Wycieraczki
Ja jeżdżę już ponad rok na płaskich valeo. W porównaniu ze zwykłymi valeo silencio (wymiana co pół roku) te są bardzo długowieczne. Są także ciche. Niestety nie zbierają od początku idealnie. Po brzegach zostawiają kilkucentymetrowe paski. Poza tym woda z lewej wycieraczki chlapie na prawą, dopiero co wytartą stronę.
Kupiłem teraz bosche. Po zimie wymienię i sprawdzę czy są lepsze.
Kupiłem teraz bosche. Po zimie wymienię i sprawdzę czy są lepsze.
- Od: 2 wrz 2008, 20:33
- Auto: Mazda 5 2.0 MZR-CD
W wakaje też kupiłem płaskie Valeo tyle, że dostosowane miały zaczep do tradyyjnych.A dziś pękło jedno z tych plastikowych mocowań w wycieraczce i...do wyrzucenia. Pękło chyba od mrozu samo z siebie.Teraz kupię na zimę najtańsze jakie się da...A wycieraczki od początku zostawiały małą smugę po stronie kierowcy na końcu wyieraczki...Ogólnie nie były warte tych 75zł,...
-
dziara
Lorbas napisał(a):Trochę czasu minęło i mogę dać pierwszą recenzję dotyczącą wycieraczek Alca.
Ja jestem zadowolony. Są ciche, a co najważniejsze w czasie pracy zachowują się jak 'przyklejone' do szyby!
Też byłem zadowolony z ALCA, lecz po dwóch miesiącach już zostawiają smugi, po 3 już do wyrzucenia
Teraz spróbuje DENSO, podobna cena.
- Od: 27 lut 2008, 22:01
- Auto: Mazda6 2.0 ON 136KM [SPRZEDANA]
Skoda Octavia '03 2.0 PB+LPG 115KM
Pracuje w sklepie moto i wiem duzo na temat wycieraczek
Alca to tanie grafitowe badziewie. Biorą je u nas lumpy co wymieniają wam na parkingach w cenie 20 pare złotych ,w końcu musza zarobić na szajsie. Na zime można sobie kupić Alci same gumki ,które się przycina,banał robota. Osobiście polecam firme Champion. Ich wycieraczki nie skrzypią i dobrze zbierają. Nawet jak sie po zamarzniętej szybie jedzie,to nic sie z tym nie chce dziać tajkie są dobre. Na wycieraczki Valeo ,które są cholernie drogie narzekało paru klientów,że juz nie wyda tyle kasy na nie
DOdam jeszcze,że czasami slrzypienie piór jest spowodowane nierówną pracą ramio i dlatego są takie ala przerwy w postaci skrzypienia,nawet przy najlepszej wycieraczce tak będzie wiec czasem warto przesmaorwać mechanizm i zobaczyc co w nim drzemie
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Alca to tanie grafitowe badziewie. Biorą je u nas lumpy co wymieniają wam na parkingach w cenie 20 pare złotych ,w końcu musza zarobić na szajsie. Na zime można sobie kupić Alci same gumki ,które się przycina,banał robota. Osobiście polecam firme Champion. Ich wycieraczki nie skrzypią i dobrze zbierają. Nawet jak sie po zamarzniętej szybie jedzie,to nic sie z tym nie chce dziać tajkie są dobre. Na wycieraczki Valeo ,które są cholernie drogie narzekało paru klientów,że juz nie wyda tyle kasy na nie
DOdam jeszcze,że czasami slrzypienie piór jest spowodowane nierówną pracą ramio i dlatego są takie ala przerwy w postaci skrzypienia,nawet przy najlepszej wycieraczce tak będzie wiec czasem warto przesmaorwać mechanizm i zobaczyc co w nim drzemie
- Od: 5 sty 2007, 18:46
- Auto: Było : Punto I Prelude II gen Audi 200 5000s , 323F BA , E46 .
Jest : Punto II , Bravo II 1.4 Turbo :)
Najlepsze wycieraczki ... jakie znam to PIAA silikonowe piura .. cena troche odstrasza ,,,
http://www.piaa.com/WiperBlades/WiperBlades.html
http://www.piaa.com/WiperBlades/WiperBlades.html
Ja polecam wycieraczki DENSO, mają metalową ramkę i bardzo dobrą gumę. Naprawdę dobrze zbierają a cena przyzwoita.

Oleje Mazda Dexelia i Honda, części, akcesoria i materiały eksploatacyjne do samochodów osobowych___ sklep@dexelia.pl, tel: 505 949 900, → SKLEP DEXELIA←
- Od: 21 sie 2007, 10:05
- Auto: Mazda 5 2.0B 2007
Turysta napisał(a):Tylko i wyłącznie Motgum![]()
560mm i 450mm![]()
+1
Też korzystam i jestem zadowolony, zobaczymy jak trwałe są – jeżdżę od marca.
Żonie do Fiesty też płaskie motgumy kupiłem i jest zachwycona (porównując do wcześniejszych – Alca czy też Uni-cośtam, jakieś takie różne po 10-15zł z marketów)
ja zbieram sie do zakupu kompletu BOSH w intercasie za 80PLN ale chyba tez juz czas zmienic tez na klapie.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Polcam wycieraczki Motgum . Odnośnie "płaskich " to ważna jest sprawność sprężyny ramienia wycieraczki i odpowiedni dobór długości ( najlepiej według katalogu producenta ) . Wycieraczki motgumu można kupić już od 26 – 30 zł sztuka
-
MAJZOR
miałem jakieś płaskie wycieraczki..i skakały po szybie jak durne, było to tak irytujące, że doprowadzało mnie do szału i leciały same bluzki
w Accordzie miałem dziwaczną szybę i tylko Bosh Eco pracowały poprawnie, inne mazały nawet valeo ...
w Civicu natomiast założyłem zwykłe Alca w niebieskich pudełeczkach 15 zł szt.... i chodzą idealnie
postanowiłem sprawdzić w Mazdzie – i powiem rewelacja – zbierają świetnie, są ciche i estetycznie wyglądają a do tego są relatywnie tanie a cena/jakość na 5+
w Accordzie miałem dziwaczną szybę i tylko Bosh Eco pracowały poprawnie, inne mazały nawet valeo ...
w Civicu natomiast założyłem zwykłe Alca w niebieskich pudełeczkach 15 zł szt.... i chodzą idealnie
postanowiłem sprawdzić w Mazdzie – i powiem rewelacja – zbierają świetnie, są ciche i estetycznie wyglądają a do tego są relatywnie tanie a cena/jakość na 5+
- Od: 9 kwi 2010, 23:30
- Auto: Audi A6 C6 3.0TDI Quattro
Honda Accord 2.2 iCTDi