Opony zimowe
Opony Diplomat to braciak miał chyba 10 lat temu w 18 letnim Wartburgu. Były chyba fabrycznie nowe i szczerze mówiąc nie miały śladów zużycia (jakichkolwiek właściwości jezdnych również
)
Nie wiem, może te nowe i zimowe są lepsze

Nie wiem, może te nowe i zimowe są lepsze
Matador, słowacka firma kupiona przez Continentala, sprawdzone na wielu samochodach u mnie w firmie i u znajomych.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
tadziomaru1 napisał(a):Matador, słowacka firma kupiona przez Continentala
To miał być plus że Continental Kupił Matadora?
A co powiesz na to:
Dębica, polska firma kupiona przez Goodyear'a
Mnóstwo ludzi jeździ na Dębicy. W tej klasie cenowej to bardzo dobra oferta.
Poza tym, jakoś wolę polski produkt ...
I co dla Ciebie znaczy:
tadziomaru1 napisał(a):sprawdzone na wielu samochodach
Że koła się kręcą a auta jeżdżą?
P.S. Nie wiem jak zimówki, ale letnie Matadory w dostawczaku całkiem straciły bieżnik po 30kkm przebiegu
A coś daje ten link?
Niestety w testach ADAC nie ma sporej ilości opon "budżetowych" (np. Dębicy, Kormorana czy Matadora).
Niestety w testach ADAC nie ma sporej ilości opon "budżetowych" (np. Dębicy, Kormorana czy Matadora).
Grzyby napisał(a):tadziomaru1 napisał(a):Matador, słowacka firma kupiona przez Continentala
To miał być plus że Continental Kupił Matadora?
I co dla Ciebie znaczy:tadziomaru1 napisał(a):sprawdzone na wielu samochodach??
Że koła się kręcą a auta jeżdżą?
Nie, to nie miał być plus, napisałem tak, bo ludzie nie wiedzą skąd to i co , więc nie chciałem żeby pomyśleli, że jakieś chińskie. (Grzyby jak zwykle zadziorny.) Sprawdzone to znaczy dla mnie, że wielu znajomych założyło Matadory i chwali je w porównaniu z innymi oponami które mieli do tej pory, np mówią, że są lepsze od droższej fuldy, itp. Poleciłem je dlatego,że Kolega szuka opon tańszych, ale niezłych, sam osobiście mam Matadory w wiadomym miejscu i Dębicę także. Jeżdżę na zimowych Vredesteinach, Bridgestonach, Kleberach i Fuldach. Moim zdaniem najlepsze są Vredesteiny, choć dość wąskie Klebery w moim Suzuki sprawują się rewelacyjnie na głębokim śniegu. Bridgestony bardzo dobre, Fuldy takie sobie. Zawsze polecam też Goodyeary i Continentale.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Grzyby napisał(a):Niestety w testach ADAC nie ma sporej ilości opon "budżetowych" (np. Dębicy, Kormorana czy Matadora).
Dębica Frigo 2 pojawiła się raz w tych testach. Być może – w świetle oceny za zachowanie na mokrym – nie zależy im na ponownym pojawieniu się w rankingach ADAC
BTW: W testach letnich z tego roku ADAC sprawdzał któryś z rozmiarów Dębicy Passio.
A ja polecam sprawdzoną przez kilka sezonów markę BF GOODRICH należącą do Michelin`a produkującą w Polsce
A dokładniej opony BFGoodrich 185/65R14 G-FORCE WINTER 86T w cenie 203 zł / szt 
http://www.oponybfgoodrich.pl/bfgoodric ... e=vignette
http://www.oponybfgoodrich.pl/bfgoodric ... e=vignette
Ja polecam YOKOHAMA W DRIVE V903 185/65 r14 mam sam założone od zeszłego sezonu i sprawdzają się wyśmienicie zero poślizgu na mokrej nawierzchni dobrze trzyma się na błocie pośniegowym. Jedynie co odstrasza to cena ja zapłaciłem za 4szt 900zl ale nie żałuję

Jeśli kogoś nie stać, aby lekką ręką zapłacić 1600zł za komplet opon, a do tego nie mieszka w miejscu, gdzie codziennie musiałby brodzić po progi w śniegu, to zamiast nowych, tanich,
budżetowych typu Dębica, czy Barum, wybrałbym 3-4letnie używki typu Dunlop, czy Continental z niemieckiego szrotu czy śmietnika
Jazda po suchym, czy po mokrym, znacznie pewniejsza, a przede wszystkim cichsza
I mówię to z doświadczenia, bo dwa sezony śmigałem na Barumach kupionych jako nowe, a teraz mam używane Continentale.
budżetowych typu Dębica, czy Barum, wybrałbym 3-4letnie używki typu Dunlop, czy Continental z niemieckiego szrotu czy śmietnika

