Grzyby napisał(a):Seraf napisał(a):a co sądzicie o Dębicy Frigo 2??
Bardzo dobra opona w wyśmienitej cenie.
Jak nie zamierzasz urządzać sobie w zimie ekstremalnych wyścigów a normalnie i bezpiecznie jeździć to będzie wyśmienita.
Sam takie kupię na tą zimę.
Nie wiem skąd te zachwyty?!
Grzyby napisał(a):Szkoda że w tych testach nie ma np. Dębicy Frigo. W sumie to chyba w żadnych teście ADAC'a nie było "polskich" opon. A ciekawe jak by wypadły.
Jak już wcześniej wspomniano ADAC testował Dębicę Frigo 2 o rozmiarze 195/65 R15 T w 2006 roku w samochodzie VW Golf z końcowym werdyktem „nie polecana” – opona ta wprawdzie wypadła spośród 13 testowanych najlepiej na śniegu i lodzie, ale równocześnie zajęła przedostanie miejsce na mokrym i tylko oczko lepiej na suchym. Bardzo podobnie oceniona została jeszcze w teście tygodnika Motor i również ten periodyk nie rekomendował tej gumy.
Nie jest problemem wyprodukowanie opony, która będzie dobra na śniegu, ale już znacznie trudniejszą sztuką jest, aby jednocześnie była równie dobra w pozostałych warunkach. Jest to o tyle ważne, że w zimie nie jeździmy wyłącznie po śniegu – statystycznie to nawet chyba coraz mniej. Zatem warto szukać takiej, która we wszystkich kategoriach prezentuje możliwie wyrównany, wysoki poziom.
Od siebie dodam, że miałem okazję podróżować na oponach Dębicy zarówno letnich jak i zimowych parę sezonów z racji ich użytkowania w autach służbowych i niczym pozytywnym nie zasłynęły, wręcz przeciwnie „niespodzianki” w postaci skrzywień, guzów a nawet wyłażących drutów raz na zawsze mnie do tej marki zniechęciły i nikomu tych opon nie polecam – wolę dołożyć parę zł i kupić coś z wyższej półki.
alezandra napisał(a):Koledzy a podpowiedzcie mi jaki powinien być standardowy rozmiar dla 626 gf na zimę na felgę 15, bo spotkałam się z kilkoma rozmiarami i mam mały mętlik? 195/60?, 185/65?
pozdrawiam
Obydwa te rozmiary nadają się do 626 – wybór należy do Ciebie.