Opony letnie i wielosezonowe
Ja też na lato kupuje nowe oponki i szukam od dłuższego czasu. Moje dwa pierwsze typy pokrywają się ze smirnoffowymi (szczegolnie ze na http://www.opony.com.pl jest wyprzedaz SP01) a trzeci to BFGoodrich Profiler G. jednak kieruje sie opiniami innych a nie doswiadczeniem z nimi.
Pozdrawiam,
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Xionc Krzysztof :)
Moje byłe: 2 x 323BG | 2 x 323BA | 1 x Xedos6 CA | 1 x Mazda6 GG | 1 x Mazda6 GH
Zapomnij...mazdyfan_tomek napisał(a):Nie chwytam o co chodzi
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa napisał(a):Daj się ponieść łoł jak to było kiedyś w reklamie....
Ja pamietam "power is nothing without control" i jak dla mnie jest to slogan conajmniej trzech dekad.
Co do opon, to Barumy sa bardzo ciche... dopoki sie nie zuzyja.

Klebery mialem letnie Viaxer AS asymetryczne i uwazam je za dosc cienkie – 185 mm szerokosci nie dawalo sobie rady z kompaktowym Hyundaiem. Podobnie slabe zdanie mam o Krisalpach HP.
Widac jednak, ze podobnie jak w przypadku czesci, dopiero wydanie stosownej kwoty przynosi wyrazny zysk. W strefie opon tanich wszystko jest na tanim poziomie.
the right man in the wrong place...
A ja jeszcze didam, że nie polecam Dębicy Pasjo, głośne, łatwo sie ślizgają przy hamowaniu, takie sobie na wodzie. Ogólnie baznadzieja.
Aha i żeby ktoś z was nie próbował Matadorów kupować, jak narazie testuje zimowe, i w moim rankingu zimówek na których miałem okazje jeździć są poza klasą, dobrze sie na nich jedzie tylko po świeżym śniegu. Ale już na błocie pośniegowym i ubitym śniegu zachowują sie prawie jak letnie
a o hamowaniu nie ma mowy, shit totalny. Nadają sie tylko do postawienia pod ścianą w garażu żeby zdeżaka nie obić
A na wiosne mam letnie Matadory już sie nie moge doczekać, bo jak będą takie jak zimówki to trzeba będzie nowych poszukać hehe
I pomyśleć że takie laczki montują w Octawii i Superbie
Bardzo dobre oponki w zeszłym roku kupiłem. Tylko nie pamiętam jak sie nazywały
ale były rewelacyjne. Klasa Michellina, gumolep coś mi o nich tłumaczył i miał racje. Ciche, dobra przyczepność i naprawde rewelka na mokrej nawierzchni. Tylko jak sie to nazywało
ale jak sie mi przypomni to dopisze 
Aha i żeby ktoś z was nie próbował Matadorów kupować, jak narazie testuje zimowe, i w moim rankingu zimówek na których miałem okazje jeździć są poza klasą, dobrze sie na nich jedzie tylko po świeżym śniegu. Ale już na błocie pośniegowym i ubitym śniegu zachowują sie prawie jak letnie

A na wiosne mam letnie Matadory już sie nie moge doczekać, bo jak będą takie jak zimówki to trzeba będzie nowych poszukać hehe
I pomyśleć że takie laczki montują w Octawii i Superbie

Bardzo dobre oponki w zeszłym roku kupiłem. Tylko nie pamiętam jak sie nazywały

Waluś napisał(a):takie sobie na wodzie
one są takie sobie na wodzie
Waluś napisał(a):I pomyśleć że takie laczki montują w Octawii i Superbie
Ojcu zamontowali FireStone'y (czy coś takiego, z tym, że w grudniu 99
+ są bardzo ciche
+ mają dobrą przyczepność na suchym i mokrym
– poniżej 10 st. C ABS włącza się bardzo często przy normalnych hamowaniu
– wydaje mi się, że dość szybko się zużywają (po 4 latach są sparciałe), ale da się na nich zrobić ok. 80 kkm przy delikatnej jeździe
Xionc napisał(a):Ja też na lato kupuje nowe oponki i szukam od dłuższego czasu. Moje dwa pierwsze typy pokrywają się ze smirnoffowymi (szczegolnie ze na http://www.opony.com.pl jest wyprzedaz SP01) a trzeci to BFGoodrich Profiler G. jednak kieruje sie opiniami innych a nie doswiadczeniem z nimi.
Jesli chodzi o BFGoodrich Profiler G to w wymiarze 195/50/15 i indeksie V z czystym sumieniem mogę polecić. Jeździłem na takich nowych oponkach swojego czasu i były super. W koleinach z wodą rewelacja, niespełna jak Dunlop SP9000.
Ale Xsixowi nie polecałem, bo w wersji 195/60/15 ta opona nie występuje.
W tym wymiarze to z BFG jest Touring, a te niestety nie sa już tak godne polecenia (jeździłem na takich w słuzbowej GE i relatywnie do 3 w/w polecanych przeze mnie sa słabe).
Pozdrawiam
SM
- Od: 20 paź 2003, 17:16
- Auto: ma$da CA KL-ZE – już nie ;) & CA B6
SimoneuS napisał(a):Pirelli to najwieksze badziewie jakie powstało na świecie, a model 6000 szczególnie.
Najlepsze opony to Michelin Pilot Premacy – ciche, komfortowe, wytrzymałe, miękkie – są drogie ale warte tego.

