Oleje silnikowe
Skladl sie niezmienil .....
Dopuszczono uzywanie nazwy syntetyczny na olejach grupy 3.
Dlatego w niemczech na Dexeli nie uswiadczysz napisu syntetyczny ... Bo prawo w niemczech wymaga jesli olej ma napis syntetyczny musi byc minimum PAO baza ....
Jesli twoje auto ma turbo .. ja bym tylko uzywal oleju z PAO . baza albo Ester ze wzgledu na turbo ...
PS. Kto produkuje dexelie ? ( ja nie watpie ze to dobry olej ) ale sa pewnie i lepsze ...
Dopuszczono uzywanie nazwy syntetyczny na olejach grupy 3.
Dlatego w niemczech na Dexeli nie uswiadczysz napisu syntetyczny ... Bo prawo w niemczech wymaga jesli olej ma napis syntetyczny musi byc minimum PAO baza ....
Jesli twoje auto ma turbo .. ja bym tylko uzywal oleju z PAO . baza albo Ester ze wzgledu na turbo ...
PS. Kto produkuje dexelie ? ( ja nie watpie ze to dobry olej ) ale sa pewnie i lepsze ...
a co powiecie nt. LIQUI MOLI?
dzisiaj dolałem to:
http://www.liquimoly-sklep.pl/product-p ... e-03L.html
a chcę jeszcze:
dzisiaj dolałem to:
a chcę jeszcze:
- Od: 7 gru 2008, 02:36
- Auto: KIA Soul XL'09 1,6 CRDi
Mish napisał(a):a co powiecie nt. LIQUI MOLI?
a lejemy...i sobie chwalimy...
ale nie jakieś drogie duperelki, tylko od razu super olej
http://www.liquimoly-sklep.pl/product-p ... html#title
- Od: 7 kwi 2007, 11:19
- Auto: Mazda6 2.3 Top
Ja mam Shela 5W40, jest w porządku nie kopci, ładnie pali na mrozie i jego wygląd po 6 tyś.km jest normalny. Silnik spalił ok.1 litry na 6 tyś kilometrów – nie taki jaki miałem wcześniej olej Castrola "2 tyś kil. w silniku smoła jak w koparce" nigdy więcej Castrola.
Pozdr 2,0 136 KM
- Od: 7 gru 2008, 11:06
- Auto: mazda 6 D 05' GG/GY 19R2
Abecedeusz, jak temu zaradziłeś? Właśnie przeczytałem ten Twój temat... raz zobaczyłem koło auta niebieski dymek po odpaleniu... silnik zimny, a dymek nie z rury, tylko jakby spod maski – malutka chmurka, ale była... auto przejechane ma wg licznika 116k... no żesz k...a mać :/ Ale przy gazowaniu (do ok. 3k na postoju, nie więcej) nic nie dymi...
Krisek – auto kupiłem w grudniu 2008 i po jakichś 2 tygodniach zmieniłem olej, rozrząd, itd. itp... w instrukcji miałem kartkę z napisanym M1 0w40 więc takim zalałem po wymianie (przy okazji komplet filtrów)
Krisek – auto kupiłem w grudniu 2008 i po jakichś 2 tygodniach zmieniłem olej, rozrząd, itd. itp... w instrukcji miałem kartkę z napisanym M1 0w40 więc takim zalałem po wymianie (przy okazji komplet filtrów)
Ostatnio edytowano 23 mar 2009, 23:06 przez Mish, łącznie edytowano 1 raz
Mish napisał(a):Abecedeusz, jak temu zaradziłeś? Właśnie przeczytałem ten Twój temat... raz zobaczyłem koło auta niebieski dymek po odpaleniu... silnik zimny, a dymek nie z rury, tylko jakby spod maski – malutka chmurka, ale była... auto przejechane ma wg licznika 116k... no żesz k...a mać :/
Nie rób histerii. To zupełnie odrębne tematy. ABeCeDe ma zupełnie inny silnik niż Ty. Różnice są wprost straszne... Popierdółka 1,8 benzin jest wolnossącą nie wysiloną trwałą jednostką benzynową. U ABecede ktoś ją zagotował i przez to wykończył. W cidt to zupełnie inna sprawa... dość stwierzdić, ze ten siwy dym spod maski to webasto...

