Oleje silnikowe
Ja jeżdżę na Castrol Formula RS 10W60, taki miałem zalany od początku... i taki zalewam dalej.
Moja nowa Mazda 6 "wyjechała z tłumu"... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59909&start=0
- Od: 4 lut 2006, 00:00
- Auto: M6 '08 GH 2.5 MZR TOP
Moja 6 lata obecnie na syntetyku. ( mobil )
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Tak ze sprawa jest prosta nie ma co kombinować, wybierasz marke jaka ci odpowiada bo i tak nie wiesz co masz w bańce. Używałem kilku olei w swojej madz mam już spory przebieg i nie uwierze w takie bajki ze komuś popychacze ciszej chodzą czy jakieś tam inne zeczy. Sa tacy ludzie którzy wymienią płyn w chłodnicy lub płyn chamulcowy i po przejechaniu odczówają ze silniki nabrał mocy tak ok 5KM i moment obrotowy wzrusł z 145 do 150. Ale jak oni to stwierdzaja to ja nie mam pojecia, jest ich duzo na tym forum a także na innych. Obecnie smigam na Mobilu S ale przejde na lotosa trzeba wspierać przemysł w naszym kraju. Jak madzia nie bedzie grymasić w moim towarzystwie to pokaze wam wszystkim ze dobije do 500tyś nawet na Lotosie.
Z salonu silnik zalany Mobilem 0W40, następnie dwa razy w serwisie Mazdy Dexelią Ultra 5W30. Teraz jest moja i wydawało mi się, że naturalnym będzie jak zaleję odpowiednikiem zalecanej Dexelii czyli Elf Evolution 5W30 (Dexelia dostępna chyba tylko w ASO za kosmiczne pieniądze). Jednak mój mechanik stwierdził, że ma zastrzeżenia co do Elfa, że powypuszczał jakieś dziadostwo na rynek i polecił mi to co leją: Castrol TXT Magnatec Professional 5W30 (nie wiem w ogóle co to takiego).
Proszę o poradę.
Proszę o poradę.
Witam
Autko mam od dwóch tygodni, poprzedni właściciel zasugerował mi wymianę oleju za około 3 tys km..
Teraz wlany jest LOTOS 10W40 4L PÓŁSYNTETYK Pozostać na takim czy radzicie coś zmienić w tym temacie...
dodam jeszcze że zrobiłem 1500 km... a dolałem już 0,5 l
Autko mam od dwóch tygodni, poprzedni właściciel zasugerował mi wymianę oleju za około 3 tys km..
Teraz wlany jest LOTOS 10W40 4L PÓŁSYNTETYK Pozostać na takim czy radzicie coś zmienić w tym temacie...
dodam jeszcze że zrobiłem 1500 km... a dolałem już 0,5 l
..a ja wole moją.... Madzie....
- Od: 18 cze 2007, 16:45
- Auto: Mazda 6 Sport 2,0 03' 141KM
oraz 323F 95' 1,5
Gower napisał(a):zrobiłem 1500 km... a dolałem już 0,5 l
Resztę znajdziesz na FORUM.Gower napisał(a):Z5
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
GofNet napisał(a):Gower napisał(a):zrobiłem 1500 km... a dolałem już 0,5 lResztę znajdziesz na FORUM.Gower napisał(a):Z5
hehe
PS coraz więcej kkm po zmiane z 10W40 Mobila na 10W50 Midlanda i cały czas jest ok:)

Ehhh, bo pytasz o rzecz, która opisana jest w kilkunastu wątkach przeze mnie i w kilkudziesięciu innych przez pozostałych FORUM'owiczów. Kolejny raz nie chce mi się rozpisywać na ten sam temat i jak widzę innym również.Gower napisał(a):Widzę że można na Was liczyć w każdym temacie....
Zalej sobie ten
i będzie OK. Ja jeździłem na nim przez półtora roku (jakieś 4kkm) i nic nie dolewałem. Ubyło może z setkę, czy dwie. Przy Mobil 10W-40 po przejechaniu 2kkm od pełnego stanu zszedł poniżej poziomu LOW. Semisyntetyk Lotos'a odradzam. Jeśli Lotos, to tylko syntetyk. Minerał, to do Leopolda...Adaś napisał(a):10W50 Midlanda
Pozdrawiam
..::GofNet::..
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Dzięki..., właśnie o coś takiego mi chodziło...
...nie chciałbym przesiadać się na minerał, bo podobno od niego już nie powinno się robić odwrotu w drugą stronę..., prawda?
Myślałem o Castrol Magnatec 10W-40 (zaznaczam że autko ma przejechane 218 tys...)
Miałem ten olej w 15sto letnim Passacie... i wszystko grało, to znaczy na 15 000 km robiłem tylko litr dolewki...,
po przejściu na minerał już rożnie z tymi dolewkami bywało....
...nie chciałbym przesiadać się na minerał, bo podobno od niego już nie powinno się robić odwrotu w drugą stronę..., prawda?
Myślałem o Castrol Magnatec 10W-40 (zaznaczam że autko ma przejechane 218 tys...)