Jazda po suchym, czy po mokrym, znacznie pewniejsza, a przede wszystkim cichsza

I mówię to z doświadczenia, bo dwa sezony śmigałem na Barumach kupionych jako nowe, a teraz mam używane Continentale.
grabu122 napisał(a):wybrałbym 3-4letnie używki typu Dunlop, czy Continental z niemieckiego szrotu czy śmietnika
Gratuluję
Tak pozbyłem się swoich starych zimówek Pirelli SnowSport (po 3 sezonach) bardzo dobre opony w wielu testach i w mojej opinii również – ale tylko do czasu.
Ja na nich nie chciałem jeździć bo nie lubię [tiiit] w portki pomimo chyba jeszcze 6 mm bieżnika. A jak powiedziałem kapciażowi że mi niepotrzebne to dał mi za nie 30zł = gratis wymiana (sprzedał za 150zł jakiemuś samobójcy podobnemu do Ciebie
A teraz jestem zadowolony z nowych Dębic – w porównaniu do trzysezonowych Pirelli są rewelacyjne.
Jak będzie kiepsko to wymienię.
Jak na razie (po około 6kkm) jest lepiej niż na tamtych (chociaż jak były nowe były rewelacyjne)
Jak na razie (po około 6kkm) jest lepiej niż na tamtych (chociaż jak były nowe były rewelacyjne)
Grzyby napisał(a):Tak pozbyłem się swoich starych zimówek Pirelli SnowSport (po 3 sezonach) bardzo dobre opony w wielu testach i w mojej opinii również – ale tylko do czasu.
Ja na nich nie chciałem jeździć bo nie lubię [tiiit] w portki pomimo chyba jeszcze 6 mm bieżnika. A jak powiedziałem kapciażowi że mi niepotrzebne to dał mi za nie 30zł = gratis wymiana (sprzedał za 150zł jakiemuś samobójcy podobnemu do Ciebie).
Kurde,Grzyby nie strasz mnie
Ja od 3 sezonów jeżdzę na takich właśnie Pirelkach(w terenie górskim)i jakoś nie narzekam,a wręcz przeciwnie.Teraz dokupiłem 2 szt na przód(8mm)używki,a na tyle mam stare 6mm i co mam się bać??
Kiedyś miałem jakieś Barumy-to dopiero była tragedia...
sebek-71 napisał(a): Kurde,Grzyby nie strasz mnie
Mysle ze Grzyby Cie nie straszy, ale chocby po dzisiejszym dniu na Podbeskidziu
(i pewnie w Kotlinie takze) przekaz jest prosty do przetlumaczenia moim zdaniem.
Mozna psioczyc na "budzetowki" ale dobry (stosunkowo) i nowy (stosunkowo) zestaw opon –
tutaj przerwa : Barum zgroza ? ... nigdy o Polarisach zlego slowa nie powiem,
a codziennie od laaaat zaliczam chocby stok Szyndzielnii, tudziez Szczyrk pare razy w tygodniu.
To porownywalne conajmniej warunki do Jeleniej ... oczywiscie mozesz miec swoje zdanie i racje.
– tego rodzaju vs mocniej zuzyte cokolwiek bardziej markowego w odpowiednich rekach zawsze
wyjdzie na drodze u doswiadczonego i odpowiedzialnego Kierowcy.
I mam dziwne wrazenie ze na korzysc tych ... budzetowek (ale nikt tego namierzalnie i tak nie porowna).
Bo mozesz miec na kolach Bog wie co swietnego w teorii ... i tak to Cie nie uratuje,
jesli nie masz odpowiedniego przetarcia i mysle ze to Grzyby chcial przekazac w tym poscie.
Opony same nie jezdza. Oczywiscie nie ma zludzen – Premium robi roznice ... gdy wiesz jak tego uzywac
i Twoj pojazd ( w domysle Madzia) potrafi to wykorzystac.
Pozostaje pozniej jedynie chlodna kalukacja co z racji ekonomii w teorii jest dla Ciebie najlepsze
bo nie kazdy musi sie codziennie wspinac w zimowych warunkach pod stok niezlej Gorki
a moze zwyczajnie poruszac sie po zupelnie plaskim i cokolwiek dobrze odsniezonym miejskim terenie.
I to w pojezdzie +15, a nie dwulatku nafaszerowanym wspomagaczami (luzna uwaga).
I Twoja markowa uzywka po przejsciach ale z kontrola przyzwoitosci
nawet w gorach moze sluzyc rownie dobrze jak solidna i nazwijmy ja "zadbana" budzetowka.
Jedni wybiora jedno , drudzy opcje kolejna.
Ja akurat podobnie jak ? Grzyby (sadzac po wpisie), wybiore opcje numer dwa.
Przez lata bylo to walkowane wiele razy,mozna sie z takowa opinia nie zgodzic ...
Jakiekolwiek by nie bylo,warto poczytac nie tylko ten fragment ale i porzednia czesc tematu.
Pozdrowienia
- Od: 4 lis 2011, 17:11
- Auto: Ex: 626 Cronos DX '96 (2003-2016)
Wszystko dobrze kolego,zgadzam się z tobą i wcale nie powiedziałem,że budżetówki są złe.
Oczywiście,że to zależy od wielu czynników,ale jeśli chodzi o Pirelki(snow contact),to jestem zdziwiony tą opinią i tyle
Oczywiście,że to zależy od wielu czynników,ale jeśli chodzi o Pirelki(snow contact),to jestem zdziwiony tą opinią i tyle