Jaki olej wybrać?
Liqui Moly 5W30 będzie ok do LF 2.0?
- Od: 22 lip 2014, 11:58
- Auto: Mazda 3 Kintaro
Czy taki olej
http://allegro.pl/show_item.php?item=5043219857
Będzie odpowiedni do Mazdy 3 BL 1.6 benz + lpg? (88k przebiegu)
Czy może lepiej wlać 5w40 z uwagi na lpg?

Będzie odpowiedni do Mazdy 3 BL 1.6 benz + lpg? (88k przebiegu)
Czy może lepiej wlać 5w40 z uwagi na lpg?
- Od: 28 lip 2014, 22:28
- Auto: Mazda 3 BL 1.6
No moim argumentem jest to, że to tak samo dobry olej jak nie lepszy od tamtych trzech i napisałem to specjalnie dla przekory.
A argumentów przeciwko generalnie nie znajdziesz, poza historyjkami od znajomego wujka kolegi ciotki siostrzeńca.
A argumentów przeciwko generalnie nie znajdziesz, poza historyjkami od znajomego wujka kolegi ciotki siostrzeńca.
Ponieważ tak poleca producent silnika i jeśli z motorem nic się nie dzieje/nie pracuje w warunkach które by przewidywaly lanie innej oliwy to zalewamy silnik olejem 5w30 
-
Im trudniej, tym lepiej
- Od: 19 cze 2015, 07:10
- Auto: Mazda 6 GY LFVE '06
Mazda 323 BG B6 '92
wtsz napisał(a):A argumentów przeciwko generalnie nie znajdziesz, poza historyjkami od znajomego wujka kolegi ciotki siostrzeńca.
Argumenty są w kartach charakterystyki w "historyjkach", ale jeździć bedzie na każdym.
Wybrałbym Motula ,Valvo, Ravenola.
To wklej te argumenty a nie rzucasz tak tylko bez pokrycia bo wychodzi na to, ze ten shell jest taki slaby, ze sie go nie powinno polecac.
ze ten shell jest taki slaby, ze sie go nie powinno polecac.
Wyraziłem co ja zalałbym z własnego doświadczenia. Oleje, które wymieniłem rozlewane są w jednym miejscu.
Teraz jest grubo powyżej 30C i Mazdy chyba nie zacieraja sie na 5W30 cokolwiek ktoś tam wlał do silnika.
Jeżeli devil1051 pyta to wyrażam swoja opinię przyjmując, że ma na uwadze olej premium.
Ten Shell jest OK
Mozecie mi podpowiedziec ktory olej wybrac? Teraz nie mam pojecia jaki olej jest wlany bo auto kupilem z parkingu a nie bezposrednio od wlasciciela.
Chodzi o Mazde 6 benzyna 2.0 147 KM 2007r przejechane 107tys km. Dodatkowo na dniach jade do Buska zakladac gaz. Biorac to pod uwage potrzebny jest inny olej niz w przypadku samej benzyny?
Chodzi o Mazde 6 benzyna 2.0 147 KM 2007r przejechane 107tys km. Dodatkowo na dniach jade do Buska zakladac gaz. Biorac to pod uwage potrzebny jest inny olej niz w przypadku samej benzyny?
hecktor2 napisał(a):(...) bo auto kupilem z parkingu a nie bezposrednio od wlasciciela.
To teraz może być trudno Ci doradzić, bo jak auto z komisu, to my możemy wyrazić swoją rację, ale nie wiadomo w jakiej kondycji jest Twój silnik.
Generalnie lepkość 5W30 jest wskazana. Tylko jak ma być gaz, to nie wiem czy olej energooszczędny z normą A5/B5, czy zwykły A3/B3, czy może w ogóle 5W40. Niech się inni wypowiedzą.
A no własnie nie mam pojęcia kto i jak użytkował wcześniej ten samochód.
Co do samych danych dotyczących olejów to dla mnie czarna magia. Czekam na kolejne odpowiedzi
Jakaś konkretna marka jest polecana?
Co do samych danych dotyczących olejów to dla mnie czarna magia. Czekam na kolejne odpowiedzi
Masz wyniki w ankiecie nad tematem. Jeżeli to ci nic nie mowi to albo bierzesz pierwsza lepsza porade jaki konkretnie olej zalac albo zatanawiasz sie dlaczego tutaj wiekszosc chwali swój wybór i to co aktualnie leje i dalej będzie w kropce.
Co do samych danych dotyczących olejów to dla mnie czarna magia. Czekam na kolejne odpowiedziJakaś konkretna marka jest polecana?
Jeżeli nie ma dymu z rury wydechowej, bagnetu, pokrywy zaworów, silnik pracuje równo i nie leje wlałbym 5W30.
Benzynowe silniki mają z reguły mniejsze przebiegi, aniżeli diesle. Taki markowy olej może nawet pomóc.
Motul, Valvo, Ravenol- mogę polecić.
Jak najbardziej zalej silnik półsyntetykiem 10W40. Jak najbardziej może być Shell Helix. Dobry olej w dobrej cenie, silnik pracuje równo i cicho na nim.
- Od: 2 cze 2015, 12:41
- Auto: mazda rx-8
2005
mazdausers napisał(a):Jak najbardziej może być Shell Helix
Jak najbardziej może też być ORLEN mineralny...

Albo towotu napchaj pod korek 
Jezdziłem ok. 1,5 roku na 10W40 (co poprzedni właściciel lał to nie wiem) i ostatnio zalałem 5W40 i narazie zrobiłem prawie 1000km i nic się złego nie dzieje. Oleju nie ubywa, mierzyłem miarką na bagnecie. Mam prawie ten sam silnik tylko 2.0 fs i na moje oko z 400 000 km przebiegu
Lej 5W30, albo 5W40.
Jezdziłem ok. 1,5 roku na 10W40 (co poprzedni właściciel lał to nie wiem) i ostatnio zalałem 5W40 i narazie zrobiłem prawie 1000km i nic się złego nie dzieje. Oleju nie ubywa, mierzyłem miarką na bagnecie. Mam prawie ten sam silnik tylko 2.0 fs i na moje oko z 400 000 km przebiegu

Lej 5W30, albo 5W40.