Opony letnie i wielosezonowe
Zaryzykowałem – Sportrac 5 już na feldze. No to teraz pora na testy, gdy będę mógł powiedzieć coś więcej na pewno napiszę.
Witam,
będę wkrótce kupował nowe opony letnie do Mazdy 323 F BJ '02 i tu stoję przed trudnym wyborem ponieważ moja wiedza na temat dobrych opon jest znikoma. Dlatego też chciałbym się zapytać jakie opony byście polecali do tego autka. Poprzedni właściciel sprzedał mi Mazdę z oryginalnymi alufelgami 15" ale z zimówkami (185/55 ) więc trzeba coś kupić.
Moglibyście polecić jakieś dobre i stosunkowo niedrogie modele, które oferują dobrą przyczepność i nie ścierają się szybko ?Czy da się zmieścić w 1100zł?
będę wkrótce kupował nowe opony letnie do Mazdy 323 F BJ '02 i tu stoję przed trudnym wyborem ponieważ moja wiedza na temat dobrych opon jest znikoma. Dlatego też chciałbym się zapytać jakie opony byście polecali do tego autka. Poprzedni właściciel sprzedał mi Mazdę z oryginalnymi alufelgami 15" ale z zimówkami (185/55 ) więc trzeba coś kupić.
Moglibyście polecić jakieś dobre i stosunkowo niedrogie modele, które oferują dobrą przyczepność i nie ścierają się szybko ?Czy da się zmieścić w 1100zł?
- Od: 23 lip 2010, 12:36
- Auto: Mazda 323F BJ '02, 2.0 DiTD(101 KM)
Paliodor napisał(a):Witam,
Ja bym brał rozmiar 185/60/15:
albo conti – świetne opony

albo kumho – jakbyś chciał trochę oszczędzić
produkcja co prawda chiny – ale marka płd. koreańska i już chyba dość godna zaufania
Ja jeżdżę na innym modelu tej marki (KH31) i jest OK
pzdr
Paliodor ten rozmiar 185/55 jest bardzo fajny bo nie jest to jeszcze strasznie niski profil czyli będzie w miarę wygodnie, natomiast jeśli nie przeszkadza Ci trochę mniejsze resorowanie a chciałbyś mieć większy wybór – możesz spróbować poszukać czegoś w rozmiarze 195/50 R15, bardziej chodliwy rozmiar więc tutaj spokojnie się zmieścisz w tej kwocie którą podałeś.
Ja byłem bardzo zadowolony z Uniroyali Rainsport w tym rozmiarze, świetne opony na nasze warunki pogodowe, u nas w końcu klimat umiarkowany i często mamy deszcz a ta opona na mokrym spisuje się niesamowicie. W końcu kiedy najbardziej potrzeba Ci przyczepności? Teraz można kupić model Rainsport 2. Jeśli jednak zdecydowałbyś się zostać przy rozmiarze 185/55 R15 to RainExpert zbiera także bardzo dobre opinie.
Ja byłem bardzo zadowolony z Uniroyali Rainsport w tym rozmiarze, świetne opony na nasze warunki pogodowe, u nas w końcu klimat umiarkowany i często mamy deszcz a ta opona na mokrym spisuje się niesamowicie. W końcu kiedy najbardziej potrzeba Ci przyczepności? Teraz można kupić model Rainsport 2. Jeśli jednak zdecydowałbyś się zostać przy rozmiarze 185/55 R15 to RainExpert zbiera także bardzo dobre opinie.
Paliodor napisał(a):Moglibyście polecić jakieś dobre i stosunkowo niedrogie modele, które oferują dobrą przyczepność i nie ścierają się szybko ?Czy da się zmieścić w 1100zł?
Ja polecam do BJ rozmiar 195/50/R15 bardzo dobrze się prezentują na BJ, a jazda jest na prawdę jak na alusy komfortowa. Nie zakładaj wyższego profilu niż 50 bo będą balony.
Ewentualnie możesz dać większy rozmiar ale musiałbyś zmienić oczywiście felgę, a tego chyba nie przewidujesz. Ja jeżdżę na Nokian V, są ciche, jak to już tu kiedyś podkreślałem i dobrze jadą na wodzie, a na suchym to już wiadomo, większość opon nie ma większego problemu. Poza tym, jak je kupowałem to były jednymi z najtańszych na rynku, a całkiem przyzwoicie wypadającymi oponami w testach. Jakość/cena – u mnie to wypadło wtedy wzorowo (w zeszłym roku), nie wiem jak teraz kosztują.
