Opony letnie i wielosezonowe
Opony były kupione jako nówki w zakładzie, który handluje tylko nowymi oponami...
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Zakupiłem opony Michelin Energy E3A, przejechałem już pierwszy 1000 km i napiszę parę słów:
otóż opony spisują się świetnie na suchym, są bardzo ciche (najcichsze na jakich jeździłem) i jedzie się bardzo komfortowo.
Sytuacja zmienia się w deszczu – hamowanie jest poniżej krytyki i jest na poziomie opon z niższej półki, w deszczu są porównywalne albo słabsze od Kleberów Dynaxer HP2. Więc ogólnie nie polecam, mimo że na suchym są świetne.
Następne będą chyba Fuldy... Szkoda, że już nie produkują Attiro Carat.
otóż opony spisują się świetnie na suchym, są bardzo ciche (najcichsze na jakich jeździłem) i jedzie się bardzo komfortowo.
Sytuacja zmienia się w deszczu – hamowanie jest poniżej krytyki i jest na poziomie opon z niższej półki, w deszczu są porównywalne albo słabsze od Kleberów Dynaxer HP2. Więc ogólnie nie polecam, mimo że na suchym są świetne.
Następne będą chyba Fuldy... Szkoda, że już nie produkują Attiro Carat.
A ja na swoich orgnialnych Michelinkach M+S dojeżdzę do zimy. Teraz mam 205/560/16 – na zimówki lepiej kupić 195 czy pozostać na 205??
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
Właśnie dlatego chciałem dokładnie się dopytać – a może nawet 185 zakupić – oczywiście profil odpowiednio zwiększając – tylko czy felgi nie będą za duże wtedy.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
Witam
Kupując mazdę masz już oponę Bridgestone turanza.
W tym sezonie musiałem zmienić opony na nowe i założyłem znów Bridgstone turanza 205/55 16, bardzo dobra opona, świetnie klei się do drogi i sprawdza się na naszych "drogach", na koleinach też się dobrze trzyma , bardzo lekko nosi (chociaż to zamocne słowo) na b.mokrej drodze (ale jak się jeździło na niej wcześniej nie zaskakuje). Jeździłem wczesniej na Michelinach i Goodyerach i uważam że Bridgestone turanza to dobry wybór. pozdr.
Kupując mazdę masz już oponę Bridgestone turanza.
W tym sezonie musiałem zmienić opony na nowe i założyłem znów Bridgstone turanza 205/55 16, bardzo dobra opona, świetnie klei się do drogi i sprawdza się na naszych "drogach", na koleinach też się dobrze trzyma , bardzo lekko nosi (chociaż to zamocne słowo) na b.mokrej drodze (ale jak się jeździło na niej wcześniej nie zaskakuje). Jeździłem wczesniej na Michelinach i Goodyerach i uważam że Bridgestone turanza to dobry wybór. pozdr.
- Od: 7 sty 2007, 22:49
- Auto: Mazda 6 kombi 2.0 diesel 136km => CX 5 SkyPassion 2.0 MT 160km => CX9 3.7 V6 277 :)
Siemka Wszystkim.
Właśnie zakupiłem(używane) opony marki FULDA 195/45/15 78V.
Od momentu jak je założyłem pojawił się duży szum i właśnie nie wiem czym jest
to spowodowane bo wcześniej miałem obute UNIROJAL 195/50/15 82V i ten szum
był o wiele niższy.
A więc czym jest to spowodowane, czy na takim profilu jest to normalne,czy jest jakaś wada opon. Szum jest dość uciążliwy wiec czy jest wszystko ok i mam się po prostu przyzwyczaić czy oddać te oponki?
Z góry dziękuje za wytłumaczenia i za odpowiedzi.
Pozdro.
Właśnie zakupiłem(używane) opony marki FULDA 195/45/15 78V.
Od momentu jak je założyłem pojawił się duży szum i właśnie nie wiem czym jest
to spowodowane bo wcześniej miałem obute UNIROJAL 195/50/15 82V i ten szum
był o wiele niższy.
A więc czym jest to spowodowane, czy na takim profilu jest to normalne,czy jest jakaś wada opon. Szum jest dość uciążliwy wiec czy jest wszystko ok i mam się po prostu przyzwyczaić czy oddać te oponki?
Z góry dziękuje za wytłumaczenia i za odpowiedzi.
Pozdro.
- Od: 5 lut 2007, 20:21
- Auto: mazda 323f BA 1,5 16v
M6 GG 2.0 141km 03r
nie chodzi o wysokosc lecz o szerokosc i model bieznika
czym bardziej kostkowaty model i wieszka ilosc nacienc bedzie glosniej najcichsze beda sliki
hehe a tak z normalnych opon to zawsze najlepsze noty pod kazdym wzgledem ma opona Goodyer F1
czym bardziej kostkowaty model i wieszka ilosc nacienc bedzie glosniej najcichsze beda sliki
- Od: 8 paź 2006, 11:19
- Auto: 323F 99r 1.8 LPG SGI Stag4:)
Dzięki ale z tego co widzę to te oponki się cenią i to niezle.
A może coś tańszej półki miałbyś do zaoferowania?
A może coś tańszej półki miałbyś do zaoferowania?
- Od: 5 lut 2007, 20:21
- Auto: mazda 323f BA 1,5 16v
M6 GG 2.0 141km 03r
Gunn1 napisał(a):Do niedawna jeździłem na Fuldach i rzeczywiście są głosne. Teraz mam Barumy o tym samym profilu i są naprawde dużo cichsze.
Zależy jaki model tej Fuldy. Co do Barum zdania są podzielone. Ja dziś kupiłem FULDA ECOCONTROL i jestem pod wrażeniem. Opona jest cichutka i dobrze tłumi nierówności na polskich drogach. Na mokrym nie sprawdzałem. Kupiłem w Netcar po 154zł za rozmiar 185/60 r14
Była 323f bg
- Od: 27 gru 2005, 23:18
- Auto: Audi 80 B4 Avant 1,9 Tdi
Cysiek napisał(a):Zależy jaki model tej Fuldy.
Ja tylko dzieliłem sie własnymi wrażeniami co do Fuldy i wcale nie sądze że wszystkie opony tego producenta są hałaśliwe... wiadomo Fulda swoją renome ma i są to dobre opony:)
Cysiek napisał(a):Co do Barum zdania są podzielone.
Co do tak bardzo krytykowanych przez niektórych forumowiczów Barumów to znam bardzo wielu użytkowników tych opon i nikt spośród nich na nie nie narzeka. Opony te są użytkowane w różnych samochodach, przez kierowców o często bardzo odmiennym stylu jazdy od emeryt-style po pseudorajdowców

- Od: 25 cze 2006, 19:53
- Auto: 323C 1.5ccm BA
A ma ktoś jakieś zdanie o oponach INFINITY INF050 ?
Cenowo kształtują się bardzo zadowalająco, pytanie jak z jakością.
http://moto.allegro.pl/show_user_auctio ... id=6734274
Cenowo kształtują się bardzo zadowalająco, pytanie jak z jakością.

Pozdrawiam,
Paweł
Paweł
- Od: 16 sty 2005, 17:08
- Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG