Oleje silnikowe
rafcio24 napisał(a):na allegro sie boje ze mi lux 'a przyslą tylko ze w innym opakowaniu
upewnij się przed zakupem pytając sprzedającego
rafcio24 napisał(a):tylko ze najblizsze aso mazda mam dopiero w kraku a to troszke drogi jest gdzie indziej tego oleju nie kupisz na allegro sie boje ze mi lux 'a przyslą tylko ze w innym opakowaniu
Zalej elfem. To to samo.
Hmmm... Ja nie wiem co było w mojej madzi, więc zrobiłem płukankę i zalałem Midlandem 10W50 Synqron. Zrobiłem 600 km i na razie spoko. Na razie... Sprawdzę ile bierze, bo raczej na pewno coś tam sobie łyknie
i opiszę swoje wrażenia.
- Od: 28 kwi 2008, 14:48
- Auto: 626 2.0 16v FS 1998 kombi
rafcio24 napisał(a):jak mu nie posmakuje poszukamy cos innego
innego samochodu?

hehehe no moze i innego samochodu
choc ten kupiłem po cenie wiec stratny nie bede
zalałem elfem i powiem szczeze ze podobną ma konsystencje do "kujawskiego" tylko sie ceną rózni
przegoniłem go troche i jeszcze tłokow nie wypluł wiec jest nadzieja ze bedzie jezdziło
pozdrawiam i dziekuje za wszelkie wskazówki
- Od: 28 mar 2007, 20:58
- Auto: Mazda 6 2.0 136km
a ja wbrew większości tutaj polecę... Orlen Platinum Mineral 15W40
wlałem go parę dni temu przy wymianie, i zużycie tegoż oleju spadło mi... trzykrotnie
popychacze nie klepią (tylko kilkanaście sekund po uruchomieniu), silnik pracuje cicho i fajnie...
kosztował mnie 46 (!!) złociszy za bańkę 4L.
wlałem go parę dni temu przy wymianie, i zużycie tegoż oleju spadło mi... trzykrotnie

popychacze nie klepią (tylko kilkanaście sekund po uruchomieniu), silnik pracuje cicho i fajnie...
kosztował mnie 46 (!!) złociszy za bańkę 4L.
- Od: 14 maja 2007, 23:13
Widelec napisał(a):popychacze nie klepią
bo zalepił Ci silnik – powodzenia