Miałem ten olej w 15sto letnim Passacie... i wszystko grało, to znaczy na 15 000 km robiłem tylko litr dolewki...,
po przejściu na minerał już rożnie z tymi dolewkami bywało....
..a ja wole moją.... Madzie....
- Od: 18 cze 2007, 16:45
- Auto: Mazda 6 Sport 2,0 03' 141KM
oraz 323F 95' 1,5
Gower napisał(a):nie chciałbym przesiadać się na minerał, bo podobno od niego już nie powinno się robić odwrotu w drugą stronę..., prawda?
Człowieku...
Widać, że nie postarałeś się przeczytać choćby nagówków postów – wiele razy była mowa o przejściu z minerala na syntetyczne. Konwulsje silników po mineralu również. Zadaj sobie troszkę trudu i popatrz na forum, mnóstwo jest tych informacji...
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
z przyczyn niezależnych bardzo ograniczony w dostępie – :(
<ok>xANDy napisał(a):Zadaj sobie troszkę trudu i popatrz na forum, mnóstwo jest tych informacji...
W moim jest 224kkm i teraz kolejny raz jeżdzę na syntetycznym oleju silnikowym tyle, że rzadszym. Miałem Midland MicroOil Synqron 10W-50 i bardzo go sobie chwaliłem. Teraz testuję Mobil 1 Rally Formula 5W-50 i na chwilę obecną jest przynajmniej równie dobrze. Zalałem rzadszy, aby spalanie na zimnym silniku trochę spadło. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.Gower napisał(a):zaznaczam że autko ma przejechane 218 tys
Pozdrawiam
..::GofNet::..
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Witam.
Mam takie pytanie gdyż od dosłownie 2 tygodni jestem szczęsliwym posiadaczem 323-jki chce od razu zrobić generalne porządki by mi dobrze służyła a ze o tych autach nie wiem nic oprucz tego ze zajebisćie się nimi jeździ no i ze fakt ze to japończyk mówi sam za siebie
Ale wracajać do tematu: dowiedziałem się od poprzedniego właściciela ze zalał olej mineralny ale nie zna firmy :/ Jaki mam teraz olej wlać by niczego nie spieprzyć i by mi się "kisiel" w silniku nie zrobił
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Mam 1,3 90` i 175 tys km przebiegu – nie kopci mi z wydechu i nie bierze oleju
Pozdrawiam.
Mam takie pytanie gdyż od dosłownie 2 tygodni jestem szczęsliwym posiadaczem 323-jki chce od razu zrobić generalne porządki by mi dobrze służyła a ze o tych autach nie wiem nic oprucz tego ze zajebisćie się nimi jeździ no i ze fakt ze to japończyk mówi sam za siebie
Ale wracajać do tematu: dowiedziałem się od poprzedniego właściciela ze zalał olej mineralny ale nie zna firmy :/ Jaki mam teraz olej wlać by niczego nie spieprzyć i by mi się "kisiel" w silniku nie zrobił
Mam 1,3 90` i 175 tys km przebiegu – nie kopci mi z wydechu i nie bierze oleju
Pozdrawiam.
- Od: 30 cze 2007, 17:13
- Auto: 323 BG BF6 1,3 90`
Półsytnetyk – im szybciej tym lepiej i może nie "mobil łan" bo poza reklamą to niewiele ma w środku.
I przygotuj się na to, że zacznie kopcić na niebiesko, bo możliwe, że poprzednik zalał nie tylko mineral ale i motodoktor.
Mineralny olej można powiedzieć, że uszkadza ten silnik.
I przygotuj się na to, że zacznie kopcić na niebiesko, bo możliwe, że poprzednik zalał nie tylko mineral ale i motodoktor.
Mineralny olej można powiedzieć, że uszkadza ten silnik.
Jeśli masz pytanie o cokolwiek to najpierw poszukaj TUTAJ (PORADNIK) – pewnie ktoś już zadał to pytanie i odpowiedzi są już gotowe.
a jakiej firmy polecasz ? Castrol ? Bo nie wiem jaki kupić aha no i teraz jade w dłuzszą trase i przydało by się dolac troche oleju – to jaki mam dolać ?
Aha poprzedni właściciel to był 50 letni dziadek wiec nie wiem ale na moje oko wątpie by zalewał moto doktorem. Ale moge się mylić.
Aha poprzedni właściciel to był 50 letni dziadek wiec nie wiem ale na moje oko wątpie by zalewał moto doktorem. Ale moge się mylić.
- Od: 30 cze 2007, 17:13
- Auto: 323 BG BF6 1,3 90`
Teraz to dolej (na dolewkę) półsyntetyka jakiegoś. To nie ma tak naprawdę znaczenia – oleje mieszają się bez problemów (nie tak jak 20 lat temu) i jak dolejesz syntetyka to będzie lekko rzadszy a jak minerala – to gęstszy (mówiąc obrazowo).
Ja leję do madzi półsyntetyka shella.
Ja leję do madzi półsyntetyka shella.