Vernitus napisał(a):Powiem tak:
Nie odpowiedziałeś chyba na żadne moje pytanie...
Vernitus napisał(a):-po pierwsze zdefiniuj czym jest dla Ciebie najwyższa półka??
Zwykle takie opony mają oznaczenie UHP, są testowane z podobnymi oponami.
Vernitus napisał(a):
-sprawa malucha to przenośnia i powinieneś to zrozumieć
Maluch jest takim samym autem jak inne. Gdybym jeździł Maluchem sprawa bezpieczeństwa byłaby dla mnie równie ważna, co gdybym jeździł GTRem...
W jednym i drugim miałbym najlepsze opony, na jakie by mnie było stać...
W Maluchu problemem jest to, że pewnie do niego nie ma żadnych opon UHP .
Vernitus napisał(a):
-jakość(w moim rozumieniu-charakterystyka) opon jak najbardziej ma wiele wspólnego z modelem i stanem auta,opony dobiera się do samochodu, stylu jazdy i innych czynników (podpowiedzi: moc, zawieszenie, układ przeniesienia napędu)
Świetnie. Jakieś dowody na jakość wymienionych niedawno Nokianów?
Vernitus napisał(a):
-nieprzeciętność wynika z moich doświadczeń i opinii użytkowników (testy komercyjne, jak dobrze mam nadzieje wiesz, są sponsorowane- wiem to bo miałem do czynienia z czymś takim)
Zupełnie inaczej jest w przypadku Forum. Tu są sami mistrzowie testujący opony przy pomocy aparatury pomiarowej i rzetelnych testów, a następnie dzielący się wiedzą z małymi żuczkami.
Inaczej mówiąc wszystkie wredne firmy sprzysięgły się przeciw firmie Nokian i dlatego jej opony nie wygrywają w testach opon najwyższej klasy. Albo firma Nokian w przeciwieństwie do innych firm jest na wskroś uczciwa i nie sponsoruje testów, a co za tym idzie nie może ich wygrać, right?
A może znasz jakieś auto sportowe lub chociaż "sportowe", w których na pierwszy montaż idą letnie Nokiany?
Vernitus napisał(a): -jeśli chodzi o hamowanie w "maluchu" to nawet najlepsza opona nie przezwycięży fizyki (charakterystyka samochodu, styl jazdy itp.)jeśli wiesz na co stać oponę można czasami cuda zdziałać
Zupełnie inaczej jest we wszystkich innych autach. W nich najlepsze opony przezwyciężają prawa fizyki, a w szczególności prawo Vernitusa.
Vernitus napisał(a): Dalsza dyskusja raczej nie ma sensu, każdy ma swoje zdanie i tu raczej się nie dogadamy

Ja natychmiast zmienię zdanie, jeśli zobaczę jakieś dowody na to, że którekolwiek z ww. Nokianów dorównują najlepszym oponom Pirelli...
P.S. Może za pieniądze klubowe (albo sponsora nie związanego z branżą gumową) kupić w dowolnych sklepach kilka kompletów nowych gum, zaprosić właściciela MPSa, wypożyczyć aparaturę pomiarową i rozjaśnić sytuację?