a coś poza oklepanym stereotypem powiesz?
każdorazowo przy wymianie do oleju dolewam STP, tym razem nie było inaczej...
przed wymianą zrobiłem płukanie na starym oleju – 25 minut pracy.
zlałem stary, wlałem nowy razem z drugą puchą STP – 35 minut pracy. jeszcze raz zlałem przepracowany – nie powiem żeby było z niego błoto...
wlałem dopiero wtedy tego Orlena.
przegoniłem samochód następnego dnia przez całą Polskę i z powrotem – 1,5 tysiąca km, gdzie samochód dostał zdrowo w kość... parę już dni na tym jeżdżę i widzę jak pracuje.
tyle co powiem – jak przy wymianie wlewałem mu Shella 5W40 czy 10W40 pracował identycznie... tylko spalanie oleju było inne. i koszty.
każdorazowo przy wymianie do oleju dolewam STP, tym razem nie było inaczej...
przed wymianą zrobiłem płukanie na starym oleju – 25 minut pracy.
zlałem stary, wlałem nowy razem z drugą puchą STP – 35 minut pracy. jeszcze raz zlałem przepracowany – nie powiem żeby było z niego błoto...
wlałem dopiero wtedy tego Orlena.
przegoniłem samochód następnego dnia przez całą Polskę i z powrotem – 1,5 tysiąca km, gdzie samochód dostał zdrowo w kość... parę już dni na tym jeżdżę i widzę jak pracuje.
tyle co powiem – jak przy wymianie wlewałem mu Shella 5W40 czy 10W40 pracował identycznie... tylko spalanie oleju było inne. i koszty.
Ostatnio edytowano 31 maja 2008, 09:52 przez Widelec, łącznie edytowano 1 raz
Widelec napisał(a):a coś poza oklepanym stereotypem powiesz?
Nie obrażaj się ale uważam, że te pozytywne doświadczenia z minerałem to Twoje subiektywne odczucia.
Szkoda, żeby ktoś poszedł w Twoje ślady marnując dobre silniki Xedosów.
PARTYBOY napisał(a):uważam, że te pozytywne doświadczenia z minerałem to Twoje subiektywne odczucia
no trudno żeby czyjeś inne i obiektywne te odczucia jeśli to ja jeżdżę tym autem i widzę jak pracuje
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
marnując? skoro tak uważasz... mi dolewanie oleju co chwila trochę zaczęło się nudzić.
ja uważam że lepiej jest wlać coś takiego i zmienić po 5 tys. km robiąc płukanie przy tym, niż dolewać co chwila półsyntetyka, jeździć tak przez 15 kkm, i zapychać przepalonym olejem wydech...
przelicz czy nie taniej i skuteczniej na dłuższą metę wyjdzie przeprowadzić lekką renowację silnika (wymiana uszczelek, sprawdzenie pierścieni ...) wtedy mogłbyś pozostać przy lepszych olejach 
PARTYBOY napisał(a):przelicz czy nie taniej i skuteczniej na dłuższą metę wyjdzie przeprowadzić lekką renowację silnika
liczyłem – nie opłaca mi się
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Widelec to ile teraz tego oleju Ci bierze na 1tys km?
Podczas spalania oleju wytwarza się nagar, na tłoku, głowicy i zaworach, tego wszystkiego płukanka nie rozpuści. Bo fizycznie jak? Płukanka wypłucze ci wnętrze tłoka, połączenie tłoka z korbowodem, wał korbowy, miskę olejową, cały układ smarujący. Jeśli masz przedmuchy do komory korbowej to usunie właśnie syf z przedmuchów ale przecież nie ma możliwości rozpuścić nagaru z denka tłoka ani z zaworów czy z głowicy. Taki nagar to możesz wyczyścić w myjce ultradźwiękowej. Nagar będzie cały czas narastał aż w końcu się spotka góra z dołem. To nie jest dobra perspektywa.
Jeśli zrobisz remont, to masz praktycznie nowy silnik.
Podczas spalania oleju wytwarza się nagar, na tłoku, głowicy i zaworach, tego wszystkiego płukanka nie rozpuści. Bo fizycznie jak? Płukanka wypłucze ci wnętrze tłoka, połączenie tłoka z korbowodem, wał korbowy, miskę olejową, cały układ smarujący. Jeśli masz przedmuchy do komory korbowej to usunie właśnie syf z przedmuchów ale przecież nie ma możliwości rozpuścić nagaru z denka tłoka ani z zaworów czy z głowicy. Taki nagar to możesz wyczyścić w myjce ultradźwiękowej. Nagar będzie cały czas narastał aż w końcu się spotka góra z dołem. To nie jest dobra perspektywa.
Jeśli zrobisz remont, to masz praktycznie nowy silnik.
- Od: 13 cze 2007, 19:16
- Auto: Mazda 6 3.0 V6 GY
Przed mazdą miałem renówke 18 GTL z 1985 od nowosci była zalana Elfem (chyba mineralnym) wszystko cacy było naprawde, nie brał mi oleju nic a nic po paru latach pomyslałem, że zmienie na Shell, i zmieniłem
po czym bardzo żałuje zrobiłem 500km niecałe a oleju nie było, silnik mi pracował jakos dziwnie ( po wymianie oleju od serwisu do domu )
Potem zakupiłem mazde, i chwale sobie półsyntetyk mobil, nie widzę żeby mi ubywało
ps moja renówka ( dla tych co nie wiedzą jak to wygląda)

Potem zakupiłem mazde, i chwale sobie półsyntetyk mobil, nie widzę żeby mi ubywało
ps moja renówka ( dla tych co nie wiedzą jak to wygląda)

- Od: 20 sie 2007, 14:01
- Auto: Była 323f BG,323f Sportive
Obecnie BMW E60 530D