Opony letnie i wielosezonowe
Trochę się obawiam, że te z nowej produkcji będą w wyższych cenach (bo droższe euro, niż rok temu). Z drugiej strony idzie kryzys, więc ceny nie powinny rosnąć. I bądź tu mądry...
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
Jakieś 2 tyg temu "znajomy znajomego", który ściąga opony powiedział, że w 2012 ceny mają być wyższe. Nie wiem na ile mu wierzyć i na ile jest to pewne. Sam obecnie czekam, aż przejdzie fala sezonowych wymian.
Mysle, ze wielkiej kwoty nie ryzykujesz wiec ja bym poczekal....
devil-80 napisał(a):Ja mam aktualnie 14 175/65 w mazdzie 323 1.3 silnik czy takie powinny być czy mogę je zmienić na jakieś szersze, żeby autko lepiej się trzymało?
Załóż 185 (na te same felgi) – różnica w średnicy niewielka, w trzymaniu też nie poczujesz. Za to w koleinach poczuć możesz ściąganie (im głębsza koleina i szersza opona, tym bardziej rzuca). Szersze niż 185, to niższy profil musisz wybrać – 60. Tylko nie kupuj jakiegoś badziewia.
Świat widziany okiem obiektywu ujawnia niedostrzegane wcześniej kształty i kolory.
www.galeria.advitech.eu
www.galeria.advitech.eu
Rozmawiałem z gościem, u którego kupowałem i wymieniałem opony i powiedział, że ciężko jest trafić kiedy opona będzie najtańsza.
Cena może zmienić się z dnia na dzień.
Proponował mi przyjechać pod koniec lutego lub w marcu.
Nie wiem na ile mu wierzyć, ale jakichs szalonych różnic w cenach to chyba też nie będzie.
Cena może zmienić się z dnia na dzień.
Proponował mi przyjechać pod koniec lutego lub w marcu.
Nie wiem na ile mu wierzyć, ale jakichs szalonych różnic w cenach to chyba też nie będzie.
Ja zwykle kupuję zimowe w czerwcu/lipcu a letnie w grudniu. Do tej pory sprawdzało się.
Świat widziany okiem obiektywu ujawnia niedostrzegane wcześniej kształty i kolory.
www.galeria.advitech.eu
www.galeria.advitech.eu
Ja niestety czekać nie mogę ... opony na firmę, w listopadzie podwójny podatek.
Ceny swoich letnich wybrańców obserwowałem już ok 1,5 miesiąca i żadnych większych wahań nie zauważyłem...
Ceny swoich letnich wybrańców obserwowałem już ok 1,5 miesiąca i żadnych większych wahań nie zauważyłem...
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Witam.
Szukam letnich opon, sporo szukałem, czytaczem i najbardziej z testów i opinie chciał bym kupić
-Pirelli Cinturato P7 205/55 R16 91V
-Continental PremiumContact 2 205/55 R16 91V
nie mogę się zdecydować, i tu mam pytanie do was, pomyślałem ze kupie dwie pirelli i dwie continentale, jedne pójdą na przednia os a drugie na tylną, co o tym sadzicie?? dobry pomysł? czy lepiej nie kombinować?
Szukam letnich opon, sporo szukałem, czytaczem i najbardziej z testów i opinie chciał bym kupić
-Pirelli Cinturato P7 205/55 R16 91V
-Continental PremiumContact 2 205/55 R16 91V
nie mogę się zdecydować, i tu mam pytanie do was, pomyślałem ze kupie dwie pirelli i dwie continentale, jedne pójdą na przednia os a drugie na tylną, co o tym sadzicie?? dobry pomysł? czy lepiej nie kombinować?
klajgus napisał(a):lepiej nie kombinować
ja bym kupil...
klajgus napisał(a):Continental PremiumContact 2 205/55 R16 91V
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
ja bym też nie kombinował jest różnica w zachowaniu się samochodu
też bym brał Continentale
też bym brał Continentale
-
wiesko
Polecam Nokian H. Ciche, nie zużywają się nadmiernie i co najważniejsze dobrze odprowadzają wodę zwłaszcza podczas jazdy w powszechnych u nas koleinach. Na suchym bez zarzutu, jak wszystkie inne zresztą.
www.galeria.advitech.eu
www.galeria.advitech.eu
Yokohama A.Drive – polecam oponki, świetnie sobie radzą, na mokrym również doskonale odprowadzają wodę, nawet w tą zimę gdy już spadł śnieg na nich jeździłem przez chwilę i było elegancko, no wiadomo jak wpadło się w śnieg zmrożony to już tak kolorowo nie było, ale weszły zimówki Yokohamy 

