rafik256 napisał(a):to po co zmieniasz zawór PCV
w BK PCV nie jest przyczyną znikania oleju inaczej niż w 6 , to co idzie do dolotu to jest odp. góry , zawór PCV jest w 3 pod kol. ssącym i idzie do niego a nie do dolotu
www.mazdaspeed.pl
rafik256 napisał(a):to po co zmieniasz zawór PCV
matthies napisał(a):rafik256 napisał(a):to po co zmieniasz zawór PCV
wyczytałem że może pomóc stąd taki pomysł.
rafik256 napisał(a):@marcin255 a kolektor ssący to nie jest fragment dolotu?? Według Ciebie przed przepustnicą jest dolot a za nią już co?? Ja piszę o odpowietrzeniu skrzyni korbowej. A czy to jest realizowane w pokrywie zaworów,bloku silnika czy obu jednocześnie zasada jest ta sama.
Bo_Lo napisał(a):Z innej ubawu,bede zmienial olej(teraz mam shella synt.5w40) i tak sobie przegladam konfiguratory producentow i zauwazylem ze do mojego silnika(1.5 ZL 88hp 00r.) jestZalecany 5w30Dopuszczalny 10w40A co z 5w40???nie wolno???;–)
JohnnyB napisał(a):Szczerze, jaki jest sens lania oliwy za jakieś 200 PLN za 5 litrów, do motoru który ma setki tysięcy kilometrów i lata pracy za sobą ?
tzn? co to daje?oemauto.pl napisał(a): Najlepiej w jakiś full saps
JohnnyB napisał(a):a przechodzę w swoich autach teraz na oliwę od Commy
Bo_Lo napisał(a):tzn? co to daje?oemauto.pl napisał(a): Najlepiej w jakiś full saps
Bo_Lo napisał(a):Ja wogóle to od kilku lat staram sie kupowac oleje malo popularne= nizsze prawd. podróbki, no i najlepiej wiadomo nie rozlewane w PL
oemauto.pl napisał(a):Taki sam jak picie 12 letniej whisky w wieku 40 lat zamiast tanich bełtów.
JohnnyB napisał(a):Ogarnięty w temacie oliwy jesteś, zatem do Seat Toledo 2.3VR5 150KM, co zalać ? Wydaje mi się że powinien to być olej w normie 501.01, czyli nie może to być olej lekkobieżny.Jakieś sugestie ?
krystian_w napisał(a):Jeżdżę raczej ekonomicznie z rzadkimi szaleństwami, prędkości przeważnie przepisowe +/– 10-30km/h, dystansowo przeważnie ok 700-1000km/miesiąc, 30-35% miasto i reszta trasa, w mieście zwykle 5-15min jazdy.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości
Moderatorzy Opinie i Poradniki