mefkm napisał(a):czy po przejsciu na syntetyka, muszę jakoś przyśpieszyc kolejną wymiane oleju – przewidywany przebieg auta ok. 5000 km na rok
Ja wymieniam co 10 tys, a w Twoim przypadku będzie to co rok.
www.mazdaspeed.pl
mefkm napisał(a):czy po przejsciu na syntetyka, muszę jakoś przyśpieszyc kolejną wymiane oleju – przewidywany przebieg auta ok. 5000 km na rok
Madziek napisał(a):Tamburyn daj znać jak ta płukanka Valvo się sprawdziła, bo też chcę ją zastosować i zalać Valvo SynPower 5W40, a co raz się żyje.
ZOOMik napisał(a):No to chyba jednak tak nie do końca szanował
CLAU napisał(a):Ludzie nie płuczą silników i robią nimi po 300-400k km więc wolę za 20 zł kupić nowy wkład do zapachu.
Co ma płukanie silnika do ilości oleju w aucie i jego pomiarze na bagnecie ?
CLAU napisał(a):Nie zlejesz więcej oleju po płukance, bo niby jak fizycznie chciałbyś to zrobić ? No chyba, że masz w układzie idealnie 4,3, dolejesz 200 ml płukanki to wtedy zlejesz więcej o płukankę.
Nie bez powodu w instrukcji masz napisane ile wchodzi oleju z wymianą filtra, bez jego wymiany, oraz ile dokładnie po całkowitym opróżnieniu silnika.
Jak wlewasz 4,3 to zlejesz 4,3 jeżeli nie spaliłeś tego oleju lub on nie wyciekł. Płukanka nagle nie zmaterializuje Ci 100ml więcej oleju.
CLAU napisał(a):Dziwne rzeczy piszesz i obliczasz coś czego nie wymaga obliczeń, Zlewasz olej, wlewasz 4,3 czy tam ile jest do Twoje silnika i jest max. Innej opcji nie ma. To że olej zostaje w starym ukłądzie to zawsze tak jest i płukanka tego nie zmieni, bo nigdy nie zlewa się całego oleju.
CLAU napisał(a): Być może właściciel nawet nie wiedział, że Pan Kazio zalał mu 15W40.
tamburyn napisał(a):CLAU napisał(a):Dziwne rzeczy piszesz i obliczasz coś czego nie wymaga obliczeń, Zlewasz olej, wlewasz 4,3 czy tam ile jest do Twoje silnika i jest max. Innej opcji nie ma. To że olej zostaje w starym ukłądzie to zawsze tak jest i płukanka tego nie zmieni, bo nigdy nie zlewa się całego oleju.
Nie możemy się zrozumieć
Te liczby to tylko moje gdybanie i nic więcej.
edycja1/
te liczby to głównie dla osoby, która pytała o skuteczność tej płukanki- teoretycznie dzięki niej jesteśmy w stanie zlać więcej oleju niż bez użycia płukanki
Dodam jeszcze, że zastanawiałem się nad Qaker State i Amsoilem (lepkość ta sama 5W40), ale jednak Valvo.
CLAU napisał(a):tamburyn napisał(a):CLAU napisał(a):Dziwne rzeczy piszesz i obliczasz coś czego nie wymaga obliczeń, Zlewasz olej, wlewasz 4,3 czy tam ile jest do Twoje silnika i jest max. Innej opcji nie ma. To że olej zostaje w starym ukłądzie to zawsze tak jest i płukanka tego nie zmieni, bo nigdy nie zlewa się całego oleju.
Nie możemy się zrozumieć
Te liczby to tylko moje gdybanie i nic więcej.
edycja1/
te liczby to głównie dla osoby, która pytała o skuteczność tej płukanki- teoretycznie dzięki niej jesteśmy w stanie zlać więcej oleju niż bez użycia płukanki
Proszę, nie pisz głupot bo naginasz prawa fizyki i podważasz cały naukowy dorobek ludzkości pisząc takie rzeczy.
Płukanka może wypłukać co najwyżej osad, nagar który się miesza z olejem. Jeżeli po płukance zlałbyś więcej oleju, to znaczyłoby że tego nagaru miałeś 100, 200, 300 ml. Zalej sobie szklankę i sprawdź o jakich wartościach mówimy bo wydaje mi się, że jesteś oderwany od rzeczywistości.
Jeżeli miałbyś tyle nagaru to znaczy że 3/4 silnika było zapchane i tym samym on w ogóle nie był smarowany i nie mógł działać.
Odnoszę wrażenie, że masz strasznie wybujałą wyobraźnie i mocno fantazjujesz i nie masz pojęcia o budowie silnika oraz o wymiarach kanałów olejowych, tolerancjach między elementami i zasadzie działania skoro twierdzisz, że płukanką można zlać więcej oleju, nawet w teorii.
Hubix napisał(a):Po co robi się płukankę silnika skoro producenci olejów przechwalają się czystością jakie utrzymują oleje w silnkach ?
matthies napisał(a):a kto bogatemu zabroni?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
Moderatorzy Opinie i Poradniki