- Od: 10 sty 2012, 08:14
- Auto: Mazda 6 GG 2004 2.0 benz
Szyman napisał(a):Yokohama A.Drive – polecam oponki, świetnie sobie radzą,
a jak nie polecam, miałem te opony w almerze tylko 14" i na mokrym przy ruszaniu czułem się jak bym miał 200KM (w rzeczywistości 90) ciężko było nie zerwać przyczepności.
No to bardzo dziwne, może były stare rocznikowo i mieszanka już stwardniała? Bo ja tak jak mówię, jeździłem teraz w zimę i sobie radę dawały bez problemu.. Polecają ją nie tylko użytkownicy, ale też ludzie z serwisów i innych wyspecjalizowanych sklepów.. Musiałeś trafić na jakąś trefną sztukę bo te opony do mokrego są wręcz stworzone, albo miałeś już łyse albo były już stare..

- Od: 10 sty 2012, 08:14
- Auto: Mazda 6 GG 2004 2.0 benz
Ceny opon pięknie poszybowały w górę zaraz po nowym roku.
Przykładowo: Bridgestone ER300 Ecopia 205/55 R16 91V
W grudniu 1szt. kosztowała 307zł, na początku stycznia widziałem ją za 339zł, a dziś już 379zł.
Obserwowane na oponeo.pl
Przykładowo: Bridgestone ER300 Ecopia 205/55 R16 91V
W grudniu 1szt. kosztowała 307zł, na początku stycznia widziałem ją za 339zł, a dziś już 379zł.
Obserwowane na oponeo.pl
oto garść informacji jakie uzyskałem w firmie netcar.pl w której do tej pory robiłem zakupy kilkunastu kompletów opon:
– wysoki kurs euro
– wzrost cen giełdowych kauczuku
– mniejsza produkcja = mniejsze zapasy magazynowe=mniej wyprzedaży lub wręcz braki w zaopatrzeniu!
np. dochodzi do paradoksu, że kupiłem łącznie jednym zamówieniem 16 szt. opon zimowych Alpin z czego cześć była w wyższej cenie, bo była z nowszej dostawy...
Patrząc na ceny letnich opon raczej spodziewam się ich wzrostu do czasu aż relacja EUR/PLN nie będzie lepsza, a tę zapowiadają na ostatnie kwartały tego roku;
Też szukam opon na sezon letni, zdecyduję się na zakup w najbliższym czasie, również z powodu niskiego popytu w obecnym czasie.
Kiedyś udało mi się kupić letnie w zimie w dobrej cenie, składając zamówienie wg ceny na stronie, która nie była zaktualizowana. Szanujący się sklep raczej nie powinien próbować zmieniać ceny;
– wysoki kurs euro
– wzrost cen giełdowych kauczuku
– mniejsza produkcja = mniejsze zapasy magazynowe=mniej wyprzedaży lub wręcz braki w zaopatrzeniu!
np. dochodzi do paradoksu, że kupiłem łącznie jednym zamówieniem 16 szt. opon zimowych Alpin z czego cześć była w wyższej cenie, bo była z nowszej dostawy...
Patrząc na ceny letnich opon raczej spodziewam się ich wzrostu do czasu aż relacja EUR/PLN nie będzie lepsza, a tę zapowiadają na ostatnie kwartały tego roku;
Też szukam opon na sezon letni, zdecyduję się na zakup w najbliższym czasie, również z powodu niskiego popytu w obecnym czasie.
Kiedyś udało mi się kupić letnie w zimie w dobrej cenie, składając zamówienie wg ceny na stronie, która nie była zaktualizowana. Szanujący się sklep raczej nie powinien próbować zmieniać ceny;
- Od: 1 maja 2011, 23:19
- Auto: Mazda 3 BK Z6 hb '07
Ja też teraz szukam opon do Jeep`a i zastanawiam się czy czekać czy wciągać teraz 

Ja do końca stycznia kupię bo rozmawiałem z oponiarzem i powiedział mi, że jest przekonany na 99%, iż będzie jeszcze drożej.
A mogłem kupić w grudniu bo pieniądze leżą specjalnie na oponki to teraz już muszę dołożyć...
Cały czas temat letnich gum obserwuję i widzę, że jest nieciekawie.
A mogłem kupić w grudniu bo pieniądze leżą specjalnie na oponki to teraz już muszę dołożyć...
Cały czas temat letnich gum obserwuję i widzę, że jest nieciekawie.