyby lotos 5w30 będzie droższy od elfa
marcin255 napisał(a):Jaki lotos ?
marcin255 napisał(a):ten elf to syntetyk czy cos tam namieszane ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości
Moderatorzy Opinie i Poradniki