- Od: 23 sie 2010, 23:30
- Auto: szkoda tej Mazdy.. wyżej
MAZDA 323F 1.5-16V (99r)
Wyzej pisalem o Barumach ale to juz chyba zamkniety temat. Niedawno trafilem dalej szukajac opon na nowosc sezonu 2012 Vredestein Sportrac 5.

Uploaded with ImageShack.us
Teraz to juz jestem powaznie zainteresowany zakupem. Ciezko o jakiekolwiek opinie i testy ale jako ze jest to nastepca Sportrac 3 powinno byc dobrze
. Jak Wam sie widzi ta opona?

Uploaded with ImageShack.us
Teraz to juz jestem powaznie zainteresowany zakupem. Ciezko o jakiekolwiek opinie i testy ale jako ze jest to nastepca Sportrac 3 powinno byc dobrze
Hmm Vredestein Sportrac 5 widze że stoją po ponad 500 PLN..troche sporo, ale widze 3ki za 455 : http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredest ... 0-r17-89-v
generalnie po głowie chodzi mi jeszcze:
(ekonomia): http://www.oponeo.pl/dane-opony/barum-b ... 93-v-xl-fr
(hmm chyba za miękkie..): http://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli ... -r17-89-zr
http://www.oponeo.pl/dane-opony/contine ... 17-89-h-fr
budzet 500max za sztuke, najchętniej dam 1800 za caly komplet
generalnie po głowie chodzi mi jeszcze:
(ekonomia): http://www.oponeo.pl/dane-opony/barum-b ... 93-v-xl-fr
(hmm chyba za miękkie..): http://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli ... -r17-89-zr
http://www.oponeo.pl/dane-opony/contine ... 17-89-h-fr
budzet 500max za sztuke, najchętniej dam 1800 za caly komplet
- Od: 24 sty 2011, 18:44
- Auto: M3 BK 2.0 Top Sport 2005
Osobiście polecam Uniroyal RainExpert wrzuciłem nowe do mojej m3 i muszę przyznać że jestem mile zaskoczony więc po co przepłacać sprawdzicie testy, nawet chińczyki latem dają rade 
dzux napisał(a):Osobiście polecam Uniroyal RainExpert wrzuciłem nowe do mojej m3 i muszę przyznać że jestem mile zaskoczony więc po co przepłacać sprawdzicie testy, nawet chińczyki latem dają rade
super opony szczególnie podczas deszczu na suchej tez rewelacja
polecam

Hej,
BRIDGESTONE RE002 ADRENALIN – ktoś miał do czynienia z tymi oponami ?
Mam jeszcze w sumie opony letnie na ten sezon, ale sam ich nie wybierałem, były z autem.
Myślę żeby zakupi komplet nowych i wpadły mi w oczy takowe.
Szukam opon do 185 konnego diesla. Cena nie jest kryterium wyboru.
BRIDGESTONE RE002 ADRENALIN – ktoś miał do czynienia z tymi oponami ?
Mam jeszcze w sumie opony letnie na ten sezon, ale sam ich nie wybierałem, były z autem.
Myślę żeby zakupi komplet nowych i wpadły mi w oczy takowe.
Szukam opon do 185 konnego diesla. Cena nie jest kryterium wyboru.
..::Born To Rise Hell::..
Witam,
Mogę polecić Michellin Energy Saver – mam od kilku tygodni te opony, dobrze się sprawują na drodze, ciche, patrzyłem na różne testy i w sumie te były jedne z lepszych.
Głównie zastanawiałem się jeszcze nad:
– Uniroyal RainExpert
– Continental ContiPremiumContact 2
– Dunlop Fast Response
– Pirelli Cinturato P6
ale ostatecznie wybrałem Michellin, co do zakupu to nie żałuję, jednak nie wiele mogę jeszcze powiedzieć o nich bo za krótko je mam.
Mogę polecić Michellin Energy Saver – mam od kilku tygodni te opony, dobrze się sprawują na drodze, ciche, patrzyłem na różne testy i w sumie te były jedne z lepszych.
