Oleje silnikowe
Chciałbym przejść z półsyntetyku na syntetyk ,auto 626 r97 przejechane ma 136kkm, jeżdziło w Niemczech na Dexelii 10w/40,przy 132kkm zmieniłem na Elf 10w40 i troche mi kopci, czy moge przejść na syntetyk a jeżeli tak to na jaki z góry dziękuje.
- Od: 17 wrz 2007, 23:12
- Auto: Mazda 626 GE 1.8 16V 90KM 1997
Ja nie nabieram się na fajne reklamy . Powiem jedno, jest olej lepszy od wszystkich reklamowanych – wiem o czym mówię
! Ja śmigam na Titanie 10W40 ( przebieg 190 tys )

- Od: 26 gru 2007, 21:36
- Auto: Była efka 323F BG B6 J4 , Jest 323F BA Z5 , i FOCUS DWA ZERRRO ;]
marconelli1 napisał(a):Chciałbym przejść z półsyntetyku na syntetyk ,auto 626 r97 przejechane ma 136kkm, jeżdziło w Niemczech na Dexelii 10w/40,przy 132kkm zmieniłem na Elf 10w40 i troche mi kopci, czy moge przejść na syntetyk a jeżeli tak to na jaki z góry dziękuje.
1. Ile bierze oleju?
2. Skoro kopci to raczej zostań na tym co masz lub nawet zmień na minerał (bardziej gęsty).
3. W te 136 kkm to raczej nie wierz...
Radek89 napisał(a):wiem o czym mówię! Ja śmigam na Titanie 10W40 ( przebieg 190 tys )
Serio?
A od dawna wiesz?
Xavier nie pisz takich bredni – japońskie silniki nie tolerują mineralnych!!Xavier napisał(a):lub nawet zmień na minerał
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
Odkąd mam to auto ,czyli od czerwca 2007 nie brał ani grama ,wciąż miałem na full, jeśli chodzi o przebieg to może i masz racje choć jest udokumentowany w ksążce serwisowej .Może to kopcenie jest efektem braku katalizatora?
- Od: 17 wrz 2007, 23:12
- Auto: Mazda 626 GE 1.8 16V 90KM 1997
xANDy napisał(a):Xavier nie pisz takich bredni – japońskie silniki nie tolerują mineralnych!!Xavier napisał(a):lub nawet zmień na minerał
Serio...?

Rozumiem, że kolega proponuje zalać do silnika pracującego już na półsyntetyku, biorącego olej (dymi) full syntetyk? I japoński silnik będzie OK.?
Nie wiem kto kolegę uczył ...ale w technikum samochodowym do którego ja chodziłem twierdzili, że:
1. Jeśli ubytek oleju jest znaczny – należy się mu remont, a przynajmniej wymiana uszczelniaczy i pierścieni. Następnie można się zastanawiać czy zalać olej syntetyczny czy półyntetyk.
2. Jeśli nie stać nas na remont lub chcemy go odłożyć w czasie a jednocześnie zależy nam, by ubytki lub dymienie ustało lejemy olej mineralny, bo jest bardziej gęsty. Trochę lepiej uszczelni.
Silnikowi i tak to nie zaszkodzi, bo kwalifikuje się prędzej czy później do remontu skoro już dymi.
Tyle teoria.
Poparli ją koledzy na forum i własne doświadczenie z Mazdą.
O praktykę zapytaj Jaksę.
marconelli1 napisał(a):Odkąd mam to auto ,czyli od czerwca 2007 nie brał ani grama ,wciąż miałem na full, jeśli chodzi o przebieg to może i masz racje choć jest udokumentowany w ksążce serwisowej .Może to kopcenie jest efektem braku katalizatora?
Pytanie uzupełniające:
A kopci przy ładnej pogodzie (+5 i słonko)? Czy tylko gdy jest mróz lub wilgoć w powietrzu?
Ostatnio edytowano 6 lut 2008, 10:04 przez Xavier, łącznie edytowano 2 razy
Xavier napisał(a):O praktykę zapytaj Jaksę.
Prześledź ten wątek i inne różne a będziesz wiedział dlaczego tak napisałem. Mazdy nie mogą dostawać oleju mineralnego – chyba, że zależy Ci na jak najszybszym zajechaniu silnika. To jest właśnie praktyka – o to sam zapytaj Jaksę a potwierdzi.
Istnieją oleje półsyntetyczne gęstsze od standardowych syntetyków. Poza tym – wiele osób kupiło mazdę zalaną mineralnym i zmieniało na półsyntetyka i wszystcy byli zadowoleni.
Dymienie w silnikach mazdy spowodowane jest zapiekaniem się pierścieni olejowych, które nie są prawidłowo czyszczone. Spotkałem mazdę zalewaną od nowości mineralnym (serwis palnął głupotę) i silnik trzeba było remontować w okolicach 80kkm.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
Temat, jak śmierdzące skarpety – ciągle powraca...
Może kilka prawd – niezależnych.
) było to zmieniać. Nawet gdyby jeździł na mineralnym oleju Orlen, ale wszystko od lat było dobrze, to nie widzę potrzeby kombinować. Bo i po co?
