Jaki olej wybrać?
Witam wszystkich.
Jaki najlepiej olej wlać do Mazdy 3 bk 2.0 Benzyna 215k przebiegu ?
- Od: 4 kwi 2015, 21:03
- Auto: Mazda 3 2.0 Bk Top Sport
Wlałem Ravenola 5w30 FO do bezyny 200kkm i pełen gaz. Olej smaruje bez zadnego problemu przy temp. powyżej 30C. Jeżeli silnik jest w dobrym stanie (może mieć 300kkm) lałbym 5W30.
A coś bardziej dostepnego? U mnie raczej takiego nie znajde, a z internetu nie chce zamawiać żeby nie kupic podróby. Na co zrwacac uwage przy zakupie?
Przeciez masz oficjalny sklep Ravenola w Polsce prowadzony przez dystrybutora, jak to cie nie przekonuje to juz tylko wrozka moze ci zagwarantowac oryginalny olej z jedynego prawdziwego zrodla.
Przeczytaj lepiej ten temat o olejach bo zadajesz pytanie na ktore odpowiedz padla tu juz setki razy.
Przeczytaj lepiej ten temat o olejach bo zadajesz pytanie na ktore odpowiedz padla tu juz setki razy.
Nie spinaj sie tak. Znalazłem ich sklep, skoro polecacie Ravenol, to wybrać polecany tu FO czy FEL jak podaje konfigurator na ich stronie?
Krzysiek108,
Tak naprawdę każdy olej 5W30 ACEA A5/B5 z pewnego źródła, tzn. duża hurtownia/sklep, zmieniany „na czas” będzie OK. Jeśli ma być Ravenol to FO. Nie chcesz/nie możesz zakupić przez neta – parę postów wstecz podawałem linka do sieci sklepów stacjonarnych handlujących tą marką.
Tak naprawdę każdy olej 5W30 ACEA A5/B5 z pewnego źródła, tzn. duża hurtownia/sklep, zmieniany „na czas” będzie OK. Jeśli ma być Ravenol to FO. Nie chcesz/nie możesz zakupić przez neta – parę postów wstecz podawałem linka do sieci sklepów stacjonarnych handlujących tą marką.

Według instrukcji ma być 5W20 lub 5W30. Polecam 5W30 z normą ACEA A5/B5, ewentualnie A3/B3. Marka dowolna z pominięciem Castrol, Mobil, Orlen, Lotos.
----------------------------------------------------------
Patrzyłem na Ravenol FO 5W30 pod kątem mojej mazdy, lecz o ile spełnia normę ACEA A5/B5, co mnie zadowala, to normę jakościową API spełnia tylko dla benzyniaków SL/SM, a nie ma żadnej API Cx. Zatem, nada się to to do diesla? W opisie piszą, że niby tak.
----------------------------------------------------------
Patrzyłem na Ravenol FO 5W30 pod kątem mojej mazdy, lecz o ile spełnia normę ACEA A5/B5, co mnie zadowala, to normę jakościową API spełnia tylko dla benzyniaków SL/SM, a nie ma żadnej API Cx. Zatem, nada się to to do diesla? W opisie piszą, że niby tak.
a jaki olej polecają Panowie po wymianie pierścieni-czyli tzw. mały remont (panewki nie wymagały wymiany). teraz zalany GM 10W40 na dotarcie. miało ubywać bo się dociera a tu nic przez dwa tysiące km. tylko pytanie co teraz. zostać przy 10W40, zmiana na 5W40 czy może to co w fabryce czyli 5W30? moje poprzednie dwa samochody jeździły na elfie 10W40 i nic się z nimi nie działo. boli mnie już od tego głowa bo nie chcę szybko zepsuć. 626 GF FS 115KM 240tys. przebiegu (podobno
)

witam
po wyzwoleniu się spod gwarancyjnej opieki ASO i pod wpływem opinii z tego forum zalałem madzię Ravenolem 5W30. Miałem nadzieję, że ustanie klekotanie przy zimnym silniku (wg ASO ten typ tak ma – "wie pan tam sa takie łopatki" i takie tam) ale jednak nie. W zamian spadło mi spalanie o jakieś 0,3-0,4 l/100km na dojazdach do pracy – średnia z ostatniego tankowania 6,6 – a samochód dostał jakby lekkiego kopa – ogólnie polecam ten olej chociaż ciągle kojarzy mi sie z riwanolem
po wyzwoleniu się spod gwarancyjnej opieki ASO i pod wpływem opinii z tego forum zalałem madzię Ravenolem 5W30. Miałem nadzieję, że ustanie klekotanie przy zimnym silniku (wg ASO ten typ tak ma – "wie pan tam sa takie łopatki" i takie tam) ale jednak nie. W zamian spadło mi spalanie o jakieś 0,3-0,4 l/100km na dojazdach do pracy – średnia z ostatniego tankowania 6,6 – a samochód dostał jakby lekkiego kopa – ogólnie polecam ten olej chociaż ciągle kojarzy mi sie z riwanolem

-
Mski
Świder napisał(a):Wlałem też olej dexellia 5W30 Ultra-mam dpf(nowyyy)
Niestety wlałeś ZŁY olej.
Ultra nie jest do silników z DPF, musisz zalać DEXELIA ULTRA DPF.
P.S. Zapis o RX8 (nie MX8) to potwierdza.
Miałem nadzieję, że ustanie klekotanie przy zimnym silniku (wg ASO ten typ tak ma – "wie pan tam sa takie łopatki" i takie tam) ale jednak nie. W zamian spadło mi spalanie o jakieś 0,3-0,4 l/100km na dojazdach do pracy – średnia z ostatniego tankowania 6,6
W fordzie klekotanie szklanek ustało i faktyczni pali jak na Forda bardzo mało.
Świder napisał(a):Witam.
Wlałem olej dexellia 5W30 Ultra-mam dpf(nowyyy) i na karnistrze przeczytałem,że to olej do mazdy mx-8???
Olej musi być taki http://www.motochemia.pl/mazda-original ... -2933.html , sam kupowałeś czy ktoś Ci taki polecił do wymiany?