Głównie zastanawiałem się jeszcze nad:
– Uniroyal RainExpert
– Continental ContiPremiumContact 2
– Dunlop Fast Response
– Pirelli Cinturato P6
ale ostatecznie wybrałem Michellin, co do zakupu to nie żałuję, jednak nie wiele mogę jeszcze powiedzieć o nich bo za krótko je mam.
- Od: 1 lip 2012, 01:40
- Auto: Mazda 3 1.6 Benzyna Saloon 2004
Radex tylko że ER300 to jest inna klasa opon, Potenza to opony sportowe.
JohnnyB nie podpowiem co warte są te opony bo nie miałem z nimi styczności, ale spotkałem się z opiniami że Potenza S001 lepiej się spisuje na mokrych nawierzchniach, podczas gdy RE002 polecana jest do jazdy po suchym. U nas klimat wiadomo jaki mamy, pytanie w jakich warunkach masz zamiar z nich korzystać.
JohnnyB nie podpowiem co warte są te opony bo nie miałem z nimi styczności, ale spotkałem się z opiniami że Potenza S001 lepiej się spisuje na mokrych nawierzchniach, podczas gdy RE002 polecana jest do jazdy po suchym. U nas klimat wiadomo jaki mamy, pytanie w jakich warunkach masz zamiar z nich korzystać.
Samochód w którym będą zainstalowane te opony to cywilna wersja, więc nie wydaje mi się abym doszedł do granic przyczepności takich RE002 na mokrej nawierzchni :–). W sumie wydają mi się nieco nad wyrost i takowe, ale komplet 205/55/16 można kupić za 1300 PLN. Tylko 150-200 więcej od takich Uniroyal.
A to co w przypadku serii Potenza jest faktem, to są to jedne z najcichszych i zarazem twardych opon. Co jak dla mnie gwarantuje mi komfort i przynajmniej 4 lata użytkowania.
Na razie dojeżdżam stare Micheliny, ale wymieniać je będę prawdopodobnie na Adrenaline RE002.
Dzięki za info ;–).
A to co w przypadku serii Potenza jest faktem, to są to jedne z najcichszych i zarazem twardych opon. Co jak dla mnie gwarantuje mi komfort i przynajmniej 4 lata użytkowania.
Na razie dojeżdżam stare Micheliny, ale wymieniać je będę prawdopodobnie na Adrenaline RE002.
Dzięki za info ;–).
..::Born To Rise Hell::..
Chcę wreszcie kupić nowe opony..
Letnie, które teraz mam założone, wyglądają niemalże jak po rajdzie formuły F1...
Wielu znajomych poleca Dunlopy, wybrałem 2, co możecie o nich powiedzieć?
1. http://www.motostrada.pl/dunlop_sp_spor ... 83349.html
2. http://www.opony.com/parametry-opony/du ... 6-91-y-mfs
Według testów, które znalazłem w internecie, Dunlopy Fastresponse zajmują zazwyczaj czołowe pozycje.
O tych Sport MAXX pierwsze szczerze mówiąc słyszę..
Szukam opon do ok 300 zł/sztuka (chce kupić oczywiście komplet 4sztuk).
Które Wy byście wybrali?
Letnie, które teraz mam założone, wyglądają niemalże jak po rajdzie formuły F1...
Wielu znajomych poleca Dunlopy, wybrałem 2, co możecie o nich powiedzieć?
1. http://www.motostrada.pl/dunlop_sp_spor ... 83349.html
2. http://www.opony.com/parametry-opony/du ... 6-91-y-mfs
Według testów, które znalazłem w internecie, Dunlopy Fastresponse zajmują zazwyczaj czołowe pozycje.
O tych Sport MAXX pierwsze szczerze mówiąc słyszę..
Szukam opon do ok 300 zł/sztuka (chce kupić oczywiście komplet 4sztuk).
Które Wy byście wybrali?
rej napisał(a):Do mojej 626ge od 3lat założone letnie FIRESTONE TZ300 185/65R14 86 H- Polecam,dobre oponki,ciche,dobrze odprowadzają wodę,wolno się ścierają-jak dla mnie rewelka!
Ja też mam takie Firestony, od dwóch lat, tylko w rozmiarze 195/60/15. Potwierdzam wymienione wyżej zalety, również jako monter i sprzedawca opon.
Godne polecenia i jeszcze lepsze są Vredestein Sportrac 3, oczywiście trochę droższe.
Ostatnio edytowano 8 lip 2012, 15:57 przez tadziomaru1, łącznie edytowano 1 raz
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1