I na koniec moje dwie ulubione maksymy:
– Lepsze jest wrogiem dobrego...
– Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu...
Pozdrawiam
..::GofNet::..
Może kilka prawd – niezależnych.
- Gdy olej jest brany w ilościach ponadprzeciętnych przez silnik, to można zalać gęściejszy – zazwyczaj pomaga.
- Im gęściejszy olej, tym większe spalanie.
- Na gęściejszym oleju silnik trudniej uruchomić w skrajnie niskich temperaturach. Odczuwa to akumulator, rozrusznik, elementy silnika.
- Gdy zakopci przy odpalaniu a olej nie znika w dużych ilościach, to warto wymienić same uszczelniacze, najlepiej bez zdejmowania głowicy (koszta).
- Gdy nie kopci olejowym dymem przy odpalaniu, a oleju dużo znika (brak nieszczelności układu smarowania), to mile widziany remont silnika lub gęściejszy olej silnikowy.
- Jeśli znika olej i kopci z rana, to patrz w/w punkt.
- Gęsty olej ≠ olej mineralny. Za gęstość oleju odpowiada jego lepkość a nie technologia wytwarzania.
- Co jest powodem zapiekania się pierścieni olejowych?
- mało oktanów w paliwie
- nagar
- przebieg silnika
- Skąd bierze się nagar?
- z elementów silnika
- z paliwa
- z oleju
- Które oleje mają najkrótrze okresy wymian
- mineralne
- semisyntetyczne
- syntetyczne
- Które oleje mają w teorii najwięcej detergentów?
- mineralne
- semisyntetyczne
- syntetyczne
- Dlaczego do silników spalających nadmierną ilość oleju silnikowego niektórzy (zwłaszcza starzy) mechanicy zalecają zalewanie oleju mineralnego?
- gdyż tak ich nauczono
- bo to służy silnikowi
- ponieważ w ich czasach nie było syntetyków o lepkości olejów mineralnych
- Gdy pływak w spłuczce zaczyna się blokować, to co pomaga?
- wlanie bardziej zakamienionej wody (gęściejszej)
- odkamienienie układu
- telefon do przyjaciela
I na koniec moje dwie ulubione maksymy:
– Lepsze jest wrogiem dobrego...
– Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu...
Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
był Shell Ultra 5W40. był Castrol Edge Sport 10W60. był Mobil 1 5W50. dupa z jasiem. na następne zalanie do Xeda idzie... Orlen Oil Gas Semisynthetic SG (czyli dokładnie tak jak w książce serwisowej) 10W40. Jak już mam go dolewać litrami to przynajmniej tanio będzie. 42 PLN za 4 litry... Przed wymianą płukanka, wymiana o ten 1kkm wcześniej, i mam to gdzieś czy mu będzie dobrze czy nie. ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Ostatnio edytowano 8 lut 2008, 22:52 przez Widelec, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 14 maja 2007, 23:13
ja zalalem motula i nagle zrobil sie wrecz czarny
pewnie silnik byl brudny i teraz nie wiem czy jeszcze pojezdzic czy zmienic znowu
bo u mnie dostep do filtra jest wrecz tragiczny i pewnie jak gdzies pojade to nie dadza sobie rady. Nie ubywa go ani nie dymi
ravo napisał(a):jak gdzies pojade to nie dadza sobie rady
tak, tak – tylko w fabryce to zrobią
A nie pisałem żeby robić płukankę przed wymianą oleju?
Total Quartz 10W40 mam teraz w MX'ie. Wcześniej w Polo zalewałem Lotos'a bo szczerze powiem, że dziwi mnie trochę podejście do tej marki. Rozbierałem silnik po pół roku od zalania oleju i nie miałem żadnych zastrzeżeń. Poza tym Stec w swojej stajni do EVO zalewa właśnie syntetyka Lotos'a ponoć 
okej jestem po wymianie zalałem Valvoline
max life czy cos takiego pol syntetyk 10w40 naprawde dobry olej ! polecam
Dolce & Gabbana | Christian Dior | Calvin Klein CK One | Emporio Armani | Gianni Versace ... HaJdefiniszIon lanSssss....
- Od: 24 wrz 2007, 21:34
- Auto: Honda Civic :) wcześniej Mx-3
ja w swojej mam mobil super s 10w40
- Od: 21 sty 2008, 22:48
- Auto: 323f BA 1.5 Z5 1995r.>
6 , GG , 2.0 , 2002r.
ravo napisał(a):a dokladnie bys tego nie zobaczyl bo go nie widac :p
tam w tym fiacie Twoim to nic nie widac pod maska – otwieralbym ja tylko po to, zeby sobie popatrzec
zeby offtopa nie bylo, to ja sobie zaleje Liqui Moly Leichtlauf 10W-40 znowu
Jezeli chodzi o info o olejach to tylko tu
http://www.bobistheoilguy.com/
nie jestem z nimi zwiazanny poprostu najlepsza strona w sieci to sie dziele ..
http://www.bobistheoilguy.com/
nie jestem z nimi zwiazanny poprostu najlepsza strona w sieci to sie dziele ..