Jaki olej wybrać?
Z tego co sie orientuje to Filtron robi filtry do VW na pierwszy montaz (oczywiscie pewnie z nadrukiem VW) – generalnie chyba nie ma sie czego bac 
Sent from my HUAWEI P7-L10 using Forum Fiend v1.3.2.
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
tomi911 napisał(a):Z tego co sie orientuje to Filtron robi filtry do VW na pierwszy montaz (oczywiscie pewnie z nadrukiem VW) – generalnie chyba nie ma sie czego bac
To ze robi na pierwszy mintaz, o ile robi faktycznie to nie ma nic do rzeczy bo maja inna specyfikacje do VW i zamienniki moga byc zdecydowanie gorszej jakosci. Kiedys w jakims tescie rozpruli iltrona i szalu nie bylo. Jezeli Knecht kosztuje podobnie to nie ma opcji abym placil za filtrona.
No skoro tak to pewnie, ze lepiej (jesli rzeczywiscie jest jak mowisz). Wiadomo, ze kazdy producent ma game lepszych i gorszych produktow – sama etykieta to nie wszystko. Osobiscie kupilem oryginalny – nie sa to jakies kosmiczne pieniadze, a jednak spokojniejszy jestem.
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
wilk28 napisał(a):o tak przepraszam z góry
Jak możesz przepraszać z góry za coś, co stało się kilka dni temu?
Wybacz, ale same głupoty, jak na razie, w tym wątku piszesz...
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Ech... Szkoda słów...
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Fred.X napisał(a):Dedykowaną
Dopisano 15 kwi 2015, 23:22:
Total Ineo MC3 5W30
...ale nie przez Mazdę do tego silnika.
matthies napisał(a):No to który najlepiej do benzyny 2.3 bo ja już zgłupiałem?
viewtopic.php?p=2982575#p2982575
Fred.X napisał(a):Mi wyświetla dla Twojego silnika :
QUARTZ ENERGY 5W40
lub
QUARTZ INEO LONG LIFE 5W30
lub
QUARTZ INEO MC3 5W30
matthies napisał(a):Ale czy to ten sam co dexelia?
Dexelii już nie ma, to tak gwoli ścisłości. Pomijając ten drobny szczegół żaden z wymienionych nie jest tożsamy z produktami brandowanymi Mazda Original Oil.
matthies napisał(a):gdyby miał być tak skrupulatny, to nie wiem czy znajdzie olej jaki trzeba, bo książka mówi A1/A3 + SJ. Ja wczoraj przeglądałem oleje ze 2 godziny i żadnego z takimi nie znalazłem...
To nie tak. „Książka mówi”, jakie (minimalne) normy jakościowe ACEA lub API ma spełniać olej. Tyle
matthies napisał(a):dobrze rozumiem zatem, aby po prostu do benzyniaka unikać normy C ?
Było to już wyjaśniane wiele razy...
orchidea napisał(a):Panowie:))
Po przeczytaniu wątku, wiem że nic nie wiem, a raczej wiem za dużo i mam natłok informacji w głowie:)
Informacje istotne dla właściwego doboru oleju zawarte są w góra kilku postach na stronach tego obszernego wątku…zacznij lekturę gdzieś tak od połowy

Fred.X napisał(a):Zamówiłem Knechta, 18 zł , szał
Za original'a w Fox Rzeszów dałem 26 PLN – też "nie pieniądze"
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Mała uwaga – z doświadczenia zauważyłem, że rzeszowski Fox jest dość drogi. Ile części nie kupowałem i porównywałem OE w Fox i ASO Mazdy zawsze wychodziło na korzyść tej drugiej. Zatem polecam czasami zorientowanie się w cenach w ASO bo te nie bywają już takie odstraszające niekiedy
A jeżeli sobie dodatkowo zamówicie kartę Mazda VIP (dla każdego posiadacza Mazdy za friko, przychodzi pocztą) to jeszcze 10% rabatu na części 
PS. Sam ostatnio do siebie wsadziłem Knechta jak wymieniałem filtr oleju, ale tylko z uwagi na to, że mam w IC dojścia do sporych zniżek
PS. Sam ostatnio do siebie wsadziłem Knechta jak wymieniałem filtr oleju, ale tylko z uwagi na to, że mam w IC dojścia do sporych zniżek