Oleje silnikowe
Hey,
Uzywaj dobrego oleju + dobrego filtra oleju I powietrza ... Regularne zmiany ...
I nie ma sensu plukac silnika dobry olej bedzie plukal sobie powoli ..
Jesli silnik jest za syfiony takie plukanie drastyczne moze byc niebezpieczne...
Olej firma jaka ci najlepiej Finansowo podchodzie wszystkie nowoczesne oleje Dieslowskie bende swietne ...
Dobry olej bedzie czyscil silniczek powolutku ... tez .. wiec nie martw sie o zadne dodatki ... Oleje Dieslowskie maja zawsze wiecej dodatkow czyszczacych ...
A gestosc oleju zgodnie z zaleceniami producenta pamietaj ze swiezo po zmianie zeby kontrolowac zuzycie jesli takowe jest i wycieki ... bo syntetyczny moze wyplukac syff z uszczelek I moze kapac .. ale to tylko wtedy kiedy uszczelka uszkodza juz mechanicznie przetarta itd ... dobrych uszczelek nie ruszy
Tani Minerlany + Czestsze Zmiany
Albo Drogi Syntetyk I wydluzone zmiany ...
K.
Uzywaj dobrego oleju + dobrego filtra oleju I powietrza ... Regularne zmiany ...
I nie ma sensu plukac silnika dobry olej bedzie plukal sobie powoli ..
Jesli silnik jest za syfiony takie plukanie drastyczne moze byc niebezpieczne...
Olej firma jaka ci najlepiej Finansowo podchodzie wszystkie nowoczesne oleje Dieslowskie bende swietne ...
Dobry olej bedzie czyscil silniczek powolutku ... tez .. wiec nie martw sie o zadne dodatki ... Oleje Dieslowskie maja zawsze wiecej dodatkow czyszczacych ...
A gestosc oleju zgodnie z zaleceniami producenta pamietaj ze swiezo po zmianie zeby kontrolowac zuzycie jesli takowe jest i wycieki ... bo syntetyczny moze wyplukac syff z uszczelek I moze kapac .. ale to tylko wtedy kiedy uszczelka uszkodza juz mechanicznie przetarta itd ... dobrych uszczelek nie ruszy
K.
Jeśli mogę się wtrącić...
Tani mineralny/Drogi syntetyk – zmiany wg zaleceń producenta AUTA (ostatnio znajomy zmieniał olej wg. zaleceń producenta OLEJU po 20kkm..)
WG mnie...: Tani Mineralny = częstrze zmiany WŁĄŚCICIELA auta
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Jesli bedziesz zmienial dobry syntetyczny olej wedlug zalecen producenta czyli naprzyklad co 8000K Km to bedzie wylewal dobry olej czyli swoja kase ...
A Mineralny olej w cale nie musi byc zly przy regularnych zmianiach I silnik przezyje bude samochodu ..
A Mineralny olej w cale nie musi byc zly przy regularnych zmianiach I silnik przezyje bude samochodu ..
ja do samochodow ktore uzytkuje leje tylko jedna marke olei – nimieckiego Fuchs'a (do mazdy 0w40, do innych przewaznie 10w40). moim zdaniem najlepszy olej, przewyzszajacy jakoscia na pewno Castrola (ktory w polsce jest watpliwej jakosci), mobila, czy shell'a. Oleje te polecil mi niemiecki mechanik pracujacy w ogromnym warsztacie samochodowym, posluchalem i nie zaluje. mazda dopiero zaczel;a przygode z tym olejem pozostale samochody jezdza bez najmniejszych problemow. oleju nie ubya, silnik nie nagrzewa sie przesadnie.
- Od: 6 kwi 2009, 12:54
- Auto: 626 GF/GW Hatchback RF2A 2000r
Fuchs – w dużych pomarańczowych butlach stoi to u mojego mechanika jako najtańszy olej do Poldków, Golfów I i II...
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Fuchs – w dużych pomarańczowych butlach stoi to u mojego mechanika jako najtańszy olej do Poldków, Golfów I i II...
nie wiem Puszupek czy sie podniesiesz po tym ciosie
-
Grucha
Małe pytanko...Jaki kolor powinien mieć olej po ok.100km bo tyle zrobiłem po wymianie, chodzi mi o Dexelie DPF 5W30. U mnie jest czarny jak smoła, nie powinien mieć lekko przezroczystej konsystencji?
Mazda 5 MZR-CD 2.0 143KM 2006
- Od: 19 gru 2008, 15:48
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 143KM 2006r
brii tak było w starych konstrukcjach z pośrednim wtryskiem, olej w nowszych dieslach nie jest już taki czarny.
marzcin13 wcześniejszą wymianę też ty robiłeś
czy dopiero kupiłeś auto??
marzcin13 wcześniejszą wymianę też ty robiłeś
Auto kupiłem 7 miesięcy temu, żadnej wymiany nie robiłem sam, zawsze w ASO (auto jeszcze na gwarancji), no i dziś po powrocie z serwisu ( wymiana oleju+filtr) sprawdziłem olej, spodziewałem się innego koloru, rozumiem że po kilku tysiącach kilometrów może być czarny ale ja zrobiłem 100km. Chodzi mi o to czy panowie z serwisu rzeczywiście mi go wymienili czy też spuścili połowę, dolali drugą i skasowali 350zł.
Mazda 5 MZR-CD 2.0 143KM 2006
- Od: 19 gru 2008, 15:48
- Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 143KM 2006r
malkolm – nie spotkałem jeszcze diesla (nawet nowoczesnego) w którym olej nie jest czarny 
Trusted computing – Yes or No?