Jaki olej wybrać?
Ile robisz rocznie km? Nie ma potrzeby wymiany oleju po 2 tys... Wymiana co 10 tys. jest wskazana – 20 tys. to dosyć długi cykl.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
KMBak napisał(a):Ile robisz rocznie km? Nie ma potrzeby wymiany oleju po 2 tys... Wymiana co 10 tys. jest wskazana – 20 tys. to dosyć długi cykl.
Rocznie 17-20tyś
Tak zrobię, że mimo zaleceń ASO pojadę wymienić po 10 tyś
KMBak napisał(a):Wymiana co 10 tys. jest wskazana
A nie co 20.000km?
Ja wymieniłem przed zimą, miałem nabite 12000km. Nie wiem czy w jakikolwiek sposób wpłynęło to na spalanie, niezawodność itp. Natomiast przez tę wymianę miałem praktycznie dwukrotnie więcej wizyt w ASO, bo nie można było zrobić za jednym zamachem kompleksowego przeglądu z wymianą oleju, która rozjechała się przez pierwszą wymianę przy 12000km. Jeśli do ASO masz daleko to szkoda czasu.
Co 20 tys. zalecana przez producenta. Puryści olejowi zalecają co 10 tys. km...
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
po 10 tys. mozna wymienic u swojego Heńka / Janusza itd, natomiast polecam uzycie filtra mazdy a nie zamiennika bo przy przegladzie po 20tys. w mazdzie moze byc dym
-
popi2009
Witam.
Wczoraj odebrałem niedawno kupioną Premacy od mechanika.
Zalał mi 15w40 Castrola twierdząc, że silnik ma bardzo dużo nagarów i wlanie nawet półsyntetyka może spowodować, że zacznie kopcić, bo się rozszczelni. W papierach które dostałem z autem nie ma info o wymianie oleju więc pewnie dawno nikt go nie wymieniał. Może poprzedni właściciel był zdania jakie kilka lat temu było nagłośnione, że odchodzący szef Castrola nie wymieniał oleju tylko dolewał.
Pozostałe naprawy z faktur serwisowych pokrywają się ze stanem faktycznym. Teoretyczny przebieg auta 175000. Auto normalnie odpala a po 3 dniach stania na parkingu w komisie nie zakopcił na szaro czy to przez szczelność czy też przez szlam tego nie wiem.
Zastanawiam się czy np. nie przejechać na mineralnym 2000km aby ten silnik przepłukać po długim czasie nie wymieniania i nie wymienić na półsyntetyk.
Pozdrawiam i proszę o rady wskazówki.
Wczoraj odebrałem niedawno kupioną Premacy od mechanika.
Zalał mi 15w40 Castrola twierdząc, że silnik ma bardzo dużo nagarów i wlanie nawet półsyntetyka może spowodować, że zacznie kopcić, bo się rozszczelni. W papierach które dostałem z autem nie ma info o wymianie oleju więc pewnie dawno nikt go nie wymieniał. Może poprzedni właściciel był zdania jakie kilka lat temu było nagłośnione, że odchodzący szef Castrola nie wymieniał oleju tylko dolewał.
Pozostałe naprawy z faktur serwisowych pokrywają się ze stanem faktycznym. Teoretyczny przebieg auta 175000. Auto normalnie odpala a po 3 dniach stania na parkingu w komisie nie zakopcił na szaro czy to przez szczelność czy też przez szlam tego nie wiem.
Zastanawiam się czy np. nie przejechać na mineralnym 2000km aby ten silnik przepłukać po długim czasie nie wymieniania i nie wymienić na półsyntetyk.
Pozdrawiam i proszę o rady wskazówki.
Miałem dokładnie to samo po kupnie premacy-pełno smarków i nagaru w silniku.Wlałem taniego GMa 5w30 ,zrobiłem 1000km,potem Eneos 5w40 i normalnie co 10kkm zmiana.nic nie wybuchło ani się nie rozszczelniło.
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Witam, kupiłem mazdę 2 rok 2009, 1.6 diesel z oryginalnym przebiegiem 145 tyś (sprawdzony w serwisie). Auto jeździło w Niemczech. Moje pytania: kiedy wymienić rozrząd w serwisie powiedzieli że przy 200 tyś. ale sa różne opinie oraz jaki olej zastosować do silnika, w serwisie mazdy we wrocławiu powiedzieli że mam kupić olej taki jak do benzyniaków, trochę to dziwne. Może ktoś mi doradzi w sprawach rozrządu i oleju . Z góry dziękuję.
-
grisza771
aqaz napisał(a):Zalał mi 15w40 Castrola
aqaz napisał(a):Zastanawiam się czy np. nie przejechać na mineralnym 2000km aby ten silnik przepłukać po długim czasie nie wymieniania i nie wymienić na półsyntetyk.
aqaz napisał(a):sebekle napisał(a):Na 5w40
Też jeździłem, przez poprzedniego właściciela, na niewłaściwym oleju – 10w30. Czytając forum poszedłem po rozum do głowy i skończyłem z tym haniebnym postępowaniem wobec premacki

aqaz napisał(a):W instrukcji napisane jest 5w30 lub 10w40.
Masz rację. Sprawdziłem swój olej i też faktycznie zalałem 5w30. Niepotrzebnie zasugerowałem się wpisem sebekle, bez upewnienia się – przepraszam. A dokładnie wlałem elf evolution full-tech fe 5w30.
Płukankę już kupiłem. Jest to Carlube Engine Flush 300ml.
W Auchanie była za 10,99. Pozostało mi tylko wyjeździć kilometry.
http://olejshop.pl/carlube-engine-flush ... e1177.html
W Auchanie była za 10,99. Pozostało mi tylko wyjeździć kilometry.
http://olejshop.pl/carlube-engine-flush ... e1177.html