Nie szukaj analogii z benzyną i nie wspieraj sie radami userów którzy swoje problema ze swoimi siłasami usiłują odnosić na siłasy o 100-procentowej odmiennie konstrukcji. Ja sam mam 2 samochody: benzin tu obecną i diesla w CR-e innej marki i jestem na bieżąco w 'tem temacie".. ad rem: branie oleum w tej ilości już raczej świadczy CR-e raczej o nieprawidłowości, choć te siłasy lubią brać... Sprawdź drogę powietrza czy nie ma tam wycieków oleum ( cooler np...), warto też zrobić kompresję...
POGROMCA ZENONÓW!
Nie przeginajcie! Gdzie? ....... W Aucie!!!
Zdjęli mi osłonę na dole i oglądali wszystko ze światełkiem – nie widzieli wycieków żadnych...
Czyli nie szukać na szybko kupca na samochód? nie chcę go sprzedawać, ale też nie chce wiecznie dolewać oleju... ani robic remontu za 5k
Kompresję – rozumiem sprawdzić stopień sprężania na cylindrach, tak?
O jakich nieprawidłowościach mówisz?
Czyli nie szukać na szybko kupca na samochód? nie chcę go sprzedawać, ale też nie chce wiecznie dolewać oleju... ani robic remontu za 5k
Kompresję – rozumiem sprawdzić stopień sprężania na cylindrach, tak?
O jakich nieprawidłowościach mówisz?
U ABecede ktoś ją zagotował i przez to wykończył
No tak, przecież napisałem
Nie szukaj analogii z benzyną i nie wspieraj sie radami userów którzy swoje problema ze swoimi siłasami usiłują odnosić na siłasy o 100-procentowej odmiennie konstrukcji
Nikt nic na siłe nie odnosi, tylko wymienia doświadczeniami,przecież napisałem, że
miałem to samo tylko w benzynie
warto też zrobić kompresję...
Wow, to samo mu napisałęm na PW...
Mish napisał(a):Kompresję – rozumiem sprawdzić stopień sprężania na cylindrach, tak?
Yes, aczkolwiek w dieslu jest to zupełnie inaczej niż w benzin..
Mish napisał(a):O jakich nieprawidłowościach mówisz?
Np. Turbina padająca pożera olej... np. sprawdź czy masz czarny tłusty oleisty nalot na końcówce wydechu
Abecedeusz napisał(a):Wow, to samo mu napisałęm na PW...
czyli jesteś kumaty w swoim silniku
POGROMCA ZENONÓW!
Tez tak słyszałem ale nie mam tego potwierdzonego na 100%gstr napisał(a):Nie wiem czy wiecie, ale Dexelia to minerał
Ja teżgstr napisał(a):Żeby nie było – sam leję Dexelię.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Cooler miałeś wymieniony? Nie ma na dolnym kroćcu wycieku? Jeżeli wykluczona jest turbina i droga powietrzna a oleju ubywa, tzn. że jest spalany innej możliwości nie ma, tu kompresja powinna pomóc w diagnozie...
ps. błedy chłopaków wykluczam...![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
ps. błedy chłopaków wykluczam...
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
POGROMCA ZENONÓW!
Przy coolerze nic nie wiem, żeby było robione wcześniej... za mojej kadencji nic... Co do turbiny to gościu coś tam odłączył, pomajtał i powiedział, że nie ma luzów... i dodał, że turbina OK... droga powietrzna – nie wykluczona była – sęk w tym, że nie wycieka nigdzie...
Kompresję sprawdzę w pierwszej kolejności... a potem będę myślał... ktoś wie gdzie najbardziej M6 kradną? <żarcik>
Kompresję sprawdzę w pierwszej kolejności... a potem będę myślał... ktoś wie gdzie najbardziej M6 kradną? <żarcik>
No własnie , wracajac do wycieku przy intercoolerze hm.... gdy jest wszystko szczelne olej bedzie "odkładał się " w kaloryferze do momentu zassania do cylindra nastepnie .... wiadomo , rozkreci silnik do maksymalnych obrotów ( wyłączenie kluczyka w stacyjce nic nie daje ) proponuje upewnic się czy w coolerze sa tylko sladowe ilosci oleju ....Lorento napisał(a):Cooler miałeś wymieniony? Nie ma na dolnym kroćcu wycieku? Jeżeli wykluczona jest turbina i droga powietrzna a oleju ubywa, tzn. że jest spalany innej możliwości nie ma
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Wybuch jak wybuch ale korba bokiem wychodzi jak nic....