Jaki olej wybrać?
Mam takie pytanie. Czy do mojej Mazdy 2,0 136KM właściwy będzie olej LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W-40 taki jak tutaj http://www.liquimoly.sklep.pl/pl/p/Synt ... h-5W-40/52 ? Chodzi mi o to czy normy tego oleju ACEAA3-98/B3-98 Issue 2/B4-98 ; API SM/CF ; BMW Longlife-98 ; MB-Freigabe 229.1 ;MB-Freigabe 229.3 ; Porsche ; VW 502.00 / 505.00 będą właściwe dla silnika diesla Mazdy bez DPF-a ?
Wiem, że producent Mazdy zaleca Dexelie 5W30 ale ja już od zakupu mam cały czas 5W40 , a przebieg 270 tys km więc wolę nie ryzykować i kontynuować 5W40. Mam możliwość zakupu tego oleju LIQUI MOLY z pewnego źródła, a wiem, że to bardzo dobre oleje w pełni syntetyczne. Kiedy po zakupie Mazdy wymieniłem olej na LIQUI MOLY Diesel Synthoil 5W-40 to silnik ładniej , ciszej zaczął pracować, a spalanie spadło o 0,8 litra/100km.
Teraz się zastanawiam czy lepszy dla mojego silnika będzie olej LIQUI MOLY Diesel Synthoil 5W-40 ze specyfikacją ACEA:B4-04; API CF czy lepszy LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W-40 ze specyfikacją ACEA:A3-98/B3-98 Issue 2/B4-98 ; API SM/CF ? Na tym drugim ostatnie 10 tys km zrobiłem i za miesiąc czas na wymianę.
Wiem, że producent Mazdy zaleca Dexelie 5W30 ale ja już od zakupu mam cały czas 5W40 , a przebieg 270 tys km więc wolę nie ryzykować i kontynuować 5W40. Mam możliwość zakupu tego oleju LIQUI MOLY z pewnego źródła, a wiem, że to bardzo dobre oleje w pełni syntetyczne. Kiedy po zakupie Mazdy wymieniłem olej na LIQUI MOLY Diesel Synthoil 5W-40 to silnik ładniej , ciszej zaczął pracować, a spalanie spadło o 0,8 litra/100km.
Teraz się zastanawiam czy lepszy dla mojego silnika będzie olej LIQUI MOLY Diesel Synthoil 5W-40 ze specyfikacją ACEA:B4-04; API CF czy lepszy LIQUI MOLY Synthoil High Tech 5W-40 ze specyfikacją ACEA:A3-98/B3-98 Issue 2/B4-98 ; API SM/CF ? Na tym drugim ostatnie 10 tys km zrobiłem i za miesiąc czas na wymianę.
marcin255 napisał(a):na dniach będzie maxlife 5w30 bez FE , taki mam zamiar zalać następny
Na angielskiej stronie Valvoline rzeczywiście taki olej jest, lecz na polskiej już widnieje... Szkoda, że go wycofują z oferty, olej z dopiskiem "FE" nie musi oznaczać gorszej ochrony.
Nowy maxlife A3 5w30 teraz mamy wybór z maxlife 5w30 FE A5 lub 5w40 , polecany tu sklep będzie miał za kilka dni . Chyba kiepsko ten Maxlife FE schodził 
Sprawdź instrukcję. Dla silnika FS w Maździe 323 BJ, ilość oleju do wymiany (z filtrem) to 3.5 litra.
-
rav 75
email9 napisał(a):To dlaczego u mnie weszło niecałe 3l z filtrem i poziom na miarce był na max? Jakoś bardzo mało tam go weszło jak mówicie że 3,5l +filtr.
Instrukcja swoje a życie swoje. W BJ FP wchodziło mi 3 litry oleju z filtrem,miska wymieniona bez uszkodzeń. Sam zadawałem takie pytanie na forum,nikt nie był w stanie odpowiedzieć dlaczego tak jest.
-
rav 75
wtsz napisał(a):podałem Wam linka do oficjalnego sklepu Valvoline ,
A gdzie to jest potwierdzone, że oficjalny ?
na starej stronie Valvoline.pl był nawet link do tego sklepu , na nowej nie ma
Co się stało ze sklepem Ravenola ? nigdzie nie można kupić ( poza sklepem niemieckim ) – ktoś coś wie. W ostateczności pomęczę sie z Petrostarem hyhyhy, bo tylko u nich niby jest jeszcze.