Żarówki – typy, opinie, testy

Postprzez Puhcio » 1 cze 2008, 22:00

Dziewczopol napisał(a):Hmm niech mi ktoś pokaze przepis że nie można jeżdzić na zestawach za 300zł – przepis o poziomowaniu i spryskiwaczach co innego mówi:)

Homologacja twojej lampy zabrania stosowania żarników ksenonowych ;)
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez PARTYBOY » 1 cze 2008, 22:07

Domal napisał(a):zestaw xenon można mieć za 300zł uniwerslany

nie no za 300 to najwyżej Zenony <lol> a gdzie odpowiednie klosze? a gdzie homologacja?
wiocha rules <diabełek>
Forumowicz

Od: 14 paź 2007, 19:09
Auto: był FORD PROBE 2 2.0 16V HIGHLIGHT

jest FORD PROBE 2 2,5 v6 GT

jest MAZDA 3 2.0 MZR 2010 USA

Postprzez Dziewczopol » 1 cze 2008, 22:23

– znajdz ten przepis bo jestem bardzo ciekaw <lol> podpowiem to tylko ze ten przepis mówi "... aby samochód przeszedł homologacje musi ..."
– a cozrobić jak lampa ma homologacje na dwa rodzaje światła a żarówkę da sie włożyć tylko halogenową? – odp. kupic zestaw za 300zł <lol>
– a co zrobić jak na kloszu nie ma żadnego napisu?
Forumowicz

Od: 13 sty 2006, 00:37
Auto: GE '96 GT

Postprzez Czacha » 1 cze 2008, 23:18

Był już taki temat, chyba nawet niejeden...

Dziewczopol napisał(a):a cozrobić jak lampa ma homologacje na dwa rodzaje światła a żarówkę da sie włożyć tylko halogenową?

Pokaż mi taką lampę, jakoś w to nie wierzę aby była homologacja na dwa różne źródła światła.

Dziewczopol napisał(a):a co zrobić jak na kloszu nie ma żadnego napisu?

Znaczy, że nie ma żadnej homologacji, więc cokolwiek byśmy tam nie wsadzili to będzie źle :]

Ciekawi mnie sprawa z oświetleniem rowerowym – do tego pojazdu światła nie muszą posiadać homologacji. Wystarczy aby były widoczne w całkowitej ciemności z odległości 100m. Chyba twórcy tych przepisów nie przewidzieli, że po epoce lamp zasilanych dynamem i słabiutkich halogenów nadejdą lampy diodowe, które potrafią na prawdę dawać po oczach. Sam jestem posiadaczem takowej – CatEye 530. A jest to dopiero średni model tej firmy. Jednak wprowadzenie tutaj wymogów homologacyjnych tylko skomplikowałoby życie i spowodowało, że jeszcze mniej rowerzystów posiadałoby oświetlenie. Ale z drugiej strony jest to ich interes – nieoświetlony rowerzysta w nocy jest tylko i wyłącznie samobójcą. Ale dość o tym, bo robi się OT :P
Wyłącz światła – włącz myślenie
Nareszcie zamontowane dzienne <jupi> ....... Moja Madzia :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 23:30
Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97

Postprzez Murray » 1 cze 2008, 23:19

Co do homolgacji' BIO' myślisz że policjant będzie szukał strzałek na reflekcie doszukiwał się xenonu za 300 zł czy za ile tam pod maską.Ludzie śmigają.Faktem jest że światełka można oblukać czy dobrze świecą czy źle.Albo dajesz strumień światła xenonowego w dół i problem z głowy.Policja tych co posidają 5000K lub 6000K raczej nie tykają nie spotkałem się bynajmniej. :D A gdy nie ma napisu na kloszu wygrawerować :P strzałki i homolgację :]
Ostatnio edytowano 2 cze 2008, 12:33 przez Murray, łącznie edytowano 2 razy
....... BP ........
„Killswitch Engage – My Curse”
Forumowicz

Od: 12 mar 2007, 23:40
Auto: Mazda 323F BA-BP
1840cm3,114 KM

Postprzez Puhcio » 1 cze 2008, 23:19

Dziewczopol napisał(a):– a cozrobić jak lampa ma homologacje na dwa rodzaje światła a żarówkę da sie włożyć tylko halogenową? – odp. kupic zestaw za 300zł

GE na bank nie ma.

Dziewczopol napisał(a):– a co zrobić jak na kloszu nie ma żadnego napisu?

Przyjrzyj się dokładnie, są a wręcz muszą być znaki czy i jakie normy spełnia reflektor. Ja nie ma na szkle, to będzie na obudowie.