Użytkowałem P6000 i jestem bardzo wymagającym użytkownikiem . Jeździły na trasie Grudziądz- Lębork tj. ok. 220 km 2-3 razy w tygodniu . Łącznie zrobiłem na nich 110 tkm i nie uaważam tego za zły wynik biorąc przede wszystkim jakość dróg które pokonywały i intensywność użytkowania. Najcichszymi oponami to one może i nie są ale obecnie jeżdżę continentalami i specjalnie cichsze od tamtych nie są.Uważam że to bardo dobre opony o bardzo dobrych parametrach . Ale to tylko moje doświadczenie.

- Od: 19 lis 2004, 21:58
- Auto: mazda 626 2.0
tak, tak, szczególnieSimoneuS napisał(a):Pirelli to najwieksze badziewie jakie powstało na świecie, a model 6000 szczegól

ja zjeździłem już trzecią parę P6k i jest to bardzo dobra, wytrzymała opona, doskonale sie zachowuje na mokrym i na suchym. jedynie na zime sie kompletnie nie nadaje. co do poziomu glośności – to zbyt subiektywne dla mnie, żeby oceniać... cóż, wydaja mi sie ciche. ja polecam – przy moich warunkach eksploatacji, nieliczne tylko opony wytrzymują do zeslikowania... do takich z pewnością należą P6k.
- Od: 29 paź 2003, 01:07
- Auto: cprf2a'99
Zgadzam sie z przedmowca ojciec w Vectrze mial P6000 i byl bardzo zadowolony ja tez czasem jego autem smigalem w roznych warunkach i tez sie przyczepic nie mialem o co ....czy sa glosne? nie wiem bo 205/65/16 do cichych nie naleza ale lepiej bylo od Nokianow
nie wiem, co dokładnie masz na mysli, może to, że opona traci idealny kształt? gdy pojawia sie minimalne chociaz "bicie" – ja wywalam taka oponę natychmiast, bo w przeciwnym wypadku wkrotce dolożyłbym do zawieszenia. w P6k nigdy mi sie to nie zdarzyło a wywalić musiałem już bridgestony, semperity o matadorach nie wspominając.SimoneuS napisał(a):bardzo szybko pojawia sie efekt wybicia opony
- Od: 29 paź 2003, 01:07
- Auto: cprf2a'99
Panowie, mam takie pytanko...dwie oponki mam w kiepskim stanie, a dwie pozostale sa jeszcze dobre. Ze wzgledu na ograniczona ilosc gotowki chce wymienic tylko 2. Nowe planuje wrzucic na przod, a te ktore zostana dam na tyl. Na tyle beda Semperity i teraz taka kwestia...Czy jezeli wsadze na przod ktores z trzech opisywanych w watku oponek (Dunlop SP01, Uniroyal rallye550, BFG Profiler G), to bedzie sie auto dziwnie zachowywalo na np. mokrej nawierzchni? Wiem, ze najlepiej jak 4 opony sa takie same, ale siana na to nie mam i trzeba jakos ratowac sytuacje. Co polecacie? Sprawdzi sie takie rozwiazanie?
- Od: 12 maja 2004, 21:00
- Auto: 626 GE / 626 GF / PF 125p '75
Ja będę zakładał na dniach Barum Bravuris. Mam dość ograniczoną gotówkę i po wielu przemyśleniach i kalkulacjach zdecydowałem się właśnie na nie. W tej klasie cenowej zbierają najlepsze opinie użytkowników na www.opony.com. A jeżeli chodzi o samo kupno to polecam www.baloon.pl – najtaniej a ja dodatkowo mam rabat 5% za wcześniejsze zakupy. Jak już założę mojr brawurki to opiszę jak się jeździ.
Mam pytanie. Co to znaczy, że opona się wyząbkowała?
Mam pytanie. Co to znaczy, że opona się wyząbkowała?
Hazell
- Od: 4 cze 2004, 12:08
- Auto: BMW E39 523i + SGI