Widzisz, też możesz zlewać na homologację i normy prezerwatywy. Tylko skutki mogą być różne.
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez qlesh » 2 cze 2008, 00:44

PARTYBOY napisał(a):Domal napisał:
zestaw xenon można mieć za 300zł uniwerslany

nie no za 300 to najwyżej Zenony a gdzie odpowiednie klosze? a gdzie homologacja?
wiocha rules

Zenony hahaha
Domal napisał(a):A gdy nie ma napisu na kloszu wygraderować strzałki i homolgację

Domyślam się, że miałeś na myśli wygrawerować, ale rzeźbić, to możesz w g... a nie w reflektorach ;)
Noś odblaski i żyj When I go driving I stay in my lane but getting cut off it makes me insane I open the glove box reach inside I'm gonna wreck this fucker's ride...Obrazek
Forumowicz

Od: 10 lut 2005, 03:28
Auto: matyczna ośmiobiegowa

Postprzez Murray » 2 cze 2008, 12:42

'Zenony' no widać polak potrafi nawet w dalekich chinach jakiś Zenek produkuje xenony.Zanim dojdzie do nas zestaw w pudełku,napis zmienia się na Zenony....:p ale nie o tym temat..

Ja przedstawiłem kombinacje Philips,Osram i led.Dla mnie światło na drodze z takiej kombinacji jest śilne, dalekie i efektowne.Mnie osobiście xenony nie przekonują chodź fajnie wyglądają i świecą też.
....... BP ........
Forumowicz

1840cm3,114 KM

Postprzez Dziewczopol » 2 cze 2008, 14:39

-mnie tam ksenony przekonują. Montowanie zestawów za 300 w noralnych odbłyśnikowych lampach to porażka bo oślepiają strasznie, ale montowanie w lampach soczewkowych jeszcze ujdzie i wychodzi to dobrze.
– policja mnie zatrzymywała bardzo czesto z założonymi ksenonami do GE i nigy nawet słowa nie powiedzieli. Zresztą można zamontowac tak ksenony ze nic nie bedzie widać.
– wiem że GE nie ma homologacji
– według prawa to nie można stosować LED nawet do postojówek
– no ale nie ma co sie podniecac ksenonami bo już są przestarzałą technologią i powoli zostanie ona wyparta przez diody. Już samochody które mają światła LED w przednich reflektorach.
Forumowicz

Postprzez Murray » 2 cze 2008, 17:54

Dziewczopol napisał(a):– no ale nie ma co sie podniecac ksenonami bo już są przestarzałą technologią i powoli zostanie ona wyparta przez diody. Już samochody które mają światła LED w przednich reflektorach.

Już o ledach wspominałem w reflekcie..:P
....... BP ........
Forumowicz

1840cm3,114 KM

Postprzez PARTYBOY » 2 cze 2008, 18:16

Dziewczopol napisał(a):Montowanie zestawów za 300 w noralnych odbłyśnikowych lampach to porażka bo oślepiają strasznie

Dziewczopol napisał(a):policja mnie zatrzymywała bardzo czesto z założonymi ksenonami do GE i nigy nawet słowa nie powiedzieli

nawet jeśli policja nie zwraca uwagi to przecież rzecz w tym aby nie oślepiać innych bo wtedy zamiast efektu jest wzajemna irytacja kierowców
moim skromnym zdaniem jeśli nie stać mnie na prawdziwe Xenony to wystarczy dobrze wypolerować (odświeżyć lampę) i efekt będzie dużo lepszy, jest o tym kilka relacji na forum
Forumowicz

Od: 14 paź 2007, 19:09
Auto: był FORD PROBE 2 2.0 16V HIGHLIGHT

jest FORD PROBE 2 2,5 v6 GT

jest MAZDA 3 2.0 MZR 2010 USA

Postprzez Murray » 2 cze 2008, 19:29

BIO napisał(a):
nawet jeśli policja nie zwraca uwagi to przecież rzecz w tym aby nie oślepiać innych bo wtedy zamiast efektu jest wzajemna irytacja kierowców

w takim wypadku kierujesz światło lamp w dół...i nikogo nie oślepiasz...
....... BP ........
Forumowicz

1840cm3,114 KM

Postprzez Dziewczopol » 2 cze 2008, 19:38

– lampy soczewkowe z zamontowanym zestawem czy tez bez niego jak są źle ustawione to będą oślepiać, przecież po montażu zestawu nie zmienia się ustawienie lampy więc nie będą oślepiać. Mam także auto z zamontowanymi ksenonami fabrycznymi i nie ma różnicy w świeceniu.
– nie wiem czy Cię nie stać czy stać na ksenony ale jest pełno samochodów w których ksenonów nie da się zamontować ze względu że nie ma do nich lamp takich
– sorry ale nie zgodzę się z tym że wypolerowana lampa i czysta (przynajmniej w GE) będzie lepsza od lampy takiej samej z zamontowanym zestawem ksenonowym. Możesz nie wiem jak wypolerować i wyczyścić lampe, a ja i tak będę miał lepsze światło w światłach które nigy nie były czyszczone i polerowane i mają 12 lat
– ksenonów nie montowałem aby się chwalić, nie montowałem żeby oślepiać innych, zamontowałem je aby było bezpieczniej i bardziej komfortowo podróżować w nocy
– na polskich drogach poruszają sie, i są sprzedawane nowe samochody które mają homologacje na światła ksenonowe i halogenowe dla świateł mijania na jednej lampie :] i co wtedy z tym fantem zrobić??? Jak ktoś nie wierzy to moge podesłac foto bo nie umiem tu tego zdjecia wstawić <lol>
Forumowicz

Postprzez Dziewczopol » 3 cze 2008, 20:03

No i udało sie wstawić zdjęcie lampy, jej cześci na której jest napisane pod jakie światła jest homologowane:))

Obrazek

HR – halogenowe drogowe
HC -halogenowe mijania
DC -ksenonowe mijania
A – światło pozycyjne
Forumowicz

Postprzez Czacha » 7 cze 2008, 16:50

No ciekawy potwór... :| W nowych autach w takim razie muszą iść na łatwiznę i tłoczą jeden rodzaj klosza a potem do środka wsadzają odpowiednie bebechy zależnie od zamówienia klienta. A na pozostałych elementach lampy nie ma dodatkowych znaczków homologacyjnych? Np. na tylnej części obudowy. O ile sprawa legalności wygląda w tym przypadku... no właśnie sam nie wiem ;P to chyba 99% policjantów i stacji diagnostycznych dałoby się przekonać, że ksenony są fabryczne :]
Wyłącz światła – włącz myślenie
Nareszcie zamontowane dzienne <jupi> ....... Moja Madzia :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Forumowicz

Od: 15 kwi 2007, 23:30
Auto: 323C (BA) 1.5i 16V '97

Postprzez Bartłomiej » 18 cze 2008, 11:04

Mazda 626 GW 2001
Mijania H7 55w
długie H1

A przy okazji mamm pytanko.
Czy jest jakaś różnica pomiędzy żarówkami H7 i H7u, bo ostatnio na trasie mi się przepaliła, wsadziłem żarówkę H7 55w zdaje się nervy, i odziwo światło jest bardzo intensywne a co gorsza świeci tak jaby było źle ustawione za wysoko (aż kolesie na światłach mnie zaczepiają). Dodam że przed zmianą wszystko było w pożądku światła świeciły równo, no ale przecież nie da się zepsuć albo przestawić lampy przy zmianie żarówki? Zacząłem rególować pokrętłem w kabinie ale widzę tylko nieznaczny wręcz mało zauważalny ruch tej lewej lampy, a prawa nawet przy max wychyleniu w pionie nie jest w stanie dorównać lewej. Macie jakis pomysł? Jak to szybko samemu skorygować no bo przecież nie będę przestawiał regulując śruby lamp skoro szystko było idealnie i sprawdzane miesiąc wcześniej na przeglądzie.
Bartłomiej

Postprzez darryd » 19 cze 2008, 19:34

moze ja odwrotnie wsadziles?
Pozdrawiam
darry dooman
Oldsmobile Aurora 4.0L V8
Forumowicz

Od: 17 sty 2007, 12:23
Auto: Oldsmobile Aurora 4.0L V8

Postprzez bojownik » 25 cze 2008, 14:40

A czym się różnią:

S-lampy soczewkowe
R-lampy refleksyjne?

I jak to sprawdzić jakie są w mojej 626?
Forumowicz

Od: 19 sty 2008, 19:08
Auto: VW B5(3B) 2.5 TDI V6 150KM AFB

Postprzez zipek » 29 cze 2008, 17:01

2 lutego napisałem posta że założyłem OSRAM-y :P a dziś jeżdze na starych-zapasowych bo tamte OBIE walnęły znienacka, trochę krótko ale pewnie kupie sobie znowu takie same i za 4 miechy wymienie :|
Forumowicz

Od: 19 sie 2007, 22:24

Postprzez darryd » 7 lip 2008, 16:17

bojownik napisał(a):jak to sprawdzić jakie są w mojej 626?

zobaczyc ?
generalnie, jak widac zarowke to reflektor R, jak nie widac zarowki, tylko wielki okular (soczewke) to masz S...prosciej sie chyba nie da... ;)
Pozdrawiam
darry dooman
Oldsmobile Aurora 4.0L V8
Forumowicz

Od: 17 sty 2007, 12:23
Auto: Oldsmobile Aurora